NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

SENZACIONALNO OTKRIĆE: Regionalno izumrla vrsta sisavaca živi u vrtovima na Vučedolu

Glodavac slijepo kuče u Hrvatskoj se već pola stoljeća smatra izumrlom vrstom, no stanovnici Vučedola javljaju o kolonijama tih životinja na Vučedolu što je prava ekološka senzacija.

Diana Molnar, medicinska kozmetičarka, dolazak slijepoga kučeta u vrt primijetila je prošle godine.

- Godinama obrađujemo vrt i izvrsno uspijeva povrće, no prošle godine muž Robert je primijetio da nedostaje crvenoga luka na gredici. Pitao me zašto sam čupala što me iznenadilo, a pravi je šok uslijedio dva tjedna kasnije kada smo zatekli opustošen vrt. Izgledao je kao brenerom spaljen. Luka uopće nije bilo, nestale su i stabljike luka, dok su stabljike krumpira ostale, ali gomolja nije bilo. I plodovi jagoda su bili pojedeni. Doznali smo od susjeda Anđelka da plodove jede slijepo kuče – ispričala je Molnar. Od susjeda Snježane i Anđelka Ištuka čuli su da već 17 godina u njihovom vrtu živi slijepo kuče.

- Prolazila sam kraj vrta i vidjela da se stabljika poriluka trese, a zatim postupno nestaje u zemlji. Pozvala sam muža koji je štihačom presjekao kanal i iz zemlje izvalio čudnu dlakavu životinju veću od krtice, bez repa, bez očiju. Na internetu smo doznali da se radi o slijepom kučetu koje živi u Vojvodini – ispričala je Snježana i dodala da taj glodavac jede sve lukovičasto i korjenasto povrće, bijeli i crveni luk, poriluk, mrkvu, peršun, paštrnjak, čičoku...

Snježana nikada nije vidjela slijepo kuče da hoda po vrtu dok Anđelko dodaje da ga je samo jednom vidio iz automobila kraj cesta, danju, kako dezorijentirano baulja pa misli da je bilo bolesno.

- Svake godine selimo vrt na drugu lokaciju, no slijepo kuče svaku pronađe. Pojelo nam je do 80 posto bijeloga luka i krumpira. Neke stabljike ostanu, zelene se, a ispod zemlje gomolja nema. Krene po redu od biljke do biljke i odnosi, kao u crtanom filmu, a potom zatrpa hodnike. Jede i lukovice cvijeća. Pojeo je tulipane i narcise kao i korijen blitve – rekao je Anđelko.

Hrvatska literatura navodi da je slijepo kuče u 19. stoljeću i početkom 20. stoljeća živjelo na području Srijema od Vinkovaca prema Srijemskoj Mitrovici.

U drugoj polovici 20. stoljeća zabilježena su nalazišta u Andrijaševcima, Nuštru, Antinu i Pačetinu, no od 1984. godine smatra se izumrlom vrstom jer terenska istraživanja nisu urodila pronalaskom kolonija.

Pavao Dragičević iz Javne ustanove za zaštitu prirodnih vrijednosti Vukovarsko-srijemske županije potvrdio je temeljem poslanih fotografija da se radi o slijepom kučetu i odmah izašao na teren.

- Radosna je vijest čuti da postoji živa kolonija slijepoga kučeta na Vučedolu. Ovo nam je dragocjen podatak jer ga sada više nećemo smatrati izumrlom vrstom. Doći će specijalizirana ekipa iz Zagreba i obaviti genska istraživanja kako bismo doznali porijeklo ovih vučedolskih glodavaca o čijem sam pronalasku već obavijestio ministarstvo. Ponudit će vlasnicima parcela neko prihvatljivo rješenje, primjerice platiti im nastalu štetu ili možda uhvatiti životinje i preseliti ih na neku drugu lokaciju – izjavio je Dragičević.

Vojvođansko slijepo kuče živi u dijelu Subotičke i Deliblatske pješčare kao i u susjednim mjestima u Mađarskoj. Endemska je vojvođanska životnija i ne živi niti na jednom drugom mjestu u svijetu. Ugrožena je vrsta koja ima status prirodne rijetkosti.

 sljepas rupe Milan Paun 2023

Pročitano 2391 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija