Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru otvorena punionica meda

U Vukovaru otvorena punionica meda Foto: Vanessa Kupina

U subotu 9. listopada u Poduzetničkom inkubatoru Vukovar svečano je otvorena prva punionica meda po HACCP-u na području Vukovarsko-srijemske županije s ciljem podizanja kvalitete meda na tržištu u Republici Hrvatskoj te razvoja pčelarstva na području grada i županije.

Ivan Dumendžić, predsjednik Udruge pčelara Vukovar 91 naglasio je važnost punionice koja pčelarima omogućuje veću sigurnost pri trženju meda.
- Jedan od razloga otvaranja punionice meda je taj što do sada nismo imali instituciju za trženje meda na našem području. Pčelari će tako sada, zbog otvaranja punionice meda, moći povećati broj košnica i potpisati ugovor s tvrtkom Api Green o isporuci meda, a sav med koji uđe u punionicu bit će analiziran i nosit će oznaku meda hrvatskih pčelinjaka – rekao je Dumendžić.

 Punionicom meda tvrtka Api Green otkupljivat će med od lokalnih pčelara, plasirati med iz vlastite proizvodnje te time omogućiti brendiranje meda s lokalnog područja i osigurati tržište za pčelare s rezultatom povećanja pčelinjeg fonda.
- Želimo podignuti razinu kvalitete proizvoda i okupiti pčelare na području grada Vukovara i šire. Podržavamo nacionalnu teglicu i sustav od košnice do stola i na taj način ćemo funkcionirati. Med otkupljujemo i šaljemo na analizu u Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu i surađivat ćemo s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar jer ne provode se sve analize za kontrolu hrane u Osijeku – rekla je Božena Miličević, direktorica tvrtke Api Green.

 Otvaranje punionice meda 1 1

 U punionicu je uloženo gotovo 25 tisuće eura, a maksimalan je kapacitet punionice tona meda dnevno.

 Svečanom otvorenju punionice meda nazočio je zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac koji je rekao kako je ovo snažan korak prema naprijed u razvoju pčelarstva.
- Ponosni smo što se u gradu Vukovaru otvara prva punionica meda u Vukovarsko-srijemskoj županiji i koja je prvi i nužni preduvjet za razvoj pčelarstva u gradu jer od danas naši pčelari imaju mjesto gdje mogu puniti svoj med i zatim ga plasirati na tržište. Grad Vukovar će u budućnosti razmišljati o dodatnim gospodarskim poticajima za razvoj pčelarstva u gradu – zaključio je Sušac.

Pročitano 320 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI