NAJNOVIJE
Od ponedjeljka predaja zahtjeva za potpore za očuvanje radnih mjesta za srpanj

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je kako će prijave za dobivanje potpora za očuvanje radnih mjesta za srpanj zaprimati od ponedjeljka.  

(Nedjelja, 25 Srpanj 2021 08:57)
Slavonski Brod: sletio autobus, tri osobe preminule, desetci ozlijeđenih

U nedjelju oko 6.20 sati, na autocesti A3 kod Slavonskog Broda dogodila se prometna nesreća u kojoj je došlo do slijetanja autobusa makedonskih nacionalnih oznaka s prometnice.

(Nedjelja, 25 Srpanj 2021 08:55)
U Privlaci se planira izgradnja knjižnice i čitaonice

U Općini Privlaka u tijeku je postupak savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za projekt izgradnje narodne knjižnice i čitaonice.

(Nedjelja, 25 Srpanj 2021 08:27)
USKOK podigao prijavu protiv trojice policajaca s područja Slavonskog Broda

USKOK je podigao prijavu protiv tri policajca s područja Slavonskog Broda koji su kazne naplaćivali u višim iznosima u odnosu na visinu kazne koju su počinitelji prekršaja stvarno trebali platiti.

(Nedjelja, 25 Srpanj 2021 07:06)
Poticajne obiteljske i populacijske mjere za poboljšanje obiteljskog standarda

Središnji državni ured za demografiju i mlade prioritetno provodi poticajne obiteljske i populacijske mjere za potpore i olakšice roditeljima u cilju poboljšanja obiteljskog standarda.

(Nedjelja, 25 Srpanj 2021 07:01)
Petrinjsko područje zatreslo 3,8 po Richteru

Petrinjsko je područje zatresao u subotu u 15.43 sata prilično jak potres magnitude 3.8 prema Richteru, izvijestili su iz hrvatske Seizmološke službe.

(Subota, 24 Srpanj 2021 17:41)
MORH: Obilježena druga obljetnica smrti skupnika Josipa Briškog

Druga obljetnica smrti skupnika Josipa Briškog, koji je kao pripadnik hrvatskog kontingenta u NATO misiji u Afganistanu umro od ozljeda zadobivenih u napadu na vozilo u Kabulu, obilježena je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u subotu na groblju „Markovo polje“ u Sesvetama, prenosi HINA.

(Subota, 24 Srpanj 2021 14:44)

Covid kriza više pogodila žene nego muškarce

Pandemija covida-19 više je u Hrvatskoj pogodila žene nego muškarce, osobito one nisko kvalificirane iz ruralnih područja, pokazala je analiza Svjetske banke o utjecaju covida na žene u Hrvatskoj koja je u srijedu predstavljena na saborskom Odboru za ravnopravnost spolova, javlja Hina.

„Istraživanje je pokazalo da su žene više pogođene krizom, osobito nisko kvalificirane žene iz ruralnih područja u smislu gubitka posla, jedna od pet žena je izgubila posao, 78 posto ih je prijavilo da ima nedovoljnu štednju za vrijeme krize, a pesimističnije su i oko situacije u budućnosti od muškaraca”, kazala je predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selaka Raspudić (Most).

Ono što se negativno odrazilo na položaj žena je i to što su one većinom u cijelosti bile odgovorne za kućanstva, čak 76 posto, te što ih veliki broj radi u zdravstvenom sektoru, domovima za starije i nemoćne te obrazovanju, dodala je Selak Raspudić.

„Osam posto žena je potpuno prestalo raditi zbog potrebe skrbi u krizi, u odnosu na četiri posto muškaraca”, naglasila je.

Ističe i kako su krizom osobito bile pogođene i žene u starijoj životnoj dobi jer njih 23 posto prima niže mirove od muškaraca.

„Istraživanje je pokazalo da postoje jasne spolne razlike u načinu na koji je kriza pogodila žene i muškarce”, zaključila je Selak Raspudić o analizi koju je Svjetska banka provela u travnju i svibnju 2020. na uzorku od 500 žena i 1500 kućanstava u Hrvatskoj.

Dodala je da je istraživanje također otkrilo spolne razlike kod primanju cjepiva protiv koronavirusa. Tako se pokazalo da su žene više skeptične oko cjepiva (45 posto) u odnosu na muškarce (29 posto). Osim toga, 71 posto muškarca smatra da je važno primiti cjepivo u odnosu na 61 posto žena.

Pročitano 97 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija