NAJNOVIJE
U Vukovaru održana edukacija na temu „Alzheimerova bolest kroz prizmu ljudskih prava“

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima provodi projekt „RE(aktivacija)starijih osoba II.!“ za područje Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. U okviru projekta u Gradskoj su knjižnici Vukovar na Odjelu Spajalica organizirali edukaciju s ciljem podizanja razine svijesti te stvaranja poticajnog okruženja za otvaranjem dnevnih boravaka za osobe oboljele od bolesti demencija u onim mjestima gdje ih nema te podizanja razine informiranosti o samim bolestima demencije za stručnjake kao i ostale relevantne dionike u lokalnoj zajednici.

(Utorak, 16 Travanj 2024 16:44)
U srijedu izlazimo na birališta

Hrvatska u srijedu bira 11. saziv Hrvatskog sabora.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:28)
Policija oduzela 1.148 automobila nesavjesnim vozačima

Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama policija je prošle godine nesavjesnim vozačima privremeno zaplijenila 1.148, a odlukom nadležnog suda trajno je oduzeto njih 215.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:25)
Otkriveni provalnici u kuću u Oroliku

Temeljem prijave 63-godišnjakinje o otuđenju alata i drugih predmeta iz obiteljske kuće u Oroliku policijski službenici Policijske postaje Vinkovci su proveli kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom i maloljetnikom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teška krađa.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:24)
Za razvoj cikloturizma Vukovarsko-srijemska županija poduzetnicima dala novih 10.000 eura

Vukovarsko-srijemska županija osigurala je 10.000 eura za dodjelu bespovratnih potpora za ulaganja u dodatnu ponudu smještajnih objekata na području županije. Potpora je dana u okviru projekta Razvoj aktivnog turizma Vukovarsko-srijemske županije s ciljem razvoja cikloturizma i može se koristiti za kupovinu bicikala i biciklističke opreme, a dobilo ju je 20 korisnika u iznosu od 500 eura.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:12)
Župan Damir Dekanić primio je mlade nogometaše NK „Radnički” Županja

Župan Vukovarsko-srijemski Damir Dekanić primio je u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima nogometaše Radničkog iz Županje godište 2015. Oni su na međunarodnom turniru u Umagu osvojili 7. mjesto u konkurenciji 64 ekipa. U razigravanju od 5. do 7. mjesta igrali su protiv nogometnog giganta Barcelone i uspjeli izboriti neriješen rezultat, a Barcelona je slavila tek nakon penala. Prije utakmice s Barcelonom, u četvrtfinalu Radnički je igrao protiv splitskog Hajduka i slavio s 2:1, a u osmini finala Županjci su pobijedili slovenskog prvoligaša Muru s 4:0.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:00)
Otvaranjem birališta u Australiji počeli izbori za Hrvatski sabor

Otvaranjem tri od četiri biračka mjesta u Australiji, u ponedjeljak u 23 sata po hrvatskom vremenu, počeli su izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora koji se u inozemstvu održavaju dva, a u Hrvatskoj jedan dan, u srijedu, 17. travnja.

(Utorak, 16 Travanj 2024 10:09)

Nastavlja se izgradnja pročišćavača otpadnih voda

Nastavlja se izgradnja pročišćavača otpadnih voda Foto: Marija Molnar

Ugovor o izvođenju radova za dovršetak izgradnje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda grada Vukovara generalnom je zastupniku izvođača radova tvrtke Gis Aqua Draženu Miličiću uručio direktor Vodovoda grada Vukovara Dario Tišov. Pročiščavač otpadnih voda gradi se u okviru projekta  Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture grada Vukovara čiji je cilj projekta poboljšanje sustava javne vodoopskrbe i odvodnje te pročišćavanje komunalnih otpadnih voda na području aglomeracije Vukovar.  U okviru ovog projekta koji se provodi na području grada Vukovara te općina Borovo, Bogdanovci i Trpinja,  riješena je problematika dijela vodoopskrbe i odvodnje, optimizirana su rješenja za opskrbu dovoljnih količina pitke vode odgovarajuće kvalitete te odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, s osnovnim ciljem zaštite zdravstvenog stanja i poboljšanja uvjeta života postojećih i novopriključenih stanovnika na projektnom području te općenito zaštite okoliša.

Projekt je vrijedan gotovo 362 milijuna kuna, a financira se iz europskih fondova 70 posto, Vlada RH sudjeluje s 12 posto koliko i Hrvatske vode, dok jedinice lokalne samouprave sufinanciraju 4 posto. 

- Natječaj ukupne procijenjene vrijednosti bio je 65 milijuna kuna za dovršetak uređaja. Ponuda i trenutna vrijednost ugovorenih radova je gotovo 71 milijun i ukupna vrijednost uređaja pri dovršetku će biti 140 milijuna kuna. Nadam se da ćemo do kraja financijskog razdoblja i rokovima koje imamo,  a to je 20 mjeseci za komplet uređaj s probnim radom i 14 mjeseci za samu izgradnju, držati se rokova i uspjeti sve napraviti - istaknuo je Dario Tišov, direktor Vodovoda grada Vukovara tijekom svečanosti uručenja ugovora u vukovarskoj gradskoj vijećnici .

Gradonačelnik Vukovara i predsjednik Skupštine Vodovoda grada Vukovara Ivan Penava podsjetio je da će grad i građani izgradnjom postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda dobiti jednu dodanu vrijednost.

- Prije svega dodanu vrijednost u ekološkom smislu kvalitetne obrade otpadnih voda i u tome vidim najveću korist kako za građane tako i za okoliš: Budući da se nalazimo na rijeci Dunav korist je i za sve gradove i države koje se nalaze u dunavskom slivu. Ta korist je za sve nas indikativna, dobra jer naravno da svi još posebno  imamo i tu emociju prema Dunavu kao najvećoj hrvatskoj ali i europskoj rijeci - rekao je Penava, a zamjenik direktora vodno gospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu u Hrvatskim vodama  Mario Spajić naglasio kvalitetniju vodnu uslugu za građane.

- Bitno je reći da Hrvatska ovim projektom čini jedan veliki korak ka ispunjavanju EU direktiva. Građani Vukovara dobivaju kvaliteniju vodnu uslugu, preko 114 km cjevovoda će biti što izgrađeno što rekonsturirano, 950 novih priključaka na vodu,  preko 8400 prtiključaka na sustav odvodnje, izgradit će se uređaj sa 42 100 ekvivalent stanovnika…Znamo da je osim kućanstava na sustav javne odvodnje priključeno i gospodarstvo, tako da će taj uređaj   zasigurno imati veliku ulogu u zaštiti okoliša i prirode – istaknuo je Spajić.

Uručenju ugovora nazočio je i načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun

.

Pročitano 551 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija