NAJNOVIJE
Rukometaši iz Starih Mikanovaca zlatni u Splitu

Rukometni klub Ivan iz Starih Mikanovaca osvojio je zlatnu medalju i titulu državnoga prvaka na završnici Plazma Sportskih igara mladih u Splitu.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 21:25)
Uz cestu Vukovar-Sotin otkriven spomenik Ovčara

Uz cestu Vukovar-Sotin na križanju za Ovčaru podignut je spomenik Ovčara u spomen na sve ubijene i nestale ranjenike, medicinsko osoblje i hrvatske branitelje odvedene iz vukovarske bolnice nakon okupacije grada 1991. godine.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 21:20)
Grad Osijek sufinancira obnovu pročelja i krovišta povijesno vrijednih kuća

Grad Osijek ima otvoren javni poziv za Projekt obnove kulturnih dobara, kojim potiče vlasnike povijesno vrijednih kuća na obnovu svojih zgrada. Vlasnicima i suvlasnicima je kroz javni poziv omogućeno povlačenje novca od spomeničke rente, što im znatno olakšava obnovu zgrada koje su pod zaštitom konzervatora te čija obnova iziskuje velika financijska ulaganja.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 11:49)
Novi požar u Kopačkom ritu
Tri tjedna nakon što su se vatrogasci u Kopačkom ritu borili s vatrom na dvadesetak hektara niskog raslinja, na području Parka prirode novi požar. Kako se doznaje, stanje je bilo alarmantno, na terenu su brojne ekipe, a ako zbog vjetra dođe do razbuktavanja vatre mogao bi poletjeti i air-traktor, koji je u pripravnosti.
(Subota, 13 Kolovoz 2022 08:12)
U rijeci Savi kod Bošnjaka pronađen leš muške osobe

Jučer, 12. kolovoza u jutarnjim satima u rijeci Savi kod mjesta Bošnjaci, naselje Jasenovačica, pronađen je leš nepoznate muške osobe.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 08:09)
Mreža mladih Hrvatske traži dokument koji će odgovoriti stvarnim potrebama mladih

Mreža mladih Hrvatske (MMH) pozvala je u petak na Međunarodni dan mladih Središnji državni ured za demografiju i mlade da napravi strateški dokument koji će na uključiv i sveobuhvatan način odgovoriti stvarnim potrebama mladih u Hrvatskoj.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 08:05)
Troje liječnika i 13 sestara s diplomama iz Kragujevca

Troje liječnika i 13 medicinskih sestara radi u Hrvatskoj s diplomama Sveučilišta u Kragujevcu i svi su dovršili zakonski definiran postupak priznavanja inozemne stručne kvalifikacije, doznaje se u petak u strukovnim komorama.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 08:01)

Preporuke HZJZ-a za lakši život tijekom toplinskoga vala

Preporuke HZJZ-a za lakši život tijekom toplinskoga vala Foto: Arhiv HRV-a/Valerija Lozančić

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izdali su upute kako se ponašati za vrijeme velikih vrućina i toplinskih valova kakvima svjedočimo i danas na prostoru gotovo čitave Hrvatske.

Tako, u cilju zaštite zdravlja ljudi tijekom takvih razdoblja treba izbjegavati izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti, posebno u razdoblju između 10 i 17 sati, a to osobito vrijedi za osobe u povećanom riziku od toplinskog udara. Nadalje, treba izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana, piti dovoljno tekućine, odnosno negazirane vode ili niskokaloričnih pića bez kofeina, alkohola i šećera. Važno je konstantno unositi tekućinu, a ne tek kad se pojavi osjećaj žeđi. Savjetuje se nošenje lagane i široke odjeće svijetlih boja i prirodnih materijala kao i pokrivala pokrivala za glavu te sunčanih naočala. Potrebno je jesti više manjih obroka bogatih svježim povrćem i voćem, tiuširati se mlakom vodom, a mogu se stavljati i hladni oblozi.

Oni koji rade ili treniraju na otvorenom, trebaju nuzimati češće pauze u hladu te piti više tekućine odnosno jednu i pol čašu svakih pola sata. Iznimno je važno i prilagoditi temperaturu prostora u kojem se boravi. Sobnu je tako temperaturu preporučljivo održavati ispod 32 Celzijeva stupnja danju i 24 stupnja noću.

Danju treba zatvoriti prozore i spustiti rolete, posebice one okrenute suncu, zatvoriti sva umjetna svjetla i isključiti što je više moguće uređaja u domu.

Noću treba rastvoriti što je moguće više prozora kako bi svježi noćni zrak ušao u prostor. Pri ekstremnim vrućinqama mogu se rasprostrijeti mokre ručnike, ali ujedno pripaziti na povećanu vlažnost zraka. 

Kod klimatizacije prostora važno je paziti da tražena temperatura ne bude niža od 7 Celzijevih stupnjeva u odnosu na vanjsku. Električne je ventilatore najbolje koristiti u večernjim satima kako bi se pospješila cirkulacija svježeg zraka, a za boravak je najbolje birati najhladniju prostoriju u kući/stanu. 

Svakako bi pri ovako ekstremnim vremenskim uvjetima trebalo izbjegavati naporan fizički rad, a ukoliko se ne može izbjeći, treba ga obavljati u najhladnije doba dana, obično između 4 i 7 sati ujutro te poslijepodne nakon 17 sati. 

Opće su preporuke tijekom toplinskih valova potražiti hlad, ne ostavljati djecu i životinje u prakiranom vozilu, redovito koristititi sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja a kada su djeca u pitanju sredstva s najvećim faktorom (50+) kao i laganu odjeću koja štiti od UV zraka. 

Izlaganje sunčevom UV zračenju potrebno je prilagoditi uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa. Treba izbjegavati putovati u najtoplijem dijelu dana. 

O nastupanju toplinskih valova valja se redovito informirati kod službenih izvora poput Državnog hidrometeorološkog zavoda.

 

Pročitano 99 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija