NAJNOVIJE
Zbog održavanja Vukovarskog polumaratona u subotu posebna regulacija prometa od 9-13 sati

U subotu, 28. svibnja  u Vukovaru će se održati četvrti po redu Vukovarski polumaraton tijekom kojega će na snazi biti posebna regulacija prometa u vremenu od 9 do 13 sati.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 12:46)
Na području VSŽ četiri novopozitivne osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednjih 24 sata četiri su nove pozitivne  osobe na COVID-19 potvrđene PCR testiranjem - dvije iz Ivankova te po jedna iz Vinkovaca i Vukovara.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 12:29)
U protekla 24 sata šest prometnih nesreća

U protekla 24 sata na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirano je šest prometnih nesreća.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 12:21)
Oštećeno kulturno dobro

Jučer, 24. svibnja, 33-godišnji Vukovarac policijskim je službenicima Policijske postaje Vinkovci prijavio da su na obiteljskoj kući u Starim Jankovcima oštećeni prozor i ulazna vrata, a za sada nepoznati počinitelj oštetio je i dio ograde dvorišta.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 12:16)
Veliki porast broja oboljelih od zloćudnih tumora kože

Na predstavljanju ovogodišnje kampanje borbe protiv melanoma istaknuto je kako Hrvatska bilježi veliki porast broja oboljelih od zloćudnih tumora kože, odnosno prema smrtnosti od melanoma na četvrtom smo mjestu u Europi.

-Tri ključne stvari u borbi protiv zloćudnih tumora kože su poticanje svijesti o rizicima, smanjenje izlaganja UV zrakama i samopregledi. U trenutku otkrivanja melanoma, samo 53 posto oboljelih u Hrvatskoj ima prvi stadij bolesti, dok ostali imaju metastaze - upozorila je akademkinja Mirna Šitum na predstavljanju kampanje Euromelanoma 2022., a prenosi Hina.

S obzirom na poražavajuće podatke o incidenciji i mortalitetu od melanoma Šitum je poručila kako treba donijeti nacionalni preventivni program borbe protiv melanoma.

Branka Marinović, predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva  rekla je kako se kampanja ove godine održava pod geslom "Nije važno koliko godina imaš, nego koliko si se godina sunčao" te poručuje kako je UV kilometraža ta koju trebamo brojati, a ne naše godine.

 

 

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 11:01)
Povodom Dana maturanata policija poziva na odgovorno ponašanje

Okupljanjem maturanata povodom završetka školovanja, danas se tradicionalno obilježava Dan maturanata. Tim povodom policija pojačano nadzire mjesta okupljanja maturanata kako bi proslava prošla bez narušavanja javnog reda, oštećenja tuđe imovine i drugih oblika nedoličnog ponašanja pojedinaca, poručuju iz PU vukovarsko-srijemske čestitajući maturantima uspješan završetak srednjoškolskog obrazovanja uz želju da odgovornim ponašanjem doprinesu da njihov dan protekne bez ugrožavanja njihove i sigurnosti drugih građana.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 10:44)
Vukovarski plivači u Vinkovcima osvojili 43 medalje

Plivački klub" VPK" organizirao je tradicionalni međunarodni miting "Sova kup 2022. " u Vinkovcima za kategorije početnika, mlađih kadeta i kadeta.

Nastupilo je 200 natjecatelja iz 10 plivačkih klubova, a PK Vukovar je predstavljalo 29 plivača i plivačica. Vukovarci su osvojili 21 zlatnu, 14 srebrnih i 6 brončanih medalja, 2 zlatne medalje u štafeti. U klubu su posebno ponosni na najmlađe članove kluba, neki su upisali prve rezultate, a neki plivali osobne rekorde.

Ostvareni su sljedeći rezultati:

Sastav štafete mlađih kadeta 4x 50 slobodno: Stefan Tintor, Lovro Brođanac, Ivan Pranjić, Sergej Skenderija

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 09:04)

Spašena mlada bijela roda

U Vukovaru se protekloga tjedna odvijala akcija spašavanja mlade bijele rode (Ciconia ciconia).

Bijele rode su već krajem kolovoza započele svoju selidbu ka jugu, ali ova mlada jedinka je iz nepoznatih razloga ostala u Vukovaru. Zadržavala se u blizini Krive bare u Vukovaru gdje ju je Vukovarac Andrija Parnucki hranio proteklih dana. Bila je u dobrom stanju, mogla je letjeti i sama skupljati hranu, međutim zbog nedostatka hrane postojala je mogućnost da ne preživi zimu na ovome području. Upravo zbog toga, inicijativom Donne Kovačev, djelatnice veterinarske ambulante Anubis iz Vukovara, inspektora zaštite prirode Zlatka Gelemanovića i uz pomoć Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode roda je uhvaćena, odnosno spašena od gotovo sigurne smrti.

Preuzeli su je djelatnici Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Vukovara te je prevežena u Zoološki vrt u Osijeku koji je ujedno i oporavilište za divlje životinje. Prema njihovim riječima, roda bi trebala biti tamo do proljeća kada će biti vraćena u prirodu. Ipak, bijele rode su selice koje zimu provode u Africi, južno od Sahare.

Roda 2

ŠTO UČINITI AKO PRONAĐETE DIVLJU ŽIVOTINJU?

Ukoliko je životinja ozlijeđena i potreba joj je pomoć trebate nazvati 112 službu koja će potom kontaktirati odgovorne institucije koji će zbrinuti životinju. Možete kontaktirati i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode oko savjeta za pomoć diljim životinjama. 

Bijele rode, ali i druge vrste ptica selica u vrlo ugrožena skupina. Osim što je sama seoba ptica vrlo izazovan i opasan poduhvat jer prevaljuju velike udaljenosti, u velikoj su opasnosti i zbog krivolova. U pojedinim zemljama kao što je Libanon ptice masovno stradavaju zbog zabave. Tako su posebno na meti velike ptice kao što je i bijela roda.

Tijekom svoje seobe rode prevale put od čak 12 000 km. U zadnje vrijeme je zabilježeno da rode mogu preživjeti blaže zime, neke od njih odlučuju prezimiti primjerice u Mediteranu gdje zime nisu tako hlade i gdje mogu pronaći dovoljno hrane u tom periodu godine.

Pročitano 934 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija