NAJNOVIJE
Ministar unutarnjih poslova najavio mogućnost popuštanja epidemioloških mjera od 1. lipnja

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je u četvrtak na sjednici Vlade moguće popuštanje epidemioloških mjera od 1. lipnja.

(Četvrtak, 13 Svibanj 2021 16:18)
Preventivno edukativna akcija "Sigurno na dva kotača"

Postaje granične policije Županja, uz poštivanje važećih epidemioloških mjera, provest će preventivno edukativnu akciju  „Sigurno na dva kotača“, u subotu, 15. svibnja 2021. godine - izvijestili su iz PU Vukovarsko-srijemske. 

Program započinje u 8,30 sati u Županji, na glavnom gradskom trgu, gdje će biti izložbeni prostor bicikala, biciklističke i moto opreme i sa besplatnim promidžbenim materijalima (reflektirajući prsluci, reflektirajuće žabice za žbice bicikla, privjesak za ključeve i letci sa preporukama za sigurno sudjelovanje u prometu na cestama).

Policijski službenici i članovi biciklističkih i moto klubova družit će se s građanima na izložbenom prostoru te održati prigodnu edukaciju o najkorisnijim savjetima za sigurnu vožnju za vozače dvokotačnih vozila.

Oko 10 sati zajednička karavana biciklista, mopedista i motorista, predvođena  policijskim službenicima na biciklima, zaputit će se do Babine Grede. U Babinoj Gredi, u ulici Vladimira Nazora, od 11 sati, karavana će se, uz okrijepu, također družiti s građanima i provesti kratku edukaciju o prometnoj sigurnosti vozača bicikala, mopeda i motorista.

Oko 11,40 sati karavana će se iz Babine Grede zaputiti u smjeru Cerne, u kojoj će ih nešto prije 13 sati dočekati građani i vozači bicikala, motora i mopeda koji će se priključiti akciji.

U Cerni, na parkiralištu kod mosta, od 12,45 sati predviđeno je druženje i edukacija građana. Iz Cerne karavana oko 13,20 sati kreće putem za Županju.

Kako bi zajednički ukazali na nužnost bavljenja sportom, makar i rekreativno, PGP Županja poziva vozače bicikala, motora i mopeda da se pridruže karavani „Sigurno na dva kotača“. Uz druženje i preventivni program, uvjereni smo kako će etapni prelazak 47 kilometara proći i brže nego uobičajeno.

(Četvrtak, 13 Svibanj 2021 15:26)
Županjac prevaren pri kupovini informatičkog artikla

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako je jučer, 12. svibnja 2021. godine, 19-godišnji Županjac u službenim prostorijama Postaje granične policije u Županji podnio kaznenu prijavu, jer je oštećen na prijevaran način.

(Četvrtak, 13 Svibanj 2021 15:23)
Božinović: Hrvatska prva u EU uspješno testirala sustav digitalnih zelenih potvrda

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je l u četvrtak kako je Hrvatska prva članica Europske unije koja je uspješno obavila pilot testiranje sustava digitalnih zelenih potvrda, tzv. covid putovnica.

(Četvrtak, 13 Svibanj 2021 14:09)
Svečana sjednica povodom Dana nacionalnih manjina VSŽ

U Palači Srijem u Vukovaru je povodom Dana nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije, održana svečana sjednica Koordinacije Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

(Četvrtak, 13 Svibanj 2021 13:30)
Nastavlja se izgradnja pročišćavača otpadnih voda

Ugovor o izvođenju radova za dovršetak izgradnje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda grada Vukovara generalnom je zastupniku izvođača radova tvrtke Gis Aqua Draženu Miličiću uručio direktor Vodovoda grada Vukovara Dario Tišov. Pročiščavač otpadnih voda gradi se u okviru projekta  Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture grada Vukovara čiji je cilj projekta poboljšanje sustava javne vodoopskrbe i odvodnje te pročišćavanje komunalnih otpadnih voda na području aglomeracije Vukovar.  U okviru ovog projekta koji se provodi na području grada Vukovara te općina Borovo, Bogdanovci i Trpinja,  riješena je problematika dijela vodoopskrbe i odvodnje, optimizirana su rješenja za opskrbu dovoljnih količina pitke vode odgovarajuće kvalitete te odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, s osnovnim ciljem zaštite zdravstvenog stanja i poboljšanja uvjeta života postojećih i novopriključenih stanovnika na projektnom području te općenito zaštite okoliša.

Projekt je vrijedan gotovo 362 milijuna kuna, a financira se iz europskih fondova 70 posto, Vlada RH sudjeluje s 12 posto koliko i Hrvatske vode, dok jedinice lokalne samouprave sufinanciraju 4 posto. 

- Natječaj ukupne procijenjene vrijednosti bio je 65 milijuna kuna za dovršetak uređaja. Ponuda i trenutna vrijednost ugovorenih radova je gotovo 71 milijun i ukupna vrijednost uređaja pri dovršetku će biti 140 milijuna kuna. Nadam se da ćemo do kraja financijskog razdoblja i rokovima koje imamo,  a to je 20 mjeseci za komplet uređaj s probnim radom i 14 mjeseci za samu izgradnju, držati se rokova i uspjeti sve napraviti - istaknuo je Dario Tišov, direktor Vodovoda grada Vukovara tijekom svečanosti uručenja ugovora u vukovarskoj gradskoj vijećnici .

Gradonačelnik Vukovara i predsjednik Skupštine Vodovoda grada Vukovara Ivan Penava podsjetio je da će grad i građani izgradnjom postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda dobiti jednu dodanu vrijednost.

- Prije svega dodanu vrijednost u ekološkom smislu kvalitetne obrade otpadnih voda i u tome vidim najveću korist kako za građane tako i za okoliš: Budući da se nalazimo na rijeci Dunav korist je i za sve gradove i države koje se nalaze u dunavskom slivu. Ta korist je za sve nas indikativna, dobra jer naravno da svi još posebno  imamo i tu emociju prema Dunavu kao najvećoj hrvatskoj ali i europskoj rijeci - rekao je Penava, a zamjenik direktora vodno gospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu u Hrvatskim vodama  Mario Spajić naglasio kvalitetniju vodnu uslugu za građane.

- Bitno je reći da Hrvatska ovim projektom čini jedan veliki korak ka ispunjavanju EU direktiva. Građani Vukovara dobivaju kvaliteniju vodnu uslugu, preko 114 km cjevovoda će biti što izgrađeno što rekonsturirano, 950 novih priključaka na vodu,  preko 8400 prtiključaka na sustav odvodnje, izgradit će se uređaj sa 42 100 ekvivalent stanovnika…Znamo da je osim kućanstava na sustav javne odvodnje priključeno i gospodarstvo, tako da će taj uređaj   zasigurno imati veliku ulogu u zaštiti okoliša i prirode – istaknuo je Spajić.

Uručenju ugovora nazočio je i načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun

.

(Četvrtak, 13 Svibanj 2021 12:49)
Predstavljen EU projekt rastem – Razvoj STEM-a u Vukovaru

Mirovnoj grupi mladih “Dunav” iz Vukovara, kao nositelju projekta, odobren je ESF projekt u okviru poziva “Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a” u iznosu od 2,7 milijuna kuna, pod nazivom “raSTEM- Razvoj STEM-a u Vukovaru” i u 100% iznosu je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.

(Četvrtak, 13 Svibanj 2021 12:12)

Pripremljena dokumentacija za rekonstrukciju Radničkog doma u Borovu naselju i prenamjenu u prostor veleučilišta

Press konferencija Press konferencija Foto: Valerija Lozančić

Pripremljena je dokumentacija za rekonstrukciju zgrade „Radnički dom“ u Borovu naselju i prenamjenu u prostor Veleučilišta Lavoslava Ružičke. Rekonstrukcija bi trebala početi na ljeto iduće godine.

U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara održana je Završna konferencija EU projekta Priprema dokumentacije za rekonstrukciju zgrade „Radnički dom“ u Borovu naselju i prenamjenu u prostor Veleučilišta Lavoslava Ružičke. Svrha projekta je proširenje prostornih kapaciteta Veleučilišta čime će se pridonijeti unapređenju obrazovne infrastrukture i modernizaciji obrazovnih sadržaja te povećati konkurentnost na tržištu rada. Prva faza projekta obuhvatila je izradu cjelokupne projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju zgrade (elaborat trenutne nosivosti konstrukcije, idejno rješenje, glavni projekt s troškovnikom, izvedbeni projekt, projekt unutarnjeg opremanja te ishođenje svih dozvola za gradnju) i studije izvedivosti s cost – benefin analizom (FS/CBA). Projekt je dio Investicijskog plana grada Vukovara koji se realizira kroz Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, a kojeg provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna vrijednost ove faze projekta iznosi 2.200.000 kuna, od kojih Europska unija sufinancira 1.870.000 kuna, a udio Grada Vukovara  je 330.000 kuna.

Tijekom predstavljanja projekta gradonačelnik Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo što je prva faza ovog projekta, koji je jedan od tri kapitalna projekta Intervencijskog plana grada Vukovara,  završena zahvaljujući kvalitetnoj suradnji Grada Vukovara kao nositelja te partnera  Veleučilišta Lavoslava Ružičke i Razvojne agencije Vukovar.
- Projekt je dio Intervencijskog plana grada Vukovara u kojem su definirana teritorijalna ulaganja usmjerena na fizičku, gospodarsku i socijalnu regeneraciju grada Vukovara. Ovo je kapitalna investicija kojoj je cilj revitalizacija Borova naselja te omogućavanje modernih i prostorom dostatnih uvjeta kako bi veleučilište razvijalo postojeće, ali i nove programe te privlačilo u naš grad studente iz cijele Hrvatske pa i šire – rekao je  gradonačelnik Penava.

Radnicki dom prezentacija

Projektom se stvaraju uvjeti za osnivanje novih odjela Veleučilišta kojima će se proširit obrazovna ponuda te osigurati prostor za odjel gradske i veleučilišne knjižnice.  

Dekan veleučilišta Željko Sudarić  izrazio je zadovoljstvo rekonstrukcijom zgrade jer, kako kaže, imaju povećan broj studenata, u nekim programima čak i za 100 posto pa će ove godine veleučilište  pohađati oko 1000 studenata. Stoga uz postojeće studijske programe planiraju uvoditi i nove.
-Uz postojeće studijske programe koje provodimo, planiramo započeti i s novim, a jedan od dogovorenih je studij informatike, gdje ćemo s Tehničkim veleučilištem iz Zagreba pokrenuti studijski program informatike s 3 različita odjela. Možemo se pohvaliti da je ove godine vukovarsko veleučilište upisalo rekordan broj studenata, da je studentski dom je popunjen, da su otvorene upisne kvote za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a cjelokupna priča s Radničkim domom samo je nastavak na sve dobre vijesti - zaključio je dekan. Dodao je kako imaju u planu i program hortikulture te kemije s obzirom da ponosno nose ime nobelovca Lavoslava Ružičke, a sve s ciljem da Vukovar postane studentski grad.
Viši referent za graditeljstvo i voditelj projekta za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju zgrade „Radnički dom“ Bruno Pakter rekao je kako će se prostor veleučilišta prostirati na 6.960 četvornih metara, a imat će prizemlje i tri kata.

-Radnički dom neto je površina koja obuhvaća prizemlje i 3 kata ukupno 6960 kvadratnih metara zatvorenog dijela, koje će veleučilište koristiti za svoje potrebe. U prizemlju će se nalaziti velika konferencijska trodijelna dvorana s knjižnicom, dok će se na katovima nalaziti učionice i uredi za profesore. Kompletno će se urediti i okolina s južne na sjevernu stranu, parkiralište s novom cestom, nova pješačka površina što će u konačnici dati jednu lijepu zgradu s okolnim prostorom – rekao je  Pakter zahvaljujući Ministarstvu državne imovine koje im je doniralo zgradu i okolne čestice.

Radovi na rekonstrukciji zgrade trebali bi početi na ljeto iduće godine i trajali bi oko 18 mjeseci, a ukupna procijenjena vrijednost radova iznosila bi oko 70 milijuna kuna. Rekonstrukcijom postojeće zgrade revitalizirat će se Borovo naselje, proširiti kapaciteti i programi te povećati standard veleučilišta tako da će projekt imati značajan utjecaj na fizičku, društvenu i gospodarsku regeneraciju grada Vukovara, omogućiti bolje obrazovanje za uspješno poduzetništvo i daljnje školovanje u novima, modernim i suvremeno opremljenim prostorima. Pored bazena i sportske dvorane bit će to jedna lijepa priča, zaključeno je na konferenciji za novinare kojoj su nazočili i zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić,  projektantica Ivana Kosier ispred tvrtke Jurcon projekt te brojni gosti.

Pročitano 573 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija