NAJNOVIJE
Članovi podružnice HNS-a Vukovar u središtu grada dijelili maćuhice

Članice i članovi podružnice HNS-a Vukovar, dijeljenjem maćuhica u središtu grada, u subotu su čestitali svojim sugrađankama nadolazeći Dan žena, međunarodni praznik koji podsjeća na važnost i ulogu žene u društvu.

- Kao i svake godine, želimo reći da, ne samo pripadnice ljepšeg spola nego, i pripadnice jačeg spola, možda nisu dovoljno uključene u društvo, a daju mu veliki doprinos. Ove godine dijelimo maćuhice, 500 sadnica. Svake godine to radimo subotu uoči samoga praznika zbog veće količine ljudi koja se nalazi u središtu grada – pojasnio je predsjednik podružnice HNS-a Vukovar Nenad Bučko čestitajući svim Vukovarkama 8.ožujka - Međunarodni dan žena.

(Subota, 02 Ožujak 2024 11:00)
Centar za autizam Osijek obilježio petu godinu rada

Centar za autizam, čiji je osnivač Osječko-baranjska županija, obilježio je petu godinu rada. Tim povodom, a u suradnji s Gradom Osijekom, u petak prije podne je pred Kliničkim bolničkim centrom Osijek postavljena prva komunikacijska ploča za djecu i odrasle s poremećajem iz spektra autizma - izvijestili su iz Osječko-baranjske županije. 

(Subota, 02 Ožujak 2024 10:46)
Kreće izgradnja Malog princa- prvog novog vrtića u Vinkovcima nakon 40 godina

Uskoro kreće gradnja prvog novog dječjeg vrtića u Vinkovcima  nakon više od 40 godina - Malog princa. Time će grad dobiti dodatnih 176 vrtićkih mjesta, istaknuo je  nakon potpisivanja ugovora s izvođačima radova, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

(Petak, 01 Ožujak 2024 18:47)
U Osijeku postavljena prva komunikacijska ploča za djecu i odrasle s poremećajem iz spektra autizma

Na pet lokacija u Osijeku bit će postavljene komunikacijske ploče, namijenjene potpomognutoj komunikaciji osoba s govorno-jezičnim poteškoćama, a prva ploča je petak je postavljena na istočnom ulazu u osječki Klinički bolnički centar - izvijestili su iz Grada Osijeka.

(Petak, 01 Ožujak 2024 13:47)
Inflacija na godišnjoj razini, u veljači, viša za 4,1 posto

 Državni zavod za statistiku objavio je najnovije podatke o inflaciji u priopćenju koje prenosimo u nastavku.

(Petak, 01 Ožujak 2024 13:39)
U Vukovaru posađeni novi drvoredi

S ciljem ozelenjivanja Vukovara, nakon provedenog projekta pošumljavanja zelenih površina dronom i sadnje mladica hrasta u Adici, u prosincu je započela sadnja 2800 sadnica drveća na području cijeloga grada - izvijestili su iz Grada Vukovara. 

(Petak, 01 Ožujak 2024 13:01)
U Vukovaru se odvija međužupanijsko natjecanje u frizerstvu za srednje škole

Međužupanijsko natjecanje WorldsSkills 2024. u disciplini Frizerstvo za regiju 2 – Slavonija održava se danas Srednjoj strukovnoj školi „Marko Babić” u Vukovaru.

(Petak, 01 Ožujak 2024 11:48)

U OŠ Mitnica predstavljeni blogovi Knjiški recenzeraj i Mali čitači

U OŠ Mitnica predstavljeni blogovi Knjiški recenzeraj i Mali čitači Foto: Valerija Lozančić

Više od 40 učitelja i knjižničara iz cijele RH i BiH sudjeluje ove školske godine u eTwinning projektu A sad - čitam! 2 koji se sastoji od niza aktivnosti kojima je zajednički cilj poticanje i popularizacija čitanja među mladima. Posljednja aktivnost u okviru projekta održana je protekle subote u vukovarskoj Osnovnoj školi Mitnica, a riječ je o susretu s blogericama Ellom Hasel, vinkovačkom srednjoškolkom koja vodi blog Knjiški recenzeraj i okuplja tisuće ljubitelja knjiga te Marijom Bratonja knjižničarkom iz Ekonomske škole Vukovar koja vodi blog Mali čitači i nastoji popularizirati čitanje od najranije dobi djeteta.

- Održali smo brojne aktivnosti usmjerene na poticanje čitanja i popularizaciju knjige, ukazivali na važnost vještine dobrog čitanja te razvijali ljubav prema knjizi kako bi učenicima olakšali učenje, a onda u budućnosti i rad jer znanje čitanja otvara puno više mogućnosti nego što mislimo. Brojnim aktivnostima pokazali smo učenicima da knjiga nije bauk, niti nešto što nas opterećuje, već nešto što nas uveseljava i potiče na kreativno stvaranje – rekla je Darija Benaković, knjižničarka u OŠ Mitnica i koordinatorica projekta.

Blogerica Marija Bratonja, koja u svojim blogovima preporučuje kvalitetne slikovnice, govorila je o važnosti čitanja u najranijoj dobi.
- Ne kaže se bez razloga da djeca postaju čitatelji u krilu svojih roditelja. Imam troje djece s kojima čitam od najranije dobi. Svi su sada školskog uzrasta i po njima, njihovom psiho-motoričkom razvoju te obavljanju školskih zadataka vidim koliko je čitanje bilo uspješno – rekla je Bratonja.
Preporuke roditelji mogu naći na blogu Malih čitača.

Blogerica Ella Hasell mladima je poručila da im se ne mora svaka knjiga jednako svidjeti, i ako naiđu na neku koja im nije zanimljiva, ne odustaju od čitanja, već samo odaberu žanrove koji im se sviđaju.
- Čitajte! Možda su vam lektire ponekad dosadne, ali one i klasici uče nas teoriji života i kako čitati suvremene romane, a suvremeni romani nas uče životu – poručila je Hasell.

Svi su se složili kako je važno čitati, bez obzira u kojem obliku tekst bio, jer knjige otvaraju vrata svijeta.

- Kroz knjige učimo na tuđim pogreškama, stječemo iskustva, kritički razmišljamo, postajemo kreativniji, donosimo bolje odluke... uistinu nam čitanje donosi puno toga i zato je važno čitati. Mislim da za svakoga postoje knjige koje će mu se sviđati, samo ih treba pronaći – zaključila je Benaković.

 

 

Pročitano 208 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija