NAJNOVIJE
Svečano otvorena novoizgrađena zgrada OHBP-a, dnevne bolnice i jednodnevnih kirurgija KBC-a Osijek vrijednosti 22,5 milijuna eura

Premijer Andrej Plenković otvorio je novoizgrađenu zgradu Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) i dnevne bolnice i jednodnevnih kirurgija KBC-a Osijek vrijednog 22,5 milijuna eura.

(Ponedjeljak, 04 Prosinac 2023 16:51)
Poziv na radionicu „Božićno svjetlo”

Udruga Tko se boji sutra još? Vukovar započela je s radom 2020. godine, a samo dva mjeseca kasnije započela je s projektom „Bakina škrinja”.

(Ponedjeljak, 04 Prosinac 2023 14:45)
U Marincima izbio požar na osobnom automobilu

U nedjelju 3.prosinca oko 13,15 sati  u dvorištu obiteljske kuće u Marincima izbio je požar na osobnom automobilu 52-godišnjaka, priopćeno je iz PU vukovarsko-srijemske.

(Ponedjeljak, 04 Prosinac 2023 14:44)
Provaljeno u vukovarski restoran i otuđen novac


Tijekom noći  između 2. i 3. prosinca provaljeno je u restoran 46-godišnjaka u Vukovaru iz kojeg je otuđen novac, javili su iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

(Ponedjeljak, 04 Prosinac 2023 14:42)
Raspisan natječaj za nagradu Goran za mlade pjesnike

Na natječaju za nagradu Goran za mlade pjesnike koji su raspisali organizatori pjesničke manifestacije Goranovo proljeće mogu sudjelovati pjesnici mlađi od 30 godina koji nikad nisu objavili knjigu poezije.

(Ponedjeljak, 04 Prosinac 2023 13:00)
Gotovo polovica ispitanih osoba s invaliditetom osjeća se diskriminirano na natječajima za posao

Povodom Međunarodnoga dana osoba s invaliditetom, portal MojPosao u suradnji s Udrugom Zamisli proveo je istraživanje o položaju osoba s invaliditetom na tržištu rada u cilju otkrivanja kako na položaj osoba s invaliditetom gleda šira javnost, poslodavci, ali i same osobe s invaliditetom.

(Ponedjeljak, 04 Prosinac 2023 12:53)
Dobitnici priznanja "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske" na prijemu kod gradonačelnika Ivana Penave

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo”, 30. studenoga 2023. godine dodijelila je 86 povelja i posebnih priznanja u sklopu nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“, koja se održava već jedanaestu godinu.

(Ponedjeljak, 04 Prosinac 2023 12:47)

Novinari na prvoj liniji bojišnice

Sudionici okruglog stola Sudionici okruglog stola Foto: Valerija Lozančić

U organizaciji Centra za kulturu medija (CKM) i Media In Time festivala novinarstva koji je CKM pokrenuo prije tri godine, sinoć je u Gradskoj knjižnici Vukovar održan okrugli stol pod nazivom Novinari na prvoj liniji bojišnice.

Naime, Hrvatska je 1991. proživljavala ratnu kalvariju u kojoj su posebno velika očekivanja bila od novinara, ratnih izvjestitelja. U kakvim su uvjetima radili, jesu li njihova izvješća bila cenzurirana, jesu li se bojali i na kakve su sve prepreke nailazili ne bi li njihova vijest ugledala svjetlo dana, na okruglom stolu govorili su ratna novinarka HRT-a Višnja Mišin, Davor Runtić, ratni dopisnik Hine, i ratni snimatelj HRT-a Pero Barić koji su se složili da je novinarstvo u Domovinskom ratu, unatoč mnogim okolnostima koje su otežavale rad, bilo profesionalno i donosilo istinu o nastajanju moderne hrvatske države.

-S odmakom od 14 godina otkako se više ne bavim novinarstvom, mogu reći kako je ono što smo snimili bilo i objavljeno. Radili smo u to vrijeme više od 12 sati dnevno i mislim da sam sa svojim snimateljem više provela vremena nego sa svojim suprugom. Ta vremena bila su ozbiljna i izazovna, na trenutke opasna, ali istovremeno bilo je i zanimljivo. O strahu i stresu tada nismo puno razmišljali, vjerojatno nas je držao adrenalin. Razmišljali smo samo o tome što ćemo sutra raditi i o čemu ćemo izvještavati. Uz malo straha i malo adrenalina sve je dobro prošlo - rekla je ratna novinarka HRT-a, danas odvjetnica Višnja Mišin dodajući kako su se svi troje složili oko toga da su beskrajno ponosni što su bili dio toga vremena.

Po riječima ratnog dopisnika Hine Davora Runtića, uvijek je bila borba da informacija bude objavljena jer urednici katkad jednostavno nisu mogli vjerovati da se uistinu događa ono o čemu je kao novinar izvještavao. -Bit je tadašnjeg agencijskog novinarstva bila da u tri rečenice kažeš sve i to se moralo poštovati. Informacije koje smo slali s terena ipak su se dodatno provjeravale kako ne bi izašla neka lažna vijest. Komunikacije su bile otežane i nije bilo jednostavno biti u komunikaciji s urednicima, ali smo uspijevali uvijek nastojeći plasirati provjerenu i istinitu vijest - rekao je Runtić.

Ratni snimatelj HRT-a Pero Barić rekao je kako je u vrijeme sloma obrane Vukovara dobiti potvrdu nekog događaja bilo praktički nemoguće. -HRT je imao informaciju, ali nije želio da bude prvi koji će je objaviti. Hrvatska je tih dana živjela s Vukovarom i objaviti vijest o slomu njegove obrane bilo je teško za sve hrvatske medije - rekao je Barić dodajući kako je teško reći jesu li se ili nisu bojali rata. - Probudiš se i jednostavno ideš gdje je najgore, bez nekog naloga iz redakcije iz Zagreba. Jednostavno si znao što moraš odraditi - rekao je Barić i dodao kako se u to vrijeme osjećao poput ptice jer mu život kao ratnom snimatelju nije puno vrijedio.

Razgovor je moderirala novinarka Hrvatskog radija Vukovar Jasenka Vrdoljak, a okrugli stol prvi je popratni događaj iz programa Media In Time festivala koji se inače održava u lipnju.
Događaj je bio otvoren za javnost, a nazočio mu je i zamjenik gradonačelnika Filip Sušac.

Pročitano 273 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija