NAJNOVIJE
Komunalac spreman za zimsko održavanje cesta

Vukovarska gradska tvrtka Komunalac spremna je za zimsko održavanje cesta. 

(Petak, 26 Studeni 2021 19:13)
Proširuju se kapaciteti za covid pacijente u vukovarskoj bolnici

S obzirom na rastući broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj pa tako i Vukovarsko-srijemskoj županiji, provjerili smo kakva je situacija u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar i Općoj županijskoj bolnici Vinkovci.

(Petak, 26 Studeni 2021 19:07)
Uhićen zbog bušenja pneumatike na vozilima po Osijeku

Zbog bojazni od ponavljanja djela, sudac istrage na Županijskome sudu u Osijeku odredio je istražni zatvor 50-godišnjaku s područja Osijeka i njegovo sprovođenje u KBC Osijek na Kliniku za psihijatriju radi pregleda i obrade zbog pokušaja suicida, a sve zbog sumnje da je od 11.do 22.studenoga ove godine po Osijeku bušio pneumatiku na više osobnih automobila i time počinio štetu vlasnicima vozila.

(Petak, 26 Studeni 2021 18:24)
Gradskoj tvrtki Čistoća Županja uskoro se pripaja gradska tvrtka Stanobiro

Gradskoj tvrtki Čistoća Županja d.o.o. za komunalne usluge uskoro se pripaja gradska tvrtka Stanobiro d.o.o. za održavanje i upravljanje stanovima i stambenim zgradama.

(Petak, 26 Studeni 2021 17:50)
Ministrica Tramišak najavila veće potpore poduzetnicima i strateška ulaganja

Na sastanku Kooridnacijskog vijeća regije Panonska Hrvatska održanom u Osijeku, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak je izjavila kako će podjela Hrvatske na četiri statističke regije omogućiti veće potpore poduzetnicima, a planovi industrijske tranzicije omogućit će ulaganja u strateške gospodarske grane u tim regijama.

(Petak, 26 Studeni 2021 17:49)
HZJZ: Preporuke za cijepljenje booster dozom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je objavio kako se cijepljenje booster dozom protiv covida-19 preporučuje starijima od 18 godina, i to šest mjeseci od završetka cijepljenja i nakon konzultacije s liječnikom, a treća doza nije potrebna onima koji su preboljeli covid i obavili primarno cijepljenje.

(Petak, 26 Studeni 2021 15:59)
Fuchs: Štrajk u školama nema smisla

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u petak da nedavno najavljeni štrajk u školama nema smisla jer ga najavljuju djelatnici koji ne žele pokazati potvrdu ili napraviti bris, kojih je samo 0,5 posto, a istaknuo je i da je više od 80 posto djelatnika imunizirano, prenosi Hina.

(Petak, 26 Studeni 2021 15:44)

Spašena mlada bijela roda

U Vukovaru se protekloga tjedna odvijala akcija spašavanja mlade bijele rode (Ciconia ciconia).

Bijele rode su već krajem kolovoza započele svoju selidbu ka jugu, ali ova mlada jedinka je iz nepoznatih razloga ostala u Vukovaru. Zadržavala se u blizini Krive bare u Vukovaru gdje ju je Vukovarac Andrija Parnucki hranio proteklih dana. Bila je u dobrom stanju, mogla je letjeti i sama skupljati hranu, međutim zbog nedostatka hrane postojala je mogućnost da ne preživi zimu na ovome području. Upravo zbog toga, inicijativom Donne Kovačev, djelatnice veterinarske ambulante Anubis iz Vukovara, inspektora zaštite prirode Zlatka Gelemanovića i uz pomoć Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode roda je uhvaćena, odnosno spašena od gotovo sigurne smrti.

Preuzeli su je djelatnici Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Vukovara te je prevežena u Zoološki vrt u Osijeku koji je ujedno i oporavilište za divlje životinje. Prema njihovim riječima, roda bi trebala biti tamo do proljeća kada će biti vraćena u prirodu. Ipak, bijele rode su selice koje zimu provode u Africi, južno od Sahare.

Roda 2

ŠTO UČINITI AKO PRONAĐETE DIVLJU ŽIVOTINJU?

Ukoliko je životinja ozlijeđena i potreba joj je pomoć trebate nazvati 112 službu koja će potom kontaktirati odgovorne institucije koji će zbrinuti životinju. Možete kontaktirati i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode oko savjeta za pomoć diljim životinjama. 

Bijele rode, ali i druge vrste ptica selica u vrlo ugrožena skupina. Osim što je sama seoba ptica vrlo izazovan i opasan poduhvat jer prevaljuju velike udaljenosti, u velikoj su opasnosti i zbog krivolova. U pojedinim zemljama kao što je Libanon ptice masovno stradavaju zbog zabave. Tako su posebno na meti velike ptice kao što je i bijela roda.

Tijekom svoje seobe rode prevale put od čak 12 000 km. U zadnje vrijeme je zabilježeno da rode mogu preživjeti blaže zime, neke od njih odlučuju prezimiti primjerice u Mediteranu gdje zime nisu tako hlade i gdje mogu pronaći dovoljno hrane u tom periodu godine.

Pročitano 789 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija