NAJNOVIJE
U Hrvatskoj 64 novoboljele osobe od koronavirusa

U Hrvatskoj su zabilježena 64 nova slučaja zaraze koronavirusom, a od covida je umrlo 19 osoba, izvijestio je Stožer Civilne zaštite RH.

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 12:25)
Mladi Vukovarci treći na Sportskim igrama mladih

U Splitu je održana državna završnica malonogometnog turnira Plazma Sportskih igara mladih.

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 11:52)
Jedna osoba preminula od koronavirusa

Tri su osobe na području Vukovarsko-srijemske županije oboljele od koronavirusa, objavio je Stožer Civline zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 11:42)
Automobilom na policijskoga službenika

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 23-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Prisila prema službenoj osobi.

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 11:38)
Sletio s ceste s 2,55 g/kg alkohola

U Vinkovačkoj ulici u Županji 67-godišnji vozač osobnog automobila je zbog neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad vozilom te nakon zanošenja vozila udario u prometni znak i sletio u odvodni kanal.

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 11:36)
Debitant pobijedio na Hamburg maratonu

Na Dunavskoj šetnici u Vukovaru održan je 19. vukovarski "Hamburg" maraton. Najbrži je bio Hrvoje Tržić, član Urt "Nexe Team-a".

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 10:55)
Općina Stari Mikanovci projektom solarne elektrane na Šahovskom domu planira uštedjeti 45.000 kuna

Načelnik općine Stari Mikanovci, Mario Milinković, rekao je kako su uspješno aplicirali na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i time ostvarili pravo na sufinanciranje izgradnje solarne elektrane na objektu dvorane Šahovskog doma. 

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 10:41)

Obilježen Dan Rusina u RH

Svečana akademija u Hrvatskom domu Svečana akademija u Hrvatskom domu Foto: Valerija Lozančić

Savez Rusina Republike Hrvatske i Vijeće rusinske nacionalne manjine Vukovarsko – srijemske županije organizirali su u Hrvatskom domu Vukovar Svečanu akademiju povodom obilježavanja Dana Rusina u Republici Hrvatskoj.

Danom Rusina proglašen je 25. svibnja kao sjećanje na datum kada je osnovana prva rusinska župa u Hrvatskoj.

- Ovo je naš najveći nacionalni praznik. Ponosni smo jer smo unatoč tome što smo mala nacionalna zajednica gotovo dvije stotine godina uspjeli sačuvati svoju bogatu kulturu i tradiciju, običaje, jezik i vjeru, a samim time i svoj identitet i ime Rusina – naglasila je predsjednica Saveza Rusina Republike Hrvatske Dubravka Rašanin dodajući kako su zbog svog truda i rada Odlukom Savjeta za nacionalne manjine RH 11.09.2009. na prijedlog Koordinacije Rusinske nacionalne manjine RH, dobili pravo korištenja grba, zastave i himne koji su u uporabi na svim protokolarnim događanjima uz simbole Republike Hrvatske.

Predsjednik Vijeća rusinske nacionalne manjine Vukovarsko – srijemske županije Jaokim Erdelji rekao je kako u Hrvatskoj živi oko 1900 Rusina od kojih 75%  na području Vukovarsko-srijemske županije.
- Naš najveći problem je iseljavanje mladih i što ih sve manje zanima njegovanje nacionalne kulture – istaknuo je Erdelji.

Rusini su se na prostore današnje Republike Hrvatske počeli doseljavati 1830. godine, a 1836. godineustoličeno je  sjedište grko-katoličke župe u Petrovcima. Naime, na poticaj križevačkog vladike Gabrijela Smičiklasa, datiranog danom 4. svibnja 1836. godine, sastalo se u Petrovcima, 25. svibnja iste godine mješovito povjerenstvo sastavljeno od sljedećih osoba: biskupski povjerenik Nikola Golaš, zastupnik vlastelinstva vukovarskih grofova Eltz, Josip Smejkal te izaslanici županije Antun Fejervari i Ivan Gvozdanović. Na tom su savjetovanju Petrovci izabrani za sjedište nove Grkokatoličke župe. Rusini u Hrvatskoj proglasili su taj dan Danom Rusina u Republici Hrvatskoj.

Dan Rusina u Republici Hrvatskoj obilježen je pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, a svečanoj akademiji nazočili su zamjenik župana vukovarsko-srijemskog Franjo Orešković i pročelnica Ureda gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić.

Pročitano 146 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija