NAJNOVIJE
Od ponedjeljka predaja zahtjeva za potpore za očuvanje radnih mjesta za srpanj

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je kako će prijave za dobivanje potpora za očuvanje radnih mjesta za srpanj zaprimati od ponedjeljka.  

(Nedjelja, 25 Srpanj 2021 08:57)
Slavonski Brod: sletio autobus, tri osobe preminule, desetci ozlijeđenih

U nedjelju oko 6.20 sati, na autocesti A3 kod Slavonskog Broda dogodila se prometna nesreća u kojoj je došlo do slijetanja autobusa makedonskih nacionalnih oznaka s prometnice.

(Nedjelja, 25 Srpanj 2021 08:55)
U Privlaci se planira izgradnja knjižnice i čitaonice

U Općini Privlaka u tijeku je postupak savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za projekt izgradnje narodne knjižnice i čitaonice.

(Nedjelja, 25 Srpanj 2021 08:27)
USKOK podigao prijavu protiv trojice policajaca s područja Slavonskog Broda

USKOK je podigao prijavu protiv tri policajca s područja Slavonskog Broda koji su kazne naplaćivali u višim iznosima u odnosu na visinu kazne koju su počinitelji prekršaja stvarno trebali platiti.

(Nedjelja, 25 Srpanj 2021 07:06)
Poticajne obiteljske i populacijske mjere za poboljšanje obiteljskog standarda

Središnji državni ured za demografiju i mlade prioritetno provodi poticajne obiteljske i populacijske mjere za potpore i olakšice roditeljima u cilju poboljšanja obiteljskog standarda.

(Nedjelja, 25 Srpanj 2021 07:01)
Petrinjsko područje zatreslo 3,8 po Richteru

Petrinjsko je područje zatresao u subotu u 15.43 sata prilično jak potres magnitude 3.8 prema Richteru, izvijestili su iz hrvatske Seizmološke službe.

(Subota, 24 Srpanj 2021 17:41)
MORH: Obilježena druga obljetnica smrti skupnika Josipa Briškog

Druga obljetnica smrti skupnika Josipa Briškog, koji je kao pripadnik hrvatskog kontingenta u NATO misiji u Afganistanu umro od ozljeda zadobivenih u napadu na vozilo u Kabulu, obilježena je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u subotu na groblju „Markovo polje“ u Sesvetama, prenosi HINA.

(Subota, 24 Srpanj 2021 14:44)

Na raspravu upućen novi Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata

Na raspravu upućen novi Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata Foto: Arhiv HRV-a

Vlada Republike Hrvatske uputila je na raspravu Hrvatskom saboru novi Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, a koji bi 25 godina nakon završetka rata trebao donijeti odgovarajući zakonski okvir za civilne stradalnike iz Domovinskog rata.

Zakon definira tko su civilni stradalnici iz Domovinskog rata, a prava neće moći ostvariti pripadnici, pomagači ili suradnici neprijateljskih vojnih i paravojnih formacija, koji su sudjelovali u oružanoj agresiji na Republiku Hrvatsku, kao ni članovi njihovih obitelji temeljem njihova stradavanja.

Zakon će obuhvatiti i civile stradale uslijed eksplozije minsko-eksplozivnih sredstava ili uporabe vatrenog oružja u razdoblju od 17. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996., omogućit će i ostvarivanje prava članova obitelji i prije proglašenja nestale osobe preminulom, otvorit će se rok za priznavanje statusa civilnog invalida iz Domovinskog rata po osnovi bolesti, ublažit će se uvjeti za ostvarivanje prava na obiteljsku invalidninu, ustrojit će se i Evidencija civilnih stradalnika, koja neće biti javna, već će se koristiti za službene potrebe, a predviđene su i mjere za poboljšanje socioekonomskog položaja korisnika.

Trenutno prava ostvaruje 1.884 civilna stradalnika iz Domovinskog rata te 145 članova obitelji poginulih civila, a novim bi zakonom broj korisnika prava iznosio 2.500. U državnom su proračunu osigurana sredstva za provedbu zakona, za 2021. godinu osigurano je dodatnih 30 milijuna kuna, za 2022. godinu 40 milijuna kuna, a za 2023. godinu 60 milijuna kuna.

Pročitano 133 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija