NAJNOVIJE
Pavliček: Haaški sud nije dao satisfakciju žrtvama, niti donio pomirenje zaraćenima

Zastupnik Marijan Pavliček (HS) ocijenio je da Haaški sud u 30 godina djelovanja „ama baš ništa“ nije pridonio ni u jednom segmentu te da je bio političko tijelo.

(Četvrtak, 01 Lipanj 2023 15:48)
Za opremanje senzorne sobe Grad Vukovar osigurao 2.700 eura

Za opremanje senzorne sobe Odjela fizikalne medicine, rehabilitacije i reumatologije u novoj zgradi Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar, za terapiju djece s motoričko-senzoričkim smetnjama u razvoju, Grad Vukovar osigurao je 2.700 eura. Tim povodom gradonačelnik Ivan Penava, njegov zamjenik Filip Sušac i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš posjetili su novoopremljenu senzornu sobu te se uvjerili u uspješnost terapije.

(Četvrtak, 01 Lipanj 2023 15:37)
Dodjeljene nagrade Osječko-baranjske županije za životno djelo te godišnje kategorije

U povodu Dana Osječko-baranjske županije, koji se obilježava 2. lipnja, svake se godine zaslužnim pojedincima i institucijama dodjeljuju Nagrade Osječko-baranjske županije za životno djelo te godišnje nagrade u više kategorija. Tako je u sjedištu Županije u Osijeku održana prigodna svečanost na kojoj je župan Ivan Anušić uručio najviša županijska javna priznanja koji je tom prilikom naglasio kako su svi dobitnici nagrade svojim radom i trudom zaslužili biti odabrani.

Dobitnici Nagrade Osječko-baranjske županije za životno djelo kao javnog priznanja za cjelokupnu djelatnost koja je od osobitog značenja za razvitak određenog područja djelovanja, odnosno za ostvarenje koje predstavlja značajan doprinos razvitku određene djelatnosti te trajno dobro od značaja za Županiju su Josip Cvenić - za životno djelo ostvareno u području kulture, Nada Arbanas - za životno djelo ostvareno u području socijalne skrbi i Antun Fijala - za životno djelo ostvareno u području tjelesne kulture i sporta. 

U ime svih laureata zahvalila je dobitnica Nagrade OBŽ za životno djelo ostvareno u području socijalne skrbi Nada Arbanas.
- Izuzetno sam sretna i ponosna jer kada se sjetim vremena svog djelovanja pomalo sam u nevjerici da smo sve to prošli, ali je tuga u mom srcu kada ponovno gledam kamo svijet ide danas. Zato me neizmjerno diraju sve scene rata u Ukrajini, ponovno vidim isti model i način koji smo proživljavali za vrijeme Domovinskog rata jer rat je toliko užasan da se njegove posljedice osjećaju u cijelom svijetu. Jedna njemačka poslovica kaže „Rat se lako započinje, ali teško završava“, a naši prognanici i izbjeglice su bili toliko hrabri da su izdržali sve izazove zajedno sa mnom. Ono što je mene nosilo cijelo to vrijeme je činjenica da su država i svi ljudi stajali iza nas i onoga što činimo, vjerujući u san o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. Upravo zbog toga, hvala svima onima koji su prepoznali to naše doba - zaključila je Nada Arbanas.

(Četvrtak, 01 Lipanj 2023 14:23)
Održan znanstveno-stručni skup o Gospi Šumanovačkoj

U povodu bule pape Grgura XI. iz 1373. godine kada je utemeljio franjevački samostan u Alšanu, u Šumanovcima kraj Gunje održan je znanstveno-stručni skup Srednjovjekovni Alšan i svetište Gospe Šumanovačke.

(Četvrtak, 01 Lipanj 2023 14:22)
U subotu u Vinkovcima Dani hrvatskog šumarstva

U organizaciji Hrvatskih šuma, u subotu 3. lipnja nakon točno 20 godina biti će održani Dani Hrvatskog šumarstva u Vinkovcima. Kako je na konferenciji za medije najavio voditelj Uprave šuma Vinkovci, Krasnodar Sabljić, pripremili su bogat sadržaj za sve građane. u subotu će ugostiti gotovo 70 šumara i više od tri tisuće posjetitelja na Danima hrvatskog šumarstva te 13. Državnom natjecanju šumarskih radnika sjekača. Dio je to proslave 150 godina djelovanja Brodsko imovne općine i razvoja organiziranog šumarstva jugoistočne Slavonije.
- Od popratnog sadržaja bit će tu sajam lokalnih udruga i OPG-ova s domaćim proizvodima, štandovi poslovnih partnera, a u suradnji sa Županijskim lovačkim savezom organizirana je i degustacija čobanca za građane, oko 500 porcija – rekao je Sabljić.
Natjecati će se oko 90 radnika, od tri do pet iz svake uprave, bit će tu i suci, navijači i djelatnici iz svih dijelova Hrvatske, ali i nekih susjednih zemalja. Krešimir Žagar, direktor sektora za šumarstvo u Hrvatskim šumama, pojasnio nam je kako natjecatelje u subotu čekaju pet disciplina: Okretanje vodilice, Kombinirani i Točan prerez na podlozi, Obaranje stabla (simulacija) i Kresanje grana.

Drvni klaster Slavonski hrast za najmlađe priprema radionicu naziva Od šume do grada’.


(Četvrtak, 01 Lipanj 2023 14:22)
Radio Osijek slavi danas 80.rođendan

Radio Osijek, danas u sustavu HRT-a, osnovan je 1943. godine i danas slavi svoj 80.rođendan. Od samih početaka emitiranja, okosnica je javnog informiranja, ali i institucija koja je posljednjih 80 godina promovirala kulturne vrijednosti Osijeka i cijele Slavonije i Baranje.

(Četvrtak, 01 Lipanj 2023 14:06)
Radni sastanak na temu " Izazov i problem radne snage”.

U sklopu strukovne grupe graditeljstva Županijske komore Vukovar održan je radni sastanak na temu " Izazov i problem radne snage”.

Na sastanku su prezentirani statistički podatci o broju upisanih učenika na području Vukovarsko-srijemske županije razloženo po više parametara kroz posljednjih deset godina. 

Djelatnici područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Vukovar nazočnima su predstavili mjere aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a predstavljene su i mogućnosti za prekvalifikaciju i obrazovanje odraslih.

- Pokušali smo problematiku nedostatka kvalificirane radne snage obuhvatiti sa svih strana te je predstaviti tvrtkama članicama. Obradili smo dostupne podatke o upisima djece u srednje škole koje su zanimljive našim poduzećima, a kako bismo vidjeli trendove. Nedostatak kvalificirane radne snage ne može se riješiti preko noći stoga kroz ovakve sastanke nastojimo zajednički iznaći rješenja – rekao je Ivan Marijanović poslovni tajnik Županijske komore Vukovar dodajući kako je poslodavcima i svim nazočnima predstavljen i postupak uvoza radne snage, posredovanje pri zapošljavanju kao i postupak najma radne snage.

Nakon uvodnog dijela sastanka, predstavljanja i prezentiranja svi nazočni su mogli postavljati pitanja te dati svoje prijedloge na temu krize u području radne snage.

(Četvrtak, 01 Lipanj 2023 13:05)

Gospodarski centar OBŽ otvara vrata 21. travnja

Gospodarski centar OBŽ Gospodarski centar OBŽ Foto: Osječko-baranjska županija

Izgradnja Zgrade 1. Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije, jednog od najvažnijih strateških projekata ove županije i investicija vrijedna 9,5 milijuna eura, počela je u srpnju 2021. godine, a nakon 21 mjeseca, 21. travnja ove godine upriličit će se službeno otvaranje Gospodarskog centra OBŽ kada će ujedno biti i otvoren Proljetni sajam, tradicionalna izložbeno-prodajna manifestacija koja će trajati tri dana najavljeno je na konferenciji za medije osječko-baranjskoga župana Ivana Anušića.

- Gospodarski centar i Zgrada I. početak su velikog kompleksa koji se nastavlja raditi izgradnjom poslovnog tornja i velikih izložbenih hala. Sada krećemo s radom u novoizgrađenom prostoru koji je i više nego dovoljan da zadovolji potrebe poduzetničkog poslovanja, sajmova i ostalih gospodarskih aktivnosti. Ukupna vrijednost objekta je 71 milijun kuna, od čega je 45 milijuna kuna financirano europskim sredstvima, 9,8 milijuna kuna su sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a 17 milijuna kuna sredstva Osječko-baranjske županije. Ovaj će Centar postati središte svih gospodarskih aktivnosti na području naše županije, a u cilju podizanja kvalitete života u Osječko-baranjskoj županiji, koja uz Grad Osijek, ima posebnu ulogu na istoku Hrvatske, a to je biti zamašnjak i predvodnik gospodarskog i svakog drugog razvoja na istoku – poručio je na konferenciji Anušić.

Zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković izrazila je zadovoljstvo završetkom izgradnje strateškog projekta za Osječko-baranjsku županiju, Grad Osijek i cijeli istok Hrvatske.

- Izuzetno nam je drago da je grad Osijek ovim kapitalnim projektom dobio sajamski prostor kojeg glavni grad istoka Hrvatske zaslužuje. Grad Osijek je od samog početka projekt prepoznao kao strateški važan te smo kao partner u njemu sudjelovali na način da smo Osječko-baranjskoj županiji darovali zemljište na kojem je Gospodarski centar OBŽ izgrađen. Sigurni smo da će ovaj prostor dati dodanu vrijednost razvoju gospodarstva Hrvatske te će potaknuti razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Ovo je jedinstvena prilika da poduzetnici dobiju sve važne informacije na jednom mjestu te da povećaju svoju tržišnu konkurentnost i predstave svoje proizvode - istaknula je Crnković.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić Milardović istaknula je da je Proljetni sajam prva sajamska, ali i uopće prva manifestacija koja se održava u novoj zgradi.

- Objekt je podijeljen na dva dijela, u manjem prostoru bit će „etno ulica“ s manjim izlagačima, a u većem, glavnom izložbenom prostoru bit će veliki izlagači. Za prvu sajamsku manifestaciju pozvali smo veći broj tvrtki s područja naše županije te će na sajmu nastupiti renomirane tvrtke. Na njih se nadovezuje značajan broj malih poduzetnika, obrtnika i OPG-ova koji su i do sada nastupali na sajmovima, ali i novi izlagači - rekla je Katavić Milardović.  

Pročitano 94 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija