NAJNOVIJE
Fond: 7. prosinca zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove kuća

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započet će 7. prosinca, a zbog velikog interesa Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je dodatnih 90 milijuna kuna pa će građanima biti ukupno na raspolaganju 390 milijuna kuna. 

- Zbog tehničkih poteškoća, podnošenje zahtjeva koje je trebalo biti sredinom listopada odgođeno je za novi termin - 7. prosinca. Analizom je utvrđeno da je u kratkoj jedinici vremena bilo oko 2 milijuna zahtjeva prema sustavu e-Prijave pa je takva preopterećenost uzrokovala zagušenje aplikacije - priopćio je u utorak Fond za energetsku učinkovitost. 

Kako bi se osigurala stabilnost sustava, u Fondu kažu kako se radi na optimizaciji načina prijave na javni poziv.

Uz to, uvažavajući komentare i sugestije građana i stručne javnosti, u Fondu ističu kako će svi zainteresirani građani od 30. studenog u sustavu e-Prijave moći ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju, dok će se sa službenim zaprimanjem zahtjeva krenuti tjedan dana kasnije, od utorka 7. prosinca.

Na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća mogu se prijaviti građani koji su vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 četvornih metara ili do tri stambene jedinice, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju i koji u njima imaju prebivalište. 

Cjelovita energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava sufinancirat će se s do 60 posto bespovratnih sredstava te podrazumijeva obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice poput vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije.

Može uključivati i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije. 

S druge strane, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancirat će se s do 40, 60 ili 80 posto, ovisno o lokaciji.

Poticaji za to rezervirani su za kuće visokih energetskih razreda, kojima nisu potrebne mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava. 

Nakon mogućeg rasta cijene energenata, o primjenama mjerama energetske učinkovitosti i ugradnji sustava za korištenje obnovljivih izvora energije sve se više razmišlja jer je na taj način režijske troškove za energiju moguće smanjiti i do 60 posto.

Uz povećani ukupni budžet od 390 milijuna kuna, u Fondu procjenjuju da bi ugovore za sufinanciranje moglo dobiti oko 5000 kućanstava.

(Utorak, 26 Listopad 2021 14:52)
Vinkovci: Napreduju radovi na Gradskoj knjižnici i čitaonici

Napreduje izgradnja nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, a do sada su završeni radovi na izradnji podruma i prizemlja te prve i druge etaže. Radove je obišao gradonačelnik grada Vinkovaca.

(Utorak, 26 Listopad 2021 14:29)
Još se uvijek nisu stekli uvjeti za proširivanja prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru

Na 3. sjednici Gradskog vijeća Vukovara, većinom glasova vijećnika, donesena je odluka kako se još uvijek nisu stekli uvjeti za proširivanja prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru.

(Utorak, 26 Listopad 2021 14:19)
Na Aktualnome satu najviše govora o cijeni vode

Na 3. sjednici Gradskoga vijeća Grada Vukovara vijećnici Nezavisne liste Ivan Penava počeli su djelovati kao Klub vijećnika Domovinskog pokreta, a vijećnici Hrvatske konzervativne stranke prešli su u Klub vijećnika Hrvatskih suverenista. Gradonačelnik Ivan Penava obavijestio je vijećnike o novim upravnim odjelima i pročelnicima u Grada Vukovaru, a potom je na aktualnome satu 13 vijećnika postavilo gradonačelniku pitanja vezana uz komunalnu i prometnu infrastrukturu, obnovu škole Nikole Andrića, tijeku izgradnje Ekonomske škole, stadiona i boćališta.Najviše je polemike izazvalo pitanje vijećnika HDZ-a Krešimira Raguža vezano uz povećanje cijene vode.

(Utorak, 26 Listopad 2021 13:43)
U Osječko-baranjskoj županiji 194 oboljele osobe

U Osječko-baranjskoj županiji je 194 pozitivnih nalaza na koronavirus.

(Utorak, 26 Listopad 2021 12:51)
U Hrvatskoj preminulo 30 osoba od koronavirusa

U Hrvatskoj je zabilježeno 3.360 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj sada 17.944.

(Utorak, 26 Listopad 2021 12:10)
U Vukovarsko-srijemskoj županiji 99 novooboljelih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 99 je novih pozitivnih osoba na COVID-19, objavio je županijski Stožer Civilne zaštite.

(Utorak, 26 Listopad 2021 12:05)

Kroz projekt Vrijeme je za osmjeh zaposleno 10 žena u Vukovaru

Kroz projekt Vrijeme je za osmjeh zaposleno 10 žena u Vukovaru Foto: Marija Molnar

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara provodi EU projekt iz programa zapošljavanja žena Zaželi pod nazivom Vrijeme je za osmjeh. Zapošljavaju 10 žena koje brinu o 65 korisnika uglavnom starih i nemoćnih. Projekt je vrijedan gotovo milijun kuna, pojasnila je voditeljica projekta Ljiljana Đukić na početnoj konferenciji projekta.

- Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda, partneri su Centar za socijalnu skrb Vukovar i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Vukovar. Ciljana skupina projekta su nezaposlene žene s područja Vukovara, a krajnji korisnici osobe starije životne dobi i osobe u nepovoljnom položaju. Svi su jako zadovoljni dosadašnjim tijekom provedbe, kako naše zaposlene žene tako i korisnici i nadamo se produžetku projekta - istaknula je Đukić.

Projekt traje ukupno 18 mjeseci, a u okviru projekta zaposlene žene su prošle i edukaciju za gerontodomaćice kako bi bile konkurentnije na tržištu rada.

Ovo je već drugi europski projekt kojega uspješno provode, naglašava predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara Franjo Šoljić.

- Kao hrvatski branitelji i braniteljska udruga odlučili smo proširiti naše djelovanje i na širu poplaciju, ne samo braniteljsku. U ovom projektu pomažemo ljudima u potrebi bez obzira na status, nacionalnost i dr – istaknuo je Šoljić.

Konferenciji je u ime Vukovarsko-srijemske županije nazočio dožupan Franjo Orešković, a u ime Grada Vukovara privremeni pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Josip Paloš.

- Županija daje podršku ovakvim projektima zapošljavanja žena i pomoći starim, nemoćnim i korisnicima u potrebi. Vjerujem da možemo i trebamo kao zajednica pomoći svakom pojedincu – naglasio je Orešković.

Grad Vukovar već godinama sudjeluje u ovakvim projektima, a provodi i svoj projekt iz programa Zaželi iz istog operativnog programa.

- Veliko nam je zadovoljstvo da su se ovom programu pridružile i braniteljske udruge jer na području grada imamo dosta ljudi u potrebi. Zahvaljujem Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara na ovom projektu, uistinu su pokazali da mogu odgovoriti na sve uvjete koji se traže u ovakvim programima – istaknuo je Paloš.

Pročitano 147 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija