NAJNOVIJE
U Vukovaru je otvoren proizvodni pogon za proizvodnju metalnih konstrukcija

U Vukovarskoj gospodarskoj zoni (VGZ) svečano je otvoren prostor tvrtke Alis d.o.o. odnosno proizvodni pogon i uredski prostori. Riječ je o investiciji vrijednoj 6,8 milijuna kuna, a gradnja je započela prošle godine. Glavna je djelatnost proizvodnja metalnih konstrukcija, doznali smo od suvlasnika tvrtke Slobodana Aleksića.

(Petak, 09 Prosinac 2022 14:51)
Pronađene razne vrste opojnih droga namijenjenih daljnjoj preprodaji

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 37-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“.

(Petak, 09 Prosinac 2022 14:01)
Osječki Gradski prijevoz putnika dobio je šest novih autobusa

Osječki Gradski prijevoz putnika dobio je šest novih autobusa, a riječ je novim solo gradsko/prigradskim poluniskopodnim autobusima.

(Petak, 09 Prosinac 2022 12:47)
Predstavnici manjina dogovorili plan rada za 2023. godinu

U palači Srijem u Vukovaru održana je četvrta ovogodišnja sjednica vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije.

(Petak, 09 Prosinac 2022 11:56)
Vukovarski karatisti nastupili u Varaždinu i Osijeku

Karatisti Karate kluba "Vukovar '91" nastupili su na tradicionalnom Kupu sv. Nikole u Varaždinu gdje su osvojili 8 medalja. Zlatne medalje osvojili su Agata Šeremet i Patra Barun, srebrne medalje Ivano Bajrak, Tena Čošić i Nela Radonić koja je osvojila i jedno treće mjesto. Dvije brončane medalje osvojila je Renata Selak a jednu Nika Andrić. Klara Sabo gubi u borbi za treće mjesto.Karate klub Vukovar 91 6

Na 5. kolu otvorene lige Osječko - baranjske županije i Prvenstvu Slavonije. Neki članovi kluba nastupili su po prvi puta u katama te su osvojili medalje. Prvo mjesto osvojili su: Ante Popović, Roula Shoukry i Ena Kunić. Drugo mjesto: Una Bođirković, Leon Krstić, Melek Biljalov, Antea Dumendžić, Nika Andrić, Renata Selak i Lucija Mikličanin. Dok su treća mjesta osvojili: Niko Popović , Marin Sučić, Vid Furundžija, Tena Čošić, Antea Soldo, David Đukić, Filip Idoški, Lara Dumendžić, Lara Klinovski, Nika Andrić, Lucija Mikličanin i Renata Selak dok je Nela Radonić osvojila dva treća mjesta. Nastupili su još Lucija Vukšić i Petrik Jokić.Karate klub Vukovar 91 7Karate klub Vukovar 91 8Karate klub Vukovar 91 9Karate klub Vukovar 91 10Karate klub Vukovar 91 1

 

(Petak, 09 Prosinac 2022 11:56)
Tri milijuna kuna uzgojnim udruženjima u stočarstvu

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u četvrtak, 8. prosinca 2022. godine, sudjelovala je na potpisivanju ugovora iz Programa potpore za sufinanciranje rada uzgojnih udruženja u području stočarstva za razdoblje 2021. – 2023. godine, kreiranog u cilju pomoći uzgojnim udruženjima u učinkovitijem provođenju uzgojnih programa te jačanju njihove samostalnosti i neovisnosti, pri čemu su primarne zadaće unaprijeđenje uzgoja kroz stvaranje jedinki boljih proizvodnih odlika i očuvanje specifičnih genotipova odnosno izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja.

(Petak, 09 Prosinac 2022 10:11)
Zajednica amputiranih osoba traži suvremena pomagala

Zajednica amputiranih osoba traži da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) omogući pacijentima suvremena pomagala te tvrde da su proteze na aktualnom popisu HZZO-a zastarjele i ispod razine ljudskog dostojanstva.

(Petak, 09 Prosinac 2022 10:04)

Maturu pao svaki treći učenik, ispit sto posto napisala 332 maturanta

Ilustracija Ilustracija FOTO: HRV/Žana Kunji

Objavljeni su rezultati ovogodišnje državne mature, a prema podatcima prolaznost je bolja nego prošle godine, iako je maturu pao svaki treći maturant. Prigovora je bilo gotovo 2400, a samo jedan učenik uhvaćen je u prepisivanju s mobitela.

Ovogodišnju državnu maturu pisalo je dosada najmanje maturanata, njih 28.451, ali rezultati su bolji od onih prethodne godine. U ovoj godini napisano je najviše ispita sa svim točnim odgovorima no, statistika kaže da je maturu pao svaki treći učenik. Maturu je pala trećina maturanata strukovnih škola, a tu se našlo i dva posto gimnazijalaca. Obvezne predmete maturanti su napisali bolje od onih prošle godine, osim osnovne razine matematike. Iz osnovne razine hrvatskog jezika prosječna ocjena je 2.5, iz matematike 2.2, a iz engleskog 3.4, rekao je na konferenciji za medije ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović. Također, ispit državne mature sto posto su riješila 332 maturanta, a po prvi put u 13 godina pisanja državne mature pragovi prolaznosti nisu se mijenjali ni u jednom predmetu u odnosu na prošlu godinu.

MANJE PRIGOVORA

Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja pristiglo je gotovo 2387 prigovora za bodovanje i provedbu ispita koju su podnjeli učenici i roditelji, a prihvaćeno je 895.
- Imamo niz situacija gdje jedan učenika ima više prigovora, pa smo tako imali jednog učenika sa čak 25 prigovora. Tekst prigovora bio je isti, mjenjao se samo broj pitanja -
rekao je Vinko Filipović ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

 Ispit je poništen 31 učeniku, od toga su se 24 učenika potpisala imenom i prezimenom što je suprotno pravilniku jer otkriva identitet, kod jednog učenika pronađen je mobilni telefon, a kod ostalih su zamjećeni neprimjereni sadržaji. Što se tiče izbornih predmeta, u prosjeku su maturanti pisali čak četiri, a najviše zanimanja bilo je za fiziku, biologiju i politiku i gospodarstvo. Kada se govori o zanimanju za fakultete, u ovoj godini najviše zanimanja bilo je za kineziologiju, psihologiju te logopediju. 

NOVE NAGRADE

Dosadašnjih godina najbolji rezultati na državnoj maturi nagrađivani su nagradom Marin Soljačić, a iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja kažu kako ove godine to nije jedino priznanje.
- Ove godine će biti dodjeljena nagrada jedne informatičke tvrtke za najboljeg informatičara i po prvi puta se uvodi nagrada za najboljeg učenika iz hrvatskog jezika, nagrada Ante Žužul -
rekao je Filipović. 

Za one koji maturu nisu položili na ljetnom roku, očekuje ponovno pisanje ispita na jesenskom roku koji započinje 16. kolovoza, a prijave traju od 20. do 31. srpnja.

Pročitano 268 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija