NAJNOVIJE
Kreće 5. po redu Street art festival pod nazivom VukovART

U Vukovaru se od 15. svibnja do 16. lipnja održava 5. po redu Street art festival pod nazivom VukovART.  Petu godinu za redom, Vukovar će ugostiti najveća imena svjetske street art scene.

(Petak, 14 Svibanj 2021 16:51)
Na vrhu Vukovarskog vodotornja postavljena je ploča s imenima donatora

Prsten od inoxa s imenima gotovo 7000 donatora koji su sudjelovali u akciji obnove Vukovarskoga vodotornja postavljen je na vrhu ovog simbola grada-heroja. Instalaciju je obišao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima, naglasivši da se taj popis duguje javnosti u Hrvatskoj i dijaspori koja je pokazala ogroman entuzijazam za donatorsku akciju obnove vodotornja.

(Petak, 14 Svibanj 2021 15:07)
Sanirano parkiralište na Novom groblju Dubrava

Na novom groblju u Vukovaru  sanirano je 27 parkirnih mjesta. od kojih su dva za invalide, a izgrađeno je i jedno za motocikle.  Na ulazu u groblje postavljen je novi kontejner s toaletima za posjetitelje izrađen sukladno Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, a zelena je površina hortikulturno uređena. Ukupna vrijednost radova i opreme je 290.000 kuna.

(Petak, 14 Svibanj 2021 14:43)
U Hrvatskoj 926 novih slučajeva zaraze koronom, preminula 41 osoba

U posljednja 24 sata zabilježeno je 926 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7 214.

(Petak, 14 Svibanj 2021 11:50)
VSŽ: 26 novozaraženih, preminule tri osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 26 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od kojih je 24 pozitivnih na PCR testiranju, 2 na brzom antigenom testu.

(Petak, 14 Svibanj 2021 11:46)
OBŽ: 73 novopozitivne osobe, a jedna je preminula

U Osječko-baranjskoj županiji registrirane su 73 novopozitivne osobe od 326 testiranih uzoraka. Na bolničkom liječenju nalazi se 125 osoba od kojih 29 na respiratoru, a preminula je jedna osoba u dobi od 69 godina. U samoizolaciji se nalazi 1107 osoba.

(Petak, 14 Svibanj 2021 10:33)
MUP: Na dan izbora u RH dozvoljen ulazak svim hrvatskim državljanima bez testa

Na dan lokalnih izbora, u nedelju 16. svibnja, omogućit će se ulazak u Republiku Hrvatsku svim hrvatskim državljanima s pravom glasa bez obzira na to iz koje države dolaze – potvrdili su jučer za N1 iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

(Petak, 14 Svibanj 2021 09:41)

Vijenci i svijeće žrtvama komunističkoga terora

Vijenac su položili gradonačelnik Ivan Penava i zamjenik Marijan Pavliček Vijenac su položili gradonačelnik Ivan Penava i zamjenik Marijan Pavliček Milan Paun

Podno križa ispred crkve sv. Filipa i Jakova u Vukovaru položeni su vijenci i upaljene svijeće žrtvama komunističkoga terora koje su ubijene nakon što su 12. travnja 1945. godine u Vukovar ušle partizanske postrojbe.

Župnik fra Ivica Jagodić rekao je da se na popisu uz križ nalaze imena 888 žrtava Vukovaraca iz Drugoga svjetskoga rata te da popis nije konačan.

U egzekucijama prvih nekoliko dana vlasti ubijeno je oko 300 građana, uglavnom imućnih i uglednih. Njihovi posmrtni ostatci nikada nisu pronađeni.

Vijence su položili predstavnici stradalničkih obitelji, Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru, Udruge Nijemaca i Austrijanaca, Udruge Mađara Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

Gradonačelnik Ivan Penava rekao je da su žrtve likvidirane bez suđenja te da članovi obitelji žrtava nisu dočekale pravdu jer kao društvo još nismo našli dovoljno snage i hrabrosti otvoreno govoriti o tome, prokazivati krivce i truli sustav koji je i danas u slobodnoj Hrvatskoj prisutan i ponaša se jednako kao totalitarni režimi čijih se žrtava sada sjećamo.    
Molitvu je predvodio i svetu misu služio varaždinski biskup u miru msgr Josip Mrzljak čiji je otac Vladimir također ubijen 1945. u Vukovaru.

VIJENIC MATICA

Pročitano 160 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija