NAJNOVIJE
Poziv na predavanje "Specifičnosti moždanoga udara u žena"

U povodu Dana crvenih haljina, koji se u svijetu tradicionalno održava prvoga petka u veljači, u petak s početkom u 14 sati u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici „dr. Juraj Njavro” Vukovar održat će se predavanje na temu „Specifičnosti moždanoga udara u žena”.

Cilj je podići svjesnost o moždanome udaru kod žena od kojega u našoj zemlji svake godine umire više žena nego od raka dojke, unatoč stalno prisutnim upozorenjima na čimbenike rizika.

- Od 2019. godine kada smo prvi put u Vukovaru organizirali akciju pod nazivom „Nosi crveno” nastojimo svake godine obilježiti taj dan, upozoriti žene da brinu o svome zdravlju, da preveniraju pojavu bolesti krvih žila pa tako i moždanoga udara. Ove godine, točnije u petak 3. veljače 2023. godine u edukacijskoj dvorani Nacionalne memorijalne bolnice „dr. Juraj Njavro” Vukovar mlada doktorica specijalizantica Marina Popović održat će predavanje pod nazivom „Specifičnosti moždanoga udara u žena” gdje će prisutnima biti pojašnjeno koje su razlike moždanoga udara kod žena i muškaraca i što se može napraviti, a može se puno toga, kako bismo spriječili da dođe do moždanoga udara – pojasnila je doktorica neurologinja Nacionalne memorijalne bolnice „dr. Juraj Njavro” Vukovar Sanja Svalina.

Predavanje je otvoreno za javnost.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 16:18)
GDCK Vinkovci najavilo tri akcije darivanja krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci objavilo je raspored akcija darivanja krvi za veljaču. U suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek najavljene su tri akcije. 

- Planiramo održati tri akcije darivanja krvi i to 9. veljače od 11 do 16 sati u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, također 9. veljače, od 17 do 19 sati, u Osnovnoj školi I. B. Mažuranić Rokovci-Andrijaševci te 17. veljače od 9 do 13 sati, u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci - pojasnio je ravnatelj Gradskog društva crvenog križa Vinkovci Branislav Tomić. 

Prijave za termin darivanja krvi obavljaju se na telefon Crvenog križa Vinkovci 032/ 332-523. Darovatelji će odmah po telefonskoj prijavi dobiti SMS s terminom darivanja krvi.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 15:53)
5. Dan crvenih haljina u Osječko-baranjskoj županiji

Dan crvenih haljina u Hrvatskoj se obilježava već petu godinu za redom, a inicijativa je pokrenuta na prijedlog Hrvatskog stručnog neurološkog društva, a obilježava se kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 14:17)
Svjetski je dan močvarnih staništa, najavljen projekt revitalizacije Mure, Drave i Dunava

Na Svjetski dan močvarnih staništa koji se u svim državama svijeta obilježava 2. veljače, iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode izvijestili su o pet milijuna eura vrijednom projektu za revitalizaciju četiri područja u tzv.Europskoj Amazoni tj. u obnovu Mure, Drave i Dunava u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 13:14)
U zadnja 24 sata tri sudara vozila sa životinjom na cesti

Kako je priopćeno iz Policije uprave vukovarsko-srijemske, u posljednja 24 sata na našem su se području dogodile tri prometne nesreće s materijalnom štetom i to u Vukovaru, Privlaci i na graničnom prijelazu Ilok. Također su evidentirana i tri sudara vozila sa životinjom na cesti i to  dva u Vinkovcima i jedan u Jarmini.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 10:20)
Od invazivnog streptokoka u Hrvatskoj umrle četiri osobe

Iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo priopćeno je kako je Hrvatsku ove zime pogodila bakterijska streptokokna infekcija u obliku angine ili šarlaha, a koja je poprimila razinu epidemije.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 10:03)
Vukovarac neovlašteno prodavao medicinske proizvode i preparate za potenciju

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjakom iz Vukovara zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nedozvoljena trgovina“ , priopćeno je iz PU vukovarsko-srijemske..

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 10:01)

STANJE NA POPLAVLJENOM PODRUČJU: Vodostaj Save opada

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

 U protekla 24 sata vodostaj Save kod Županje pao je za 34 centimetra i u 10 sati iznosio je 938 centimetara, a voda se povlako povlači i s poplavljenih područja te je u nekim mjestima pala i za više od metra, javlja HINA. Opadanjem vodostaja kod Županje stekle su se i pretpostavke za ublažavanje proglašenih mjera obrane od poplave, pa su Hrvatske vode za Županju ukinule izvanredno stanje na zaštitinim vodnim građevinama, a na snazi su i dalje izvanredne mjere obrane od poplava.

 Iz Hrvatskih voda kažu kako nisu u mogućnosti komentirati daljnje korake u postupku koji je započeo nakon što je policija izuzela dokumentaciju vezanu uz ojačanje lijevoobalnog nasipa kod Rajevog Sela, čije je puknuće sa 17. na 18. svbinja dovelo do potpune poplave toga te okolnih sela. Zbog te je poplave to područje moralo napustiti više od 11.000 ljudi, a u poplavama je, prema službenim podacima, poginula jedna osoba.

 

"Komentirati daljnje korake u postupku ne možemo obzirom da su predistražne radnje u tijeku. Hrvatske vode u potpunosti surađuju s nadležnim tijelima RH. Hrvatske vode kao investitora također zanimaju razlozi puknuća nasipa te u suradnji s Upravom vodnoga gospodarstva Ministarstva poljoprivrede provode detaljnu internu kontrolu od trenutka puknuća nasipa", navode u izjavi.

Ističu kako će kontrolu nastaviti neovisno o ostalim radnjama koje su u tijeku, te da će do konačnih zaključaka moći doći tek nakon povlačenja vode s poplavljenog područja.

U Hrvatskim vodama dojaju kako su angažirali dvojicu stručnjaka, koji će dati neovisno stručno mišljenje radi čega je došlo do puknuća nasipa.

Nedjeljko Šimundić, glavni inženjer Hrvatskih voda i voditelj radova na izgradnji prednasipa kod poplavljenog Rajeva Sela, rekao je kako ljudi svašta pričaju, ali da bi ipak trebali slušati struku, jer da se nije moglo predvidjeti gdje će nasip popustiti.

"Pucanje nasipa kod Rajeva Sela jednostavno je bio splet nesretnih okolnosti i nesreća se nije mogla predvidjeti", kazao je taj stručnjak.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, 17. svibnja oko 18 sati Savom je kod Slavonskog Šamca u smjeru Županje i Rajevog Sela teklo u sekundi preko 6.000 prostornih metara vode. Za usporedbu, najveći dosadašnji protok Save na tom području zabilježen je kod Županje 19. siječnja 1970. godine i iznosio je 4.161 prostornih metara u sekundi.

Prema analizama vjerojatnosti prije ovog poplavnog događaja, maksimalni godišnji protok tisućugodišnjeg povratnog razdoblja na Savi kod Županje iznosio je oko 5.000 prostornih metara u sekundi, navode iz Hrvatskih voda.

Pročitano 1391 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija