Ispiši ovu stranicu

Noć knjige u Gradskoj knjižnici Vukovar

U petak 23. travnja održat će se jubilarna, deseta Noć knjige. Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava 23. travnja te Dan hrvatske knjige 22. Travnja. Vlada RH ovu je godinu proglasila Godinom čitanja.

- Nažalost zbog epidemiološke situacije programi su prilagođeni tako da se većina odvija u online obliku. Pripremili smo nekoliko izložbi, a danas otvaramo prvu pod naslovom 'Biblioterapija'. Tema je izvrsna s obzirom da povezuje ovo teško, pandemijsko doba. Knjiga nam je u ovo vrijeme izolacija značila puno više nego u nekim običnim vremenima. Izložba se može pogledati i u fizičkom obliku uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a sve što ćemo raditi biti će dostupno i u digitalnom obliku na našim web i facebook stranicama, kaže ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić.

Posljednjih godinu dana knjiga je dobila na važnosti i postala jedna od omiljenih zanimacija u nedostatku drugih sadržaja zbog pandemije koronavirusa.
- Nažalost pokazalo se da jedna takva situacija podiže jedan medij poput knjige na razinu koju zaslužuje. Vjerujem da knjiga nikad nije imala pad u  svom čitateljskom obimu, a sada je značajno došla do izražaja. Kroz manifestacije poput Noći knjige promoviramo kulturu čitanja i vjerujem kako na taj način možemo potaknuti djecu i mlade na čitanje. Vrlo je bitno naglasiti da se kultura čitanja stječe u obitelji od malih nogu, govori Miškić.

U današnje vrijeme kada na internetu možemo pronaći gotovo sve što nas zanima na popularnosti su dobile i e-knjige. Čitanje u elektroničkom  okruženju postalo je svakodnevica.
- Gradska knjižnica Vukovar jako puno ulaže u digitalizaciju, u našu tehničku opremljenost i pojavnost na raznim platformama. Internet i e-knjiga jedni su u nizu alata preko kojeg se dolazi do krajnjeg korisnika. Moramo biti svjesni da živimo u digitalnom dobu i ukoliko budete zanimljivi, brzi i atraktivni za krajnjeg korisnika tako ćete ga približiti i ovom kvalitetnijem sadržaju i klasičnom, fizičkom obliku knjige, zaključila je Miškić.

U Gradskoj knjižnici Vukovar i njezinim ograncima u četvrtak (23. travnja) povodom Noći knjige svi korisnici mogu vratiti knjige bez zakasnine, a svi zainteresirani mogu se besplatno učlaniti u Gradsku knjižnicu.
 

Pročitano 908 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI