NAJNOVIJE
Pavao Pavličić dobio Crikveničko sunce

Nagradu književno-pjesničke manifestacije 20. Jadranski književni susreti dobio je akademik Pavao Pavličić.

(Subota, 12 Lipanj 2021 21:51)
U prometnoj nesreći u Otoku poginulo dijete

U naletu osobnog automobila u  Otoku smrtno je stradalo dijete, izvijestila je vukovarsko-srijemska Policijska uprava.

(Subota, 12 Lipanj 2021 21:48)
U OBŽ na koronavirus novopozitivno četiri osobe

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 184 uzoraka od kojih je samo četiri bilo pozitivno na koronavirus (2,2 posto). Na bolničkom liječenju nalazi se 18 osoba koje su oboljele od COVID-19, no nitko nije na respiratoru, što se zadnji puta dogodilo prije gotovo devet mjeseci (19. rujna 2020. godine).

Poboljšanje epidemiološke situacije sigurno je velikim dijelom rezultat cijepljenja građana protiv koronavirusa, a danas i na području Osječko-baranjske županije organizirano je cijepljenje građana bez prethodnog naručivanja, i to na sedam punktova (dvorane Gradski vrt i Zrinjevac u Osijeku, Hrvatski dom Kralja Zvonimira u Čepinu, dvorana OŠ Dora Pejačević u Našicama, Gradska dvorana u Đakovu, Nastavno-sportska dvorana u Belom Manastiru i Sportska dvorana u Valpovu). Cijepiti se mogu i djeca starija od 12 godina, naravno u pratnji roditelja, a na svim punktovima koristi se cjepivo Pfizer. Cijepljenje je počelo ujutro u 8.00 sati i trajat će do 19.00 sati, a isto se na svim punktovima nastavlja i sutra (13. lipnja) od 8.00 do 19.00 sati.

Jedno od cijepnih punktova, u Sportskoj dvorani Zrinjevac, danas su obišao je načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ Mato Lukić.

- Danas smo počeli cijepljenje pacijenata protiv koronavirusa bez prethodnog najavljivanja. U prvih sat i po vremena cijepljeno je 560 pacijenata na svih sedam punktova, i to 236 u Osijeku, 71 u Našicama, 74 u Đakovu, 72 u Belom Manastiru, 45 u Valpovu te 42 u Čepinu, što je odlično i još jedan poziv da dođu svi koji se još nisu odlučili za cijepljenje. Kao što vidite, gužve nema, a postupak cijepljenja traje svega nekoliko minuta - rekao je Mato Lukić.

Naglasio je kakao je za dva dana tekućeg vikenda osigurano ukupno 6.400 doza cjepiva za sedam punktova, a ukoliko zainteresiranost građana bude kao što je danas postupak cijepljenja bez najave će se nastaviti, o čemu će se odlučiti u utorak na sjednici Stožera civilne zaštite OBŽ. Naravno, cijepljenja na 11 dosadašnjih punktova se i dalje provode, neovisno o ovih sedam.

Načelnik Lukić izrazio je zadovoljstvo tijekom cijepljenja, a podatak da nakon devet mjeseci niti jedna osoba nije na respiratoru dodatni je pokazatelj značaja cijepljenja. Osim toga, dodao je kako je na području Osječko-baranjske županije do sada cijepljeno 42,4 posto populacije, što je više od prosjeka za RH.

(Subota, 12 Lipanj 2021 12:22)
U državi 125 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata zabilježeno je 125 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1128.

Među njima je 408 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 35 pacijenata.

Preminulo je devet osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 358 504 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih su 8132 preminule, ukupno su se oporavile 349 244 osobe od toga 195 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 6 445 osoba.

Do danas je ukupno testirana 2 074 221 osoba, od toga 4 701 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 11. lipnja utrošeno je 2 087 157 doza cjepiva. Dosad su 1 401 647 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 685 510 primilo obje doze. Na dan 11. lipnja utrošeno je 44 268 doza cjepiva.

(Subota, 12 Lipanj 2021 12:12)
Capak: Navijajte na epidemiološki prihvatljiv način

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pozvao je navijače da prilikom okupljanja i gledanja utakmica Europskog nogometnog prvenstva navijaju za hrvatsku reprezentaciju na epidemiološki prihvatljiv način jer bi sve drugo vodilo u probleme i zatvaranje, prenosi Hina.

(Subota, 12 Lipanj 2021 11:44)
U županiji na COVID-19 novopozitivno šest osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je šest novih pozitivnih osoba na COVID-19, od kojih je šest pozitivnih na PCR testiranju, a nula na brzom antigenom testu (po dvije osobe iz Vinkovaca i Jarmine te po jedna osoba iz Drenovaca i Ilače).

Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 12348, od kojih je 11993 izliječenih, a ukupno je preminula 251 osoba.

Trenutno je u županiji 17 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. 

U protekla 24 sata testirana je 251 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 70782.

U samoizolaciji na području županije je 258 osoba. 

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna dva radnika iz sustava zdravstva (jedan liječnik i jedan drugi zdravstveni radnik).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva nema zdravstvenih radnika.

(Subota, 12 Lipanj 2021 11:17)
Robert Knjaz u Radničkome domu

U Radničkome domu u središtu Vukovara, kao dio programa VukovART festivala, održana je tribina s poznatim televizijskim novinarom Robertom Knjazom nazvana Koledžicom po svijetu.

(Petak, 11 Lipanj 2021 21:52)

U Starim Mikanovcima otvorena transformatorska stanica vrijedna 9,3 milijuna kuna, najavljen i Program Vukovar

U Starim Mikanovcima otvorena transformatorska stanica vrijedna 9,3 milijuna kuna, najavljen i Program Vukovar Foto: VSŽ

U Općini Stari Mikanovci svečano je otvorena novoizgrađena transformatorska stanica TS 35/10(20) kV Mikanovci, vrijedna 9,3 milijuna kuna. Transformatorska stanica značajno će doprinijeti povećanju kapaciteta mreže i pouzdanosti kvalitete napajanja električnom energijom općina Stari Mikanovci , Vođinci, te naselja Vrbica i Đurđanci.

- Izgradnjom ove  transformatorske stanice osigurano je dugoročno pouzdano napajanje električnom energijom više od 3500 obračunskih mjernih mjesta korisnika mreže s područja općina Stari Mikanovci, Vođinci, te naselja Vrbica i Đurđanci. Treba naglasiti da su realizacijom navedene investicije osigurani  preduvjeti za priključenje novih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije na tom području. Vrijednost investicije iznosi 9,3 milijuna kuna – izjavio je Vladimir Čavlović, direktor Elektre Vinkovci.

U 2021. HEP Operativno distribucijski sustav (ODS) planira uložiti više od 1,2 mlrd kuna na području Republike Hrvatske, a visoku razinu ulaganja planiraju zadržati i u narednim godinama.

- Samo na području Vukovarsko-srijemske županije, prosječna godišnja investicijska ulaganja u novu energetsku infrastrukturu iznose više od 30 milijuna kuna, dok ukupna ulaganja premašuju 50 milijuna kuna. HEP ODS tvrtka je okrenuta budućnosti sa zadaćom da jamči sigurnu i kvalitetnu opskrbu električnom energijom svim korisnicima naših usluga te doprinese ostvarenju pretpostavki za uspješan gospodarski razvoj na području cijele Republike Hrvatske – rekao je Nikola Šulentić, direktor HEP - Operatora distribucijskog sustava.

Da ova investicija ne donosi samo veću kvalitetu opskrbe električne energije korisnicima mreže na našem području, već stvara preduvjete za poželjni trend proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, naglasio je ukovarsko-sriejmski župan Božo Galić.

- Pohvaljujem dosadašnju suradnju s HEP-om te je i nadalje potrebno unaprijediti nastojanja da se ubrzaju i pojednostave pojedine procedure – poručio je Galić.

Ministar obrane Mario Banožić pak naglasio je da HEP predstavlja  jednog od najvećih investitora, kompaniju koja svojim projektima uspješno ispunjava ulogu zamašnjaka razvoja domaćeg gospodarstva.

- Kao ministar koji dolazi s područja Vukovarsko-srijemske županije, uvijek ću nastojati pružati podršku društveno korisnim projektima te na ovaj način iskazujem poštovanje prema svima koji rade na projektima koji pridonose kvaliteti  života stanovnika Vukovarsko-srijemske županije. Čvrsto stojim iza projekata koje je predložila Vlada RH u okviru programa nacionalnog oporavka. Dobar dio tih projekata odnosi se na energetski sektor i siguran sam da će povezanost HEP-a, Vlade te kontinuitet vlasti u županiji doprinijeti bržem i boljem razvoju gospodarstva – naglasio je Banožić.

PROGRAM VUKOVAR OD 62 MILIJUNA KUNA

Vezano za projekte u tijeku distribucijskog područja Elektre Vinkovci, treba istaknuti Program Vukovar čija ukupna vrijednost iznosi 62 milijuna kuna. Program se provodi u razdoblju od 2021.– 2023. tijekom kojih će biti realizirana rekonstrukcija srednjonaponske i niskonaponske mreže na području grada Vukovara.

Osim toga, tijekom 2022. planira se rekonstrukcija TS 110/35/10 kV Županja 2. Okvirna vrijednost investicije iznosi 11,7 milijuna kuna. Njenom realizacijom ostvarit će se preduvjeti za prijelaz srednjonaponske mreže na 20 kV napon te osigurati dugoročno pouzdano napajanje električnom energijom za oko 6000 korisnika mreže s područja grada Županje, općina Bošnjaci i Štitar.

U tijeku su i  pripreme  za izgradnju TS 110/10(20) kV Vinkovci 2. Izgradnja navedenog objekta planira se kao zajednička investicija Hrvatskog operatora prijenosnog sustava i HEP - Operatora distribucijskog sustava, ukupne vrijednosti 45 milijuna kuna, sa 40 MVA instalirane snage. Za duži vremenski period osigurat će se pouzdano napajanje električnom energijom korisnika mreže južnog dijela Vinkovaca, kao i napajanje postojećih i budućih gospodarskih zona, planiranih na tom području.

Pročitano 136 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija