NAJNOVIJE
Otvorena birališta, Hrvatska danas bira novi saziv Sabora

Hrvatska danas bira 11. saziv Hrvatskog sabora, a o tome tko će dobiti priliku formirati novu Vladu i upravljati državom iduće četiri godine odlučuje više od 3.733.000 birača za koje su jutros u 7 sati otvorena birališta.

U Hrvatskoj imamo oko  6.500 biračkih mjesta, a u inozemstvu 110 u 41 državi. 

(Srijeda, 17 Travanj 2024 07:00)
U Vukovaru održana edukacija na temu „Alzheimerova bolest kroz prizmu ljudskih prava“

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima provodi projekt „RE(aktivacija)starijih osoba II.!“ za područje Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. U okviru projekta u Gradskoj su knjižnici Vukovar na Odjelu Spajalica organizirali edukaciju s ciljem podizanja razine svijesti te stvaranja poticajnog okruženja za otvaranjem dnevnih boravaka za osobe oboljele od bolesti demencija u onim mjestima gdje ih nema te podizanja razine informiranosti o samim bolestima demencije za stručnjake kao i ostale relevantne dionike u lokalnoj zajednici.

(Utorak, 16 Travanj 2024 16:44)
U srijedu izlazimo na birališta

Hrvatska u srijedu bira 11. saziv Hrvatskog sabora.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:28)
Policija oduzela 1.148 automobila nesavjesnim vozačima

Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama policija je prošle godine nesavjesnim vozačima privremeno zaplijenila 1.148, a odlukom nadležnog suda trajno je oduzeto njih 215.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:25)
Otkriveni provalnici u kuću u Oroliku

Temeljem prijave 63-godišnjakinje o otuđenju alata i drugih predmeta iz obiteljske kuće u Oroliku policijski službenici Policijske postaje Vinkovci su proveli kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom i maloljetnikom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teška krađa.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:24)
Za razvoj cikloturizma Vukovarsko-srijemska županija poduzetnicima dala novih 10.000 eura

Vukovarsko-srijemska županija osigurala je 10.000 eura za dodjelu bespovratnih potpora za ulaganja u dodatnu ponudu smještajnih objekata na području županije. Potpora je dana u okviru projekta Razvoj aktivnog turizma Vukovarsko-srijemske županije s ciljem razvoja cikloturizma i može se koristiti za kupovinu bicikala i biciklističke opreme, a dobilo ju je 20 korisnika u iznosu od 500 eura.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:12)
Župan Damir Dekanić primio je mlade nogometaše NK „Radnički” Županja

Župan Vukovarsko-srijemski Damir Dekanić primio je u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima nogometaše Radničkog iz Županje godište 2015. Oni su na međunarodnom turniru u Umagu osvojili 7. mjesto u konkurenciji 64 ekipa. U razigravanju od 5. do 7. mjesta igrali su protiv nogometnog giganta Barcelone i uspjeli izboriti neriješen rezultat, a Barcelona je slavila tek nakon penala. Prije utakmice s Barcelonom, u četvrtfinalu Radnički je igrao protiv splitskog Hajduka i slavio s 2:1, a u osmini finala Županjci su pobijedili slovenskog prvoligaša Muru s 4:0.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:00)

Održana radionica "Vježbe nakon operativnog zahvata na dojci"

Važnu ulogu u ranom otkrivanju raka dojke ima samopregled grudi te redovite ultrazvučne i mamografske kontrole. Svaka žena bi trebala uvidjeti važnost redovitih pregleda te znati prepoznati sumnjive promjene na dojci, kako bi mogla zaštiti svoje zdravlje.

Kako bi se javnost redovito informirala o važnosti samopregleda i brige za zdravlje Grad Vukovar u suradnji s Udrugom Liga protiv raka provodi projekt ”(P)ozdravi život”. U okviru ovog projekta u Gradskom muzeju Vukovar održana je druga radionica o samopregledu dojke, a na kojoj su sudjelovali studenti fizioterapije na Veleučilištu Lavoslav Ružička Vukovar.

Na ovoj radionici predavanje na temu „Vježbe nakon operativnog zahvata na dojci” održala je fizioterapeutkinja Ivana Lukinac koja je u sklopu predavanja govorila o fizioterapiji nakon operativnog zahvata i pravima koja oboljele žene imaju nakon operacije.

- Karcinom dojke najčešća je zloćudna bolest kod žena u Hrvatskoj, a čini 10% svih zločudnih tumora općenito, ali u posljednjih nekoliko desetljeća smrtnost od raka dojke se znatno smanjila. Tom smanjenju značajno je pridonijelo postavljanje dijagnoze u ranijim stadijima bolesti. Samopregled je najbolja preventiva uz redovne odlaske na preglede kod specijalista i svakodnevnu edukaciju - rekla je Lukinac.

Na ovoj radionici ispred Grada Vukovara sudjelovao je Josip Paloš, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti koji je tom prigodom izrazio zadovoljstvo provođenjem ovog projekta.

- Ovo je jedan od prvih projekata iz područja zdravstva koje provodi Grad Vukovar i zaista smo sretni što smo u suradnji sa našim partnerom ”Liga protiv raka” uspjeli sa ministarstvom zdravstva ugovoriti ovaj projekt. Ova radionica nastavak je na prvu radionicu o samopregledu dojke. Nakon ove radionice uslijedit će još dvije iz područja stomatologije u siječnju i iz područja preventivne skrbi, a sve će završiti sa trodnevnim Festivalom zdravlja - rekao je Paloš te zahvalio studentima vukovarskog veleučilišta na sudjelovanju u radionici.

Podršku u borbi protiv ove zločudne bolesti u Vukovaru žene mogu dobiti u grdskoj podružnici udruge Liga protiv raka i Klubu žena liječenih na dojci te kroz fizikalnu terapiju koja se provodi u vukovarskoj bolnici.

Vrijednost projekta je 348.966,38 kuna te je u potpunosti financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna RH (15%), a njegovo trajanje je 12 mjeseci.

Pročitano 396 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija