NAJNOVIJE
Plenković: U mislima smo s obiteljima žrtava i kosovskim narodom

O teškoj nesreći na Twitteru se oglasio premijer Andrej Plenković, čiju izjavu prenosimo u cijelosti.

(Nedjelja, 25 Srpanj 2021 11:18)
U prometnoj nesreći kod Slavonskog Broda deset poginulih i više desetaka ozlijeđenih

Prema trenutno dostupnim informacijama, u nesreći koja se dogodila u nedjelju u jutarnjim satima na autocesti A3 kod Slavonskog Broda poginulo je deset osoba, više je desetaka ozlijeđenih osoba.

(Nedjelja, 25 Srpanj 2021 10:43)
Od ponedjeljka predaja zahtjeva za potpore za očuvanje radnih mjesta za srpanj

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je kako će prijave za dobivanje potpora za očuvanje radnih mjesta za srpanj zaprimati od ponedjeljka.  

(Nedjelja, 25 Srpanj 2021 08:57)
Slavonski Brod: sletio autobus, tri osobe preminule, desetci ozlijeđenih

U nedjelju oko 6.20 sati, na autocesti A3 kod Slavonskog Broda dogodila se prometna nesreća u kojoj je došlo do slijetanja autobusa makedonskih nacionalnih oznaka s prometnice.

(Nedjelja, 25 Srpanj 2021 08:55)
U Privlaci se planira izgradnja knjižnice i čitaonice

U Općini Privlaka u tijeku je postupak savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za projekt izgradnje narodne knjižnice i čitaonice.

(Nedjelja, 25 Srpanj 2021 08:27)
USKOK podigao prijavu protiv trojice policajaca s područja Slavonskog Broda

USKOK je podigao prijavu protiv tri policajca s područja Slavonskog Broda koji su kazne naplaćivali u višim iznosima u odnosu na visinu kazne koju su počinitelji prekršaja stvarno trebali platiti.

(Nedjelja, 25 Srpanj 2021 07:06)
Poticajne obiteljske i populacijske mjere za poboljšanje obiteljskog standarda

Središnji državni ured za demografiju i mlade prioritetno provodi poticajne obiteljske i populacijske mjere za potpore i olakšice roditeljima u cilju poboljšanja obiteljskog standarda.

(Nedjelja, 25 Srpanj 2021 07:01)

Spašena mlada bijela roda

U Vukovaru se protekloga tjedna odvijala akcija spašavanja mlade bijele rode (Ciconia ciconia).

Bijele rode su već krajem kolovoza započele svoju selidbu ka jugu, ali ova mlada jedinka je iz nepoznatih razloga ostala u Vukovaru. Zadržavala se u blizini Krive bare u Vukovaru gdje ju je Vukovarac Andrija Parnucki hranio proteklih dana. Bila je u dobrom stanju, mogla je letjeti i sama skupljati hranu, međutim zbog nedostatka hrane postojala je mogućnost da ne preživi zimu na ovome području. Upravo zbog toga, inicijativom Donne Kovačev, djelatnice veterinarske ambulante Anubis iz Vukovara, inspektora zaštite prirode Zlatka Gelemanovića i uz pomoć Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode roda je uhvaćena, odnosno spašena od gotovo sigurne smrti.

Preuzeli su je djelatnici Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Vukovara te je prevežena u Zoološki vrt u Osijeku koji je ujedno i oporavilište za divlje životinje. Prema njihovim riječima, roda bi trebala biti tamo do proljeća kada će biti vraćena u prirodu. Ipak, bijele rode su selice koje zimu provode u Africi, južno od Sahare.

Roda 2

ŠTO UČINITI AKO PRONAĐETE DIVLJU ŽIVOTINJU?

Ukoliko je životinja ozlijeđena i potreba joj je pomoć trebate nazvati 112 službu koja će potom kontaktirati odgovorne institucije koji će zbrinuti životinju. Možete kontaktirati i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode oko savjeta za pomoć diljim životinjama. 

Bijele rode, ali i druge vrste ptica selica u vrlo ugrožena skupina. Osim što je sama seoba ptica vrlo izazovan i opasan poduhvat jer prevaljuju velike udaljenosti, u velikoj su opasnosti i zbog krivolova. U pojedinim zemljama kao što je Libanon ptice masovno stradavaju zbog zabave. Tako su posebno na meti velike ptice kao što je i bijela roda.

Tijekom svoje seobe rode prevale put od čak 12 000 km. U zadnje vrijeme je zabilježeno da rode mogu preživjeti blaže zime, neke od njih odlučuju prezimiti primjerice u Mediteranu gdje zime nisu tako hlade i gdje mogu pronaći dovoljno hrane u tom periodu godine.

Pročitano 677 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija