NAJNOVIJE
Posvećen obnovljeni katolički križ u Ulici Šamac u Vukovaru

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac sa suradnicima obišao je obnovljeni križ u Ulici Šamac.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:18)
U Dunavu pronađeno tijelo utopljenika

U 13-46 sati policija je zaprimila dojavu da je u rijeci Dunav u Vukovaru uočeno mrtvo tijelo.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:16)
Vukovarsko-srijemska županija nagradila najuspješnije na Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima uručene su nagrade i priznanja najboljim društvima na 25. Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina održanoj u Vinkovcima 8. i 9. lipnja ove godine u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije. Ukupni pobjednik smotre je mješovita skupina KUD-a „Slavko Janković” Rokovci-Andrijaševci koja će predstavljati Vukovarsko-srijemsku županiju na državnoj smotri, Festivalu dječjeg folklora Hrvatske, koja će u listopadu biti održana u Vinkovcima.

(Petak, 26 Srpanj 2024 13:57)
Za namjerno izazivanje prometne nesreće određen istražni zatvor od mjesec dana

Osumnjičeni 57-godišnjak, koji je u namjerno izazvanoj prometnoj nesreći želio usmrtiti suvozačicu u automobilu, prvo je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske dok je kaznena prijava protiv njega upućena Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:50)
Policija otkrila mladića koji je otuđio motocikl u Vukovaru

Policijski službenici PP Vukovar su kriminalističkim istraživanjem utvrdili kako je 25-godišnjak iz Vukovara u vremenu od 19. do 23. srpnja iz pomoćnog objekta nenastanjene obiteljske kuće 46-godišnjaka u Vukovaru otuđio neregistrirani motocikl koji je potom prodao nepoznatoj osobi iz Zagreba čime je vlasnika oštetio za nekoliko tisuća eura.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:48)
Ozlijeđen alkoholizirani biciklist na cesti prema Pačetinu

Jučer i danas na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježene su četiri prometne nesreće, tri s materijalnom štetom (Tovarnik, Vukovar, Vinkovci) te jedna s ozlijeđenom osobom (cesta Bršadin-Pačetin) gdje je sinoć oko 20 sati lakše ozlijeđen 29-godišnji biciklist koji je, zbog utjecaja alkohola u organizmu (2,28 g/kg), prilikom skretanja s ceste Bršadin-Nuštar udesno na cestu prema Pačetinu, izgubio nadzor nad biciklom i sletio u cestovni kanal.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:46)
Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ organizira sutra tradicionalnu ekološku ronilačku akciju čišćenja korita rijeke Dunav

Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ organizira sutra, 27. 7. , tradicionalnu ekološku ronilačku akciju čišćenja dijela korita rijeke Dunav u Vukovaru.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:31)

Ministarstvo demografije: Prioritet su sigurnost i zaštita djetetova zdravlja

Ministarstvo demografije: Prioritet su sigurnost i zaštita djetetova zdravlja Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Ministarstvo demografije pozvalo je roditelje koji ne žive zajedno da u izvršavanju roditeljske skrbi vode računa o sigurnosti i zaštiti djetetova zdravlja te ih je upozorilo na obvezu postizanja dogovora i prilagođavanja osobnih odnosa mjerama zaustavljanja pandemije koronavirusa.

Putem podnesaka ili telefonskih poziva Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku učestalo se obraćaju razvedeni roditelji, odnosno roditelji koji ne žive zajedno, radi teškoća u ostvarivanju osobnih odnosa roditelja s kojim dijete ne živi i zajedničkom izvršavanju roditeljske skrbi uzrokovanoj mjerama vezanim uz pandemiju COVID-19.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku upućuje na odredbe Obiteljskog zakona po kojima roditelji imaju pravo i dužnost ravnopravno, zajednički i sporazumno ostvarivati roditeljsku skrb te su dužni i odgovorni skrbiti se o zdravlju djeteta, a roditelj koji ne stanuje s djetetom ima pravo i dužnost ostvarivati odnose s djetetom.
 
U ovoj izvanrednoj situaciji prvenstvena je obveza i odgovornost roditelja postizanje dogovora i prilagođavanje ostvarivanja osobnih odnosa mjerama zaustavljanja pandemije COVID-19 i zaštite zdravlja djeteta.
 
Ukoliko ostvarivanje osobnih kontakata roditelja koji ne stanuje s djetetom  nije u skladu sa svim propisanim mjerama Nacionalnog stožera i/ili bi se time povećao rizik od zaraze, preporučamo da se osobni kontakti odvijaju putem elektroničkih medija i/ili telekomunikacijskih sredstava (telefon, Skype, WhatsApp, Viber i sl.), a koje je roditelj s kojim dijete stanuje u navedenom periodu dužan omogućiti djetetu u što većem  opsegu.
 
Ukoliko roditelji nisu u mogućnosti samostalno postići dogovor i nemaju kapaciteta za očekivanu razinu odgovornog ponašanja u ovoj situaciji, centar za socijalnu skrb će prvenstveno savjetodavnom stručnom pomoći, odnosno upućivanjem u obiteljski centar koji provodi usluge savjetovanja i  podredno obiteljske medijacije,  nastojati postići dogovor između roditelja.
 
Usluge koje provodi obiteljski centar u ovom periodu mogu se provoditi isključivo putem elektroničkih medija i/ili telekomunikacijskih sredstava (Skype, WhatsApp, Viber i sl.), a provode ih stručnjaci zaposleni u podružnicama obiteljskih centara.

Roditeljima koji traže stručnu pomoć oko postizanja dogovora vezano uz sadržaje roditeljske skrbi ili trebaju stručnu pomoć i upute na koji način reagirati i organizirati život s djecom u situaciji socijalne izolacije i posebnih mjera zaštite radi zaustavljanja pandemije mogu se javiti i direktno u obiteljske centre ili posredno putem nadležnih centara za socijalnu skrb.

Još jednom podsjećamo i upozoravamo roditelje da je u ovoj izvanrednoj situaciji prvenstveno obveza i odgovornost roditelja postizanje dogovora i prilagođavanje osobnih odnosa mjerama zaustavljanja pandemije COVID-19, a nemogućnost prepoznavanja i stavljanja u prioritet djetetovih potreba za sigurnošću i zaštitom zdravlja, predstavlja povredu prava djeteta, što upućuje na potrebu i mogućnost poduzimanja drugih adekvatnih mjera obiteljsko pravne i kaznenopravne zaštite. 
Izvršenje sudskih odluka o ostvarivanju osobnih odnosa djeteta s roditeljem nije u nadležnosti sustava socijalne skrbi, već pravosuđa- stoji u priopćenju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Pročitano 840 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija