Ispiši ovu stranicu

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova VSŽ: Podržimo uključivanje i aktivizam, promičimo osnaživanje žena!

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova VSŽ: Podržimo uključivanje i aktivizam, promičimo osnaživanje žena! Foto: Arhiv HRV-a

Povodom Međunarodnog dana žena priopćenjem za javnost oglasili su se iz Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije. U priopćenju stoji: 

"Biti žena je biti jedinstvena i veličanstvena. Žena može zaista puno toga. Darovano joj je da bude majka, roditeljica, da daruje novi život, odgaja dijete, pruži majčinsku ljubav, utjehu, podršku…koliko je toga darovano ženama! Iako su posebne po svojoj osjećajnosti i empatiji one su u isto vrijeme i hrabre, jake i borci. Upravo zbog toga su i na prvoj liniji obrane - predvodnice u borbi protiv pandemije koronavirusa ( zdravstveni sektor), političke čelnice, znanstvenice, ali i glas svih koji trpe.

Stoga je davne 1910. godine u sklopu druge međunarodne ženske konferencije na prijedlog poznate njemačke socijalistice i teoretičarke Clare Zetkin jednoglasno izglasano obilježavanje dana na koji bi se slavila društvena, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena, a godinu kasnije je obilježen i prvi službeni Međunarodni dan žena. 

Nažalost, krajnji cilj zbog kojeg se dan žena i počeo obilježavati, potpuna politička, ekonomska i društvena rodna jednakost, još nije postignut. Razlika u prihodima između muškaraca i žena još uvijek postoji na globalnoj razini, a žene su nažalost u većini društava podzastupljene u najvišim krugovima politike i poslovnog svijeta pa sve do onih čiji se glas najmanje čuje a to su žene žrtve nasilja.

Stoga na današnji Međunarodni dan žena svi se trebamo zavjetovati da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da nadvladamo predrasude, podržimo uključivanje i aktivizam, te promičemo jednakost spolova i osnaživanje žena.

Svim ženama čestitamo Međunarodni dan žena!", poručili su iz Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije. 

Pročitano 150 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar