Ispiši ovu stranicu

Gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima odao počast žrtvama fašizma

Gradonačelnik polaže vijenac Gradonačelnik polaže vijenac Foto: A. Čorak

U povodu Dana antifašističke borbe izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom odalo je počat žrtvama fašizma polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Trgu žrtava fašizma u Vukovaru.


- Odajemo počast svim žrtvama fašizma u Drugom svjetskom ratu s jasnom namjernom, a to je osuditi fašistički režim kao veliko zlo koje je zadesilo čovječanstvo. - rekao je Penava osudivši jednako tako i komunistički totalitaristički režim koji je nanio puno zla, kako u Hrvatskoj tako i u cijelome svijetu.
- Na ovaj način pozdravljamo slobodnu, suverenu i demokratsku Republiku Hrvatsku koju vodimo ka unaprijeđenju u svakom smislu kako se prošlost ne bi ponovila.

Podsjećamo, Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Nacistička je Njemačka ujutro 22. lipnja 1941. napala Sovjetski Savez u operaciji pod kodnim nazivom Operacija Barbarossa. Time je poništen pakt Ribbentrop-Molotov o nenapadanju između te dvije sile. Zbog novonastalih okolnosti pripadnici Komunističke partije u Sisku našli su se u opasnosti, te su se iz grada povukli u okolicu - najprije u selo Žabno, a potom u šumu Brezovica kraj Siska. Ondje su osnovali Prvi sisački partizanski odred, koji od prvih dana izvodi diverzije, osobito na željeznici.

Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ga zapovjednik Vlado Janjić-Capo i komesar Marijan Cvetković, a njegov pripadnik bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske  (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.
Dan antifašističke borbe obilježava se na dan 22. lipnja od stjecanja neovisnosti Republike Hrvatske.

Pročitano 1573 puta
Ocijeni sadržaj
(19 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI