NAJNOVIJE
Proslavljen 200. rođendan skladatelja hrvatske himne

U Gradskom kazalištu Joza Ivakić u Vinkovcima održana je svečana akademija kojom je proslavljen 200. rođendan znamenitoga časnika i skladatelja Josipa Runjanina koji je rođen u Vinkovcima 8. prosinca 1921. godine.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 19:56)
Predstavljen prvi prijevod s latinskoga jezika Petrarcinih pisama

U dvorani Matice hrvatske u Vinkovcima predstavljen je prijevod knjige pisama glasovitoga talijanskoga renesansnoga književnika Francesca Petrarce.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 19:01)
Kanadski veleposlanik u posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji

Župan Vukovarsko–srijemske županije Damir Dekanić primio je u radni posjet veleposlanika Kanade Njegovu Ekselenciju Alana Bowmana.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 18:29)
Valpovo 8.prosinca slavi Dan grada

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Valpovo je proslavilo Dan grada, a hrvatski predsjednik Zoran Milanović je poručio kako svaka jedinica lokalne samouprave mora imati cilj da izvorni proračun još barem nekoliko puta premaši novcem iz EU projekata, prenosi HINA.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 17:18)
Milanović u Belišću i Baranjskom Petrovom Selu

Predsjednik Zoran Milanović posjetio je Inkluzivnu kuću Zvono u Belišću i Rehabilitacijski i radno-okupacijski kamp Citadela u Baranjskom Petrovom Selu.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 17:09)
Potvrđena prva smrt povezana s cijepljenjem

Hrvatska agencija za lijekove potvrdila je prvi smrtni slučaj povezan s cijepljenjem protiv korovairusa, a riječ je o 33-godišnjaku koji je umro nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 17:04)
Novoizabrani čelnici na edukaciji o Civilnoj zaštiti

Čelnici lokalnih vlasti s područja triju županija u Osijeku se osposobljavaju za poslove Civilne zaštite, a ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite Damir Trut rekao je da je osposobljavanje iznimno važno radi kvalitetnog upravljanja u slučaju izvanrednih događaja.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 16:56)

Okrugli stol o manje prepoznanim oblicima nasilja u obitelji

Okrugli stol o manje prepoznanim oblicima nasilja u obitelji Foto: Hina

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima organizirala je 20. rujna u Zagrebu okrugli stol 'Manje prepoznati oblici nasilja u obitelji - što moramo znati da bismo pomogli?', u povodu 22. rujna Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu prije 22 godine.

Okupili su se stručnjaci iz institucija i organizacija civilnog društva koji su u izlaganjima istaknuli važnost problematike specifičnih, manje poznatih oblika nasilja u obitelji.

- Okrugli stol održan je s ciljem okupljanja različitih dionika sustava podrške žrtvama nasilja u obitelji te razmjene iskustava o prirodi, izazovima i rješenjima različitih manje prepoznatih oblika nasilja u obitelji. Ovim putem se potiču društvo i institucije na usmjerenost ovom problemu, kao i na međusobnu suradnju i aktivnost – rekla je Ena Juričić, pružateljica podrške na liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela.

Nakon pozdravnih govora, koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja Maja Štahan predstavila je rad 24-satne 116 006 linije Nacionalnog pozivnog centra. Riječ je o besplatnoj i anonimnoj liniji na kojoj žrtve, svjedoci i članovi njihovih obitelji mogu dobiti emocionalnu podršku, pravne i praktične informacije, kao i kontakte drugih relevantnih udruga i institucija, a sve u svrhu sveobuhvatne pomoći. Linija je otvorena svakim danom, uključujući vikende i blagdane od 0 do 24. O ekonomskom nasilju iz Zaklade Solidarna govorila je Sanja Sarnavka fokusirajući se u svom izlaganju na sam rad zaklade i njihovog fonda „spasime”, osobna iskustva rada sa žrtvama ekonomskog nasilja i osiguravanja financijske neovisnost žrtava. Nakon toga tema okruglog stola bila je zanemarivanje potreba starijih osoba o kojem su sudionici imali prilike čuti u izlaganju Dese Kolesarić, predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije te voditeljice udruge S.O.S Virovitica. U svom izlaganju osvrnula se na njihov projekt 65+ - pojavnost nasilja u starijoj dobi, rezultate istraživanja starijih osoba u pet Slavonskih županija te svoje višegodišnje iskustvo zaštite prava žrtava nasilja starije životne dobi. Kao još jedan manje poznat oblik nasilja u obitelji, obuhvaćeno je i seksualno nasilje o kojem je govorila Maja Mamula, osnivačica i koordinatorica Ženske sobe. Prikazala je rad Ženske sobe i općenito prikazala problem seksualnog nasilja u vezama i braku te prikazala povezanost seksualnog nasilja s fizičkim nasiljem koje žrtve trpe paralelno. Okrugli stol završio je predavač Dean Šarčević iz udruge B.a.B.e. uvodeći sudionike u problematiku nasilja preko interneta. Predstavio je rezultate djelovanja udruge na stvaranje nove zakonske regulative i uvrštenje kaznenog djela „Zloporaba snimke spolno eksplicitnog sadržaja” u Kazneni zakon te njihov novi projekt SURF and SOUND koji za cilj ima sveobuhvatnu borbu protiv internetskog nasilja nad ženama. Nakon izlaganja uslijedila je moderirana rasprava u kojoj su sudionici imali priliku postavljati pitanja i podijeliti svoja iskustva u radu sa žrtvama nasilja.

Zaključeno je da postoje pomaci u prepoznavanju ovih, inače manje prepoznanih oblika nasilja, međutim da je potrebno još puno rada i napretka. Nužne su edukacije i usavršavanje stručnjaka koji rade s ovim oblicima nasilja te onih koji još ne rade, a u svrhu boljeg prepoznavanja znakova i pravovremenog pružanja potpore. Također je naglašena potreba za međusektorskom suradnjom i daljnjom razmjenom iskustava.

Okruglom stolu su nazočili i Margareta Mađerić, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, te Vedrana Šimundža - Nikolić, pomoćnica ministra ispred Ministarstva pravosuđa i uprave.

Pročitano 94 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija