NAJNOVIJE
Članovi podružnice HNS-a Vukovar u središtu grada dijelili maćuhice

Članice i članovi podružnice HNS-a Vukovar, dijeljenjem maćuhica u središtu grada, u subotu su čestitali svojim sugrađankama nadolazeći Dan žena, međunarodni praznik koji podsjeća na važnost i ulogu žene u društvu.

- Kao i svake godine, želimo reći da, ne samo pripadnice ljepšeg spola nego, i pripadnice jačeg spola, možda nisu dovoljno uključene u društvo, a daju mu veliki doprinos. Ove godine dijelimo maćuhice, 500 sadnica. Svake godine to radimo subotu uoči samoga praznika zbog veće količine ljudi koja se nalazi u središtu grada – pojasnio je predsjednik podružnice HNS-a Vukovar Nenad Bučko čestitajući svim Vukovarkama 8.ožujka - Međunarodni dan žena.

(Subota, 02 Ožujak 2024 11:00)
Centar za autizam Osijek obilježio petu godinu rada

Centar za autizam, čiji je osnivač Osječko-baranjska županija, obilježio je petu godinu rada. Tim povodom, a u suradnji s Gradom Osijekom, u petak prije podne je pred Kliničkim bolničkim centrom Osijek postavljena prva komunikacijska ploča za djecu i odrasle s poremećajem iz spektra autizma - izvijestili su iz Osječko-baranjske županije. 

(Subota, 02 Ožujak 2024 10:46)
Kreće izgradnja Malog princa- prvog novog vrtića u Vinkovcima nakon 40 godina

Uskoro kreće gradnja prvog novog dječjeg vrtića u Vinkovcima  nakon više od 40 godina - Malog princa. Time će grad dobiti dodatnih 176 vrtićkih mjesta, istaknuo je  nakon potpisivanja ugovora s izvođačima radova, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

(Petak, 01 Ožujak 2024 18:47)
U Osijeku postavljena prva komunikacijska ploča za djecu i odrasle s poremećajem iz spektra autizma

Na pet lokacija u Osijeku bit će postavljene komunikacijske ploče, namijenjene potpomognutoj komunikaciji osoba s govorno-jezičnim poteškoćama, a prva ploča je petak je postavljena na istočnom ulazu u osječki Klinički bolnički centar - izvijestili su iz Grada Osijeka.

(Petak, 01 Ožujak 2024 13:47)
Inflacija na godišnjoj razini, u veljači, viša za 4,1 posto

 Državni zavod za statistiku objavio je najnovije podatke o inflaciji u priopćenju koje prenosimo u nastavku.

(Petak, 01 Ožujak 2024 13:39)
U Vukovaru posađeni novi drvoredi

S ciljem ozelenjivanja Vukovara, nakon provedenog projekta pošumljavanja zelenih površina dronom i sadnje mladica hrasta u Adici, u prosincu je započela sadnja 2800 sadnica drveća na području cijeloga grada - izvijestili su iz Grada Vukovara. 

(Petak, 01 Ožujak 2024 13:01)
U Vukovaru se odvija međužupanijsko natjecanje u frizerstvu za srednje škole

Međužupanijsko natjecanje WorldsSkills 2024. u disciplini Frizerstvo za regiju 2 – Slavonija održava se danas Srednjoj strukovnoj školi „Marko Babić” u Vukovaru.

(Petak, 01 Ožujak 2024 11:48)

Obilježena 25. godišnjica mirne reintegracije hrvatskoga Podunavalja

Prvi vijenac položio je predsjednik Milanović Prvi vijenac položio je predsjednik Milanović Milan Paun

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalom groblju žrtava iz Domovinskoga rata i svečanim kulturno-umjetničkim programom u Hrvatskome domu Vukovar obilježena je 25. godišnjica dovršetka mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja i 31. godišnjica međunarodnoga priznanja Hrvatske.

Vijence su položili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik Hrvatskoga sabora Nikola Mažar, izaslanik Vlade ministar obrane Mario Banožić, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

U Hrvatskome domu Vukovar okupljenima su se obratili predsjednik Milanović, Vesna Škare Ožbolt, župan Dekanić i gradonačelnik Penava.

Penava je rekao kako je mirna reintegracija vrhunsko postignuće jer je hrvatsko Podunavlje mirnim putem vraćeno u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske, a posljedice rata su smanjenje broja stanovnika Podunavlja za trećinu i neobnovljeno gospodarstvo. O izostanku predstavnika Srba na obilježavanju godišnjice reintegracije rekao je kako se radi o nepotrebnoj politizaciji te da su predstavnici SDSS-a i njihov dugogodišnji predstavnik Vojislav Stanimirović pozvani na obilježavanje. Stanimiroviću je odao i priznanje za ulogu u procesu mirne reintegracije.

Škare Ožbolt je rekla da je hrvatski model mirne reintegracije najuspješniji projekt Ujedinjenih naroda u svijetu, a da je proces pomirbe dugotrajan. Dodala je da se Hrvatska u ratu obranila sama bez ičije potpore.

Župan Dekanić je zahvalio svima koji su omogućili provedbu mirne reintegracije.

Ministar Banožić podsjetio je da je Hrvatska vojska svojim ratnim pothvatima stvorili preduvjete za mirnu reintegraciju.

Predsjednik Milanović podsjetio je da je Hrvatska 1991. godine krenula na teški i slavni put borbe za stvaranje države u nemogućim uvjetima te od početka pokazivala dobru bolju za dogovor i nudila prijedloge uspostave konfederacije. Hrvatska je dobila rat 1995. godine zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja i sposobnosti vodećih ljudi, prvenstveno ratnoga predsjednika dr. Franje Tuđmana. Odluku o mirnoj reintegraciji nazvao je pametnom i humanom, a nakon odbijanja predstavnika Srba da prihvate plan Z4, srpski je narod srljao u katastrofu vođen slijepcima i neodgovornim avanturistima.

- Tuđman je pristao na plan Z4 i da je druga strana imala zrno pameti i razboritosti, Tuđman danas ne bi bio upamćen kao ratni pobjednik, nego kao kompromiser koji je morao nešto napraviti u interesu države što mu je bilo servirano – rekao je Milanović i dodao da poziva predstavnike hrvatskih Srba da poštuju hrvatsku državu, da ne govore kako je Oluja bila etničko čišćenje jer nije.

Obilježavanje je proteklo bez predstavnika srpske nacionalne manjine, a zamjenik gradonačelnika Srđan Kolar, koji je i predsjednik GO SDSS-a, u priopćenju za javnost naveo je da je razlog „uskraćivanje prava i odnosa vladajuće strukture u gradu prema srpskoj zajednici i institucijama”. Srpski su predstavnici zapalili svijeće ispred crkve sv. Nikole u Vukovaru.

Nikola Mazar Milan Paun 2023

 

Mario Banozic Milan Paun 2023

Damir Dekanic Milan Paun 2023

 

 Penava vijeci

 

 

 Mirna reintegracija Milan Paun 2023

 

Pročitano 385 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija