NAJNOVIJE
Održan Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije

U okviru 14. vukovarskog etno sajma na Trgu Republike Hrvatske predstavile su se  i nacionalne manjine svojom kulturnom baštinom na manifestaciji Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije. Tim je povodom predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije, Svetislav Mikerević, izrazio zadovoljstvo suradnjom kako sa županijom tako i s Gradom Vukovarom.

-Suradnja s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vukovarom do sada je bila jako dobra i očekujem kako će se takva suradnja i nastaviti- rekao je Mikerević ističući kako  je u Vukovarsko-srijemskoj županiji trenutno osam nacionalnih manjina koje su aktivne, a riječ je o Rusinima, Srbima, Bošnjacima, Mađarima, Ukrajincima, Slovacima, Nijemcima i Albancima.

Nacionalne manjine predstavile su svoje  tradicijske pjesme i plesove te svoje delicije.

Zamjenik Vukovarsko-srijemskog župana iz redova nacionalnih manjina Srđan Jeremić  naglasio je kako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji 20 posto stanovnika pripadnika neke nacionalne manjine, a one djeluju kroz pet Županijskih vijeća nacionalnih manjina i tri predstavnika nacionalnih manjina, čiji rad kroz svoj proračun financira Vukovarsko-srijemska županija.

-Za županiju je to od velike važnosti, jer nije mala stvar ako je svaki peti stanovnik pripadnik neke nacionalne manjine, a ovaj je dan prilika da svaka nacionalna manjina ukaže na neku svoju posebnost. Istodobno, to je i prilika da nacionalne manjine predstave većinskom narodu svoju kulturu, jezik i običaje- rekao je Jeremić.

Ove godine domaćin manifestacije su Vijeće mađarske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije i Udruga Mađara grada Vukovara, čija  je predsjednica Rozalija Jakumetović.

-Željeli smo  prikazati većinskom narodu u Vukovaru što nacionalne manjine rade, kako bi se vidjelo gdje odlazi financijska pomoć koju manjine dobivaju za svoj rad- istaknula je Jakumetović.

Robert Janković, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine  naglasio je kako je Vukovarsko-srijemska županija jedna od najmultikulturalnijih hrvatskih županija pa je i ova manifestacija bogatstvo kako Republike Hrvatske tako i  Vukovarsko-srijemske županije.

-Prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj  izvrsno su propisana, a postoje  i prava kojih u drugim zemljama nema.- rekao je Janković.

Nazočne je pozdravio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

-Hvala vam na bogatstvu kulture, tradicija i običaja, kojima obogaćujete naš grad i  našu županiju. Do sada smo se trudili biti vam potpora i nadam se kako ćemo tako nastaviti činiti kroz obostranu suradnju- rekao je gradonačelnik Penava.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:51)
U Osijeku policiji predano 700 tableta s psihotropnim tvarima

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 68-godišnja hrvatska državljanka počinila kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

U petak, 24. rujna u Osijeku, prilikom provjere identiteta, 68-godišnjakinja je policajcima predala PVC vrećicu s oko 700 komada različitih tableta koje sadrže psihotropne tvari.

Policajci su tablete oduzeli, a nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:19)
16. Tradicionalno natjecanje iz zračne puške

U povodu Dana policije Republike Hrvatske i blagdana svetog Mihovila održano je 16. tradicionalno natjecanje iz zračne puške kojemu je ove godine nazočio zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac.

Prije samog otvorenja natjecanja kod spomenika podignutog za 97 stradalih policajaca u Domovinskom ratu položen je zajednički aranžman i upaljene su svijeće.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:09)
U ponedjeljak kreće druga faza popisa stanovništva

U ponoć istječe rok za samopopisivanje stanovništva u Hrvatskoj, a već u ponedjeljak popisivači izlaze na teren i počinje popisivanje "od vrata do vrata".

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 16:19)
Hrvatska uvezla tisuće nekvalificiranih radnika

Dok zapadne zemlje privlače obrazovane radnike, Hrvatska uvozi slabo obrazovanu radnu snagu te u državu dolaze uglavnom samci, muškarci koji s niskim plaćama ne mogu preživjeti s obitelji, prenosi HINA.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 13:57)
RH: 837 novih slučajeva u protekla 24 sata, utrošeno 3.410 doza cjepiva

U posljednja 24 sata u Republici Hrvatskoj zabilježeno je 837 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 8.184.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 11:39)
VSŽ: novopozitivna 31 osoba na koronavirus, dvije preminule

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 31 je novopozitivna osoba na COVID-19, potvrđena PCR testiranjem

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 11:35)

Gimnazija Vukovar obilježila Dan škole uz izložbu o Veri Johanides

Davor Šijanović, ravnatelj Gimnazije Vukovar Davor Šijanović, ravnatelj Gimnazije Vukovar

Svake godine u travnju Gimnazija Vukovar obilježava Dan škole različitim programima u čijem su fokusu njezini sadašnji i bivši učenici.

Ove su godine organizirali čak 18 radionica, a središnji dio obilježavanja bilo je postavljanje izložbe u školi o životu i djelu nekadašnje učenice Vere Johanides te predavanje o njezinim dostignućima u području biotehnologije, pivarstva, industrijske mikrobiologije te biokemijskog i ekološkog inženjerstva.

- Prije dvije godine pokrenuli smo vrednovanje učenika te sustavnim istraživanjem doznali kako je Vera Johanides bila učenica naše gimnazije, gdje je maturirala 1935. godine. Ni ja kao rođeni Vukovarac do tada nisam znao da je našu školu pohađala iznimna osoba svjetskog glasa, koja je i jedna od osnivačica Ružičkinih dana - rekao je ravnatelj škole Davor Šijanović.

Dodao je kako ove školske godine imaju 353 učenika i ulažu iznimne napore kako bi osuvremenili nastavu koja se ne može bazirati samo na učionicu, kredu i ploču, nego se učenicima moraju ponuditi drugi sadržaji. Predavanje o Veri Johanides održao je prof. dr. sc. Srećko Tomas s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, koji je naglasio kako je ona u Vukovaru završila osnovnu i srednju školu, a potom dva fakulteta u Ljubljani vezana uz kemiju.

- Cijeli je životni vijek radila u Zagrebu i dostigla najviše vrhunce u znanosti i sveučilišnoj nastavi. Uvela je studij biotehnologije u Hrvatsku prije mnogih europskih zemalja, iza nje je ostao veliki broj znanstvenih radova i patenata iz biotehnologije i sličnih područja, a za Vukovar je iznimno značajno što je bila idejni začetnik Ružičkinih dana, koji će se ove godine u rujnu održati 17. put u Vukovaru - pojasnio je Tomas.

Kristina Kristek, profesorica kemije u Gimnaziji Vukovar, rekla je kako je priprema velike izložbe o dostignućima Vere Johanides trajala šest mjeseci.

- Željeli smo da Vukovar prepozna njezine zasluge i da joj odamo dužnu počast. Mentorirala sam učenike koji su odradili najveći dio posla obradom dobivenih materijala, a šestero je učenika napravilo plakat koji će trajno biti izložen u školi. Naši učenici u Veri Johanides mogu naći inspiraciju i motivaciju. Živjela je u vrijeme kada je bilo teško ostvarili veliku znanstvenu karijeru, no u tome je uspjela. Među ostalim, zaslužna je za početak proizvodnje antibiotika i ima velike zasluge u proizvodnji piva - naglasila je Kristina Kristek.

Pročitano 1614 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija