NAJNOVIJE
16. Tradicionalno natjecanje iz zračne puške

U povodu Dana policije Republike Hrvatske i blagdana svetog Mihovila održano je 16. tradicionalno natjecanje iz zračne puške kojemu je ove godine nazočio zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac.

Prije samog otvorenja natjecanja kod spomenika podignutog za 97 stradalih policajaca u Domovinskom ratu položen je zajednički aranžman i upaljene su svijeće.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:09)
U ponedjeljak kreće druga faza popisa stanovništva

U ponoć istječe rok za samopopisivanje stanovništva u Hrvatskoj, a već u ponedjeljak popisivači izlaze na teren i počinje popisivanje "od vrata do vrata".

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 16:19)
Hrvatska uvezla tisuće nekvalificiranih radnika

Dok zapadne zemlje privlače obrazovane radnike, Hrvatska uvozi slabo obrazovanu radnu snagu te u državu dolaze uglavnom samci, muškarci koji s niskim plaćama ne mogu preživjeti s obitelji, prenosi HINA.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 13:57)
RH: 837 novih slučajeva u protekla 24 sata, utrošeno 3.410 doza cjepiva

U posljednja 24 sata u Republici Hrvatskoj zabilježeno je 837 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 8.184.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 11:39)
VSŽ: novopozitivna 31 osoba na koronavirus, dvije preminule

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 31 je novopozitivna osoba na COVID-19, potvrđena PCR testiranjem

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 11:35)
Hrvatska će donirati još 200 000 doza cjepiva

Hrvatska će COVAX-u donirati još 200 000 doza cjepiva. 

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 11:27)
Jesenska deratizacija u Općini Tompojevci

Veterinarska stanica Vukovar provoditi će sustavnu jesensku deratizaciju od 27. do 30. rujna

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 11:10)

Zlonamjerni linkovi, sve češća pojava phishinga tj. krađe podataka

  • Petak, Srp 09 2021
  • Piše: 
Zlonamjerni linkovi, sve češća pojava phishinga tj. krađe podataka Foto: Arhiva HRV

Novi napadi na mobilne uređaje u posljednje vrijeme sve su učestaliji, no nisu novost. Korisnici koji su primili tzv. phishing poruku i otvorili poveznicu, susreli su se s različitim problemima.

Dok je nekima virus koji se skriva na toj poveznici počeo nekontrolirano slati SMS-ove istoga sadržaja kontaktima u imeniku, drugima je mobilni telefon potpuno otkazao poslušnost pa su se za pomoć obratili svojim mobilnim operaterima, no za neke je korisnike ipak bilo prekasno. Jedan od tih operatera je i Hrvatski Telekom koji je jučer na svom Facebook profilu izdao upozorenje za korisnike kako bi se zaustavilo širenje virusa.

- Ovih dana uočen je novi virus koji se širi SMS porukama, a sadržaj mu je najčešće: "Imate 1 novu govornu poštu. Za detalje posjetite...". U nastavku poruke je štetan link. Klikom na taj link aktivira se virus koji uređaj onesposobi, a poruke istoga sadržaja započne slati na kontakte iz preuzetoga uređaja – naglasili su iz Hrvatskog Telekoma, nadodajući kako preporučuju korisnicima da budu oprezni i ne otvaraju poruke takvoga sadržaja.

Sličan slučaj je evidentirala i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti HAKOM iz koje naglašavaju ozbiljnost situacije te daju primjer vizualnog izgleda poruke.

 virus za portal

Glavni je problem što poslani link stvara dojam da je riječ o nečemu dobronamjernom s obzirom da je došao s poznatog telefonskog broja te ga korisnici otvaraju ne očekujući prijevaru. Ovaj oblik širenja virusa zapravo nije ništa novo i revolucionarno već se radi o tzv. phishingu, točnije smishingu s obzirom da je riječ o širenju virusa preko SMS poruka. Cilj je ovog zlonamjernoga softvera onesposobiti drugi softver na uređaju, najčešće aplikaciju ili operacijski sustav i unijeti kodni kaos u tzv. kernel, odnosno jezgru operacijskoga sustava. To može izazvati probleme u radu aplikacija ili uređaja u cjelini bez potpunog resetiranja sustava, te uzrokovati gubitak vrijednih podataka.

Neki oblici phishing virusa stvarani su s drugim ciljem npr. da korisnika linkovima navedu na lažne web stranice koje su vrlo vjeran prikaz originalnih. Jedan od takvih primjera je i lažna stranica korisnikove banke gdje se zahtjevaju bankovni podaci. To omogućuje virusu slanje takvih podataka tvorcu zlonamjernog softvera, a koji ih može iskoristiti kako bi korisnika pokrao.

Pojava ovakvih pokušaja prijevara nije novost. Inače, najpoznatiji primjer phishinga je e-mail s adrese tzv. Nigerijskog princa koji traži bankovne podatke korisnika.

Pročitano 186 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

HRV

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija