NAJNOVIJE
Utrka "Vukovarskih 198" okupila preko dvjesto natjecatelja

U Vukovaru je u 10 sati na Vukovarskom vodotornju, a u organizaciji Atletskog kluba Vukovar startala utrka stubama pod nazivom "Vukovarskih 198".

(Subota, 30 Rujan 2023 12:07)
Prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske izvijestili su kako su jutros u 6,01 sati zaprimili dojavu o prometnoj nesreći u Privlaci.

- Dolaskom na mjesto događaja prometne nesreće, liječnik hitne medicinske pomoći je policijskim službenicima konstatirao kako je vozač osobnog automobila preminuo. Na mjesto događaja izašla je i zamjenica Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima te pripadnici DVD Privlaka. U tijeku je očevid, nakon čega ćemo detaljnije izvijestiti o okolnostima prometne nesreće - stoji u priopćenju Pu vukovarsko-srijemske. 

(Subota, 30 Rujan 2023 09:51)
Nastavlja se projekt povoljnijeg prijevoza redovnih studenata vlakom

Vukovarsko-srijemska županija od 1. listopada 2023. do 31. prosinca 2024. u cijelom će iznosu sufinancirati prijevoz vlakom redovnim studentima koji imaju prebivalište u Vukovarsko-srijemskoj županiji, priopćeno je iz županijske uprave.

(Petak, 29 Rujan 2023 15:26)
Čelnici Grada u obilasku uspješnih tvrtki

Gradonačelnik Ivan Penava posjetio je sa suradnicima tekstilnu tvrtku Laba d.o.o. koja u Vukovaru posluje već 20 godina.

(Petak, 29 Rujan 2023 15:02)
Povodom Svjetskog dana srca u Osijeku predstavljen projekt Provjerite ritam svog srca - EKG u ljekarni

Svjetski je dan srca, 29 rujna, koji je Svjetska kardiološka federacija utemeljila 2000. godine u cilju informiranja i podizanja svijesti ljudi širom svijeta o kardiovaskularnim bolestima kao vodećim uzrocima pobola i smrtnosti. Riječ je o skupini bolesti koje zahvaćaju srce i/ili krvne žile. U Osijeku je ovim povodom održano predsavljanje projekta Provjerite ritam svog srca – EKG u ljekarni, a u organizaciji Ljekarni srce – Ljekarni Osječko-baranjske županije. Kroz projekt se građanima u Centralnoj ljekarni Osijek i ljekarni Mursa nudi besplatna usluga provjere EKG-a srca s očitanjem, a u planu je i nekoliko novih lokacija, priopćeno je iz Osječko-baranjske županije.

(Petak, 29 Rujan 2023 13:32)
Restauriran mural posvećen hrvatskim majkama

Restauriran je mural u Vukovaru koji para srca i čija slika ostaje urezana u mislima svakome tko prođe njegovim putem, a na inicijativu Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara, izvijestili su iz Gradske uprave.

Na muralu se nalazi Janja Brdar, majka pripadnika HOS-a Ivana Brdara koji je poginuo na Sajmištu 12. listopada 1991. godine.

Na njegovoj ekshumaciji 1998. godine nastala je fotografija njegove tužne i neutješne majke, koja je postala inspiracija murala. Mural je restauiraro sam njegov autor, umjetnik i slikar Mario Matković.

(Petak, 29 Rujan 2023 13:04)
Gradonačelnik Penava uputio čestitku povodom Dana policije

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava uputio je čestitku povodom Dana policije na svojoj facebook stranici.

(Petak, 29 Rujan 2023 12:15)

Otvorena izložba Sjećate li se Vukovara 1991.?

Otvorena izložba Sjećate li se Vukovara 1991.? Foto: Marija Molnar

U Gradskom muzeju Vukovar otvorena je multimedijalna izložba fotografija i video zapisa iz arhiva Gradskog muzeja Vukovar pod nazivom Sjećate li se Vukovara 1991.? Riječ je o programu u okviru obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

- Izložba prezentira bogatu arhivsku građu i foto-dokumentaciju Gradskog muzeja Vukovar kojom želimo pokazati kako je grad izgledao 1991.godine, prije početka Domovinskoga rata i nakon ratnih razaranja. Dramatične snimke bombardiranja i razaranja grada govore o strahotama uništavanja, a istovremeno su u kontrastu sa slikama i snimkama pitomog i mirnog grada prije samih ratnih događanja koje pokazuju koliko je Vukovar bio vezan za svoju spomeničku baštinu, a život u Vukovaru lijep, dinamičan, jednostavan i na neki način romantičan - pojasnila je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić. Uz fotografije i video zapise, izloženo je i 30 plakata.

- Plakatima se pokazuje način obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, kako u progonstvu od 1991. do 1997. godine tako i povratkom u grad od 1997. do 2022. godine, način kako se formirala Kolona sjećanja i kako smo kao grad odavali počast žrtvi Vukovara – rekla je Marić.

Izložbu je otvorila pročelnica Ureda gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić, istaknuvši kako su ovakve izložbe važne za mlade generacije koje se ne sjećaju grada prije 1991. godine. Također je najavila i da Grad Vukovar priprema skoru objavu monografije o obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara od progonstva do danas.

Izložba je otvorena 25.studenoga ove godine.

Pročitano 428 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija