NAJNOVIJE
Milorad Pupovac (SDSS) izabran je za predsjednika Odbora za nacionalne manjine

Izborom predsjednika i članova Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Hrvatski sabor u petak je kompletirao sastave svih svojih radnih tijela, za predsjednika spomenutog Odora izabrao je SDSS-a Milorada Pupovca. Izabrao ga je sa 109 glasova 'za', 20 protiv i jednim suzdržanim. Uz HDZ-ove, ruku za njega dignuli su i oporbeni zastupnici, među njima SDP-a i Možemo, ne i zastupnici DP-a, koji s HDZ-om čini saborsku većinu. Pupovca je za predsjednika Odbora formalno predložio Klub nacionalnih manjina, a njegov izbor podijelio je kako zastupnike saborske većine, tako i oporbe. Naime, dio oporbenih zastupnika i danas je problematizirao činjenicu da se Pupovac deklarira kao saborska oporba, a da spomenuti Odbor pripada većini koja onda ima pravo na predsjedničko mjesto. DP, čiji zastupnici nisu danas glasovali za Pupovca, ranije je prijetio da bi mogao raskinuti i koaliciju ukoliko bude izabran na tu dužnost. Uz najavu da će dignuti ruku za Pupovca, iz HDZ-a su se pozivali na dugogodišnju praksu po kojoj Klub manjina predlaže svog kandidata za predsjednika Odbora. Klub SDP-a najavio je da će podržati prijedlog Kluba nacionalnih manjina, jer uvažava  činjenicu da je zadnjih više od 20 godina taj Klub predlagao predsjednika ovog Odbora.  Za potpredsjednicu Odbora izabrana je Boška Ban Vlahek (SDP), a za članove, njih 13.

(Petak, 21 Lipanj 2024 14:00)
DP neće podržati Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Igor Peternel i saborska zastupnica Ivana Mujkić održali su konferenciju za medije na temu današnjeg glasovanja u Hrvatskome saboru.

Domovinski pokret neće podržati Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova s obzirom da ono sadržava elemente rodne ideologije, kao i nedovoljno suvremen stav oko pojedinih pitanja vezanih uz odluke WHO-a i nekih drugih instanci. Drugim riječima, pravobraniteljica vodi politiku koja je puno više globalističkog, nego suverenističkog karaktera. Što se tiče prijedloga Milorada Pupovca za kandidata za predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, jednako tako Domovinski pokret će biti protiv.

Zastupnica Mujkić naglasila je da Domovinski pokret ostaje pri svojim uvjerenjima i stavovima. Vezano za pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova smatramo da njeni stavovi apsolutno nisu u skladu s osnovnim biološkim postavkama i zdravom logikom. Hrvatska treba imati jasan stav, a mi sebi kao država ne možemo dozvoliti da čekamo nekakvu međunarodnu krovnu organizaciju koja će donijeti odluku, a onda tu odluku spustiti na nacionalnu razinu.

Upravo je jedna od glavnih zadaća pravobraniteljice borba za ravnopravnost spolova i stoga je jasno da se ovim izvješćem učinio ozbiljan propust s nedovoljno jasnim stavom oko sudjelovanja transrodnih osoba u sportskim natjecanjima.

(Petak, 21 Lipanj 2024 10:43)
Prvenstvo Hrvatske u sportskoj gimnastici u Osijeku 21.- 23. lipnja 2024.

Nakon prvog dijela sezone u GK Vukovar stigle su odlične vijesti od delegate Hrvatskog gimnastičkog saveza za regiju Istok. Dvije ekipe GK Vukovar izborile su nastup na Ekipno prvenstvo Hrvatske. Za ekipu u kategoriji Mlađe juniorke natjecat će se Lea Služek, Iris Špehar, Mia Lozančić i Livija Horvat.. Za ekipu u kategoriji Mlađe seniorke natjecat će se Valentina Mrkonja, Monika Zovko, Nika Budim, Ela Vojtkiv i Miljana Poznanović. Ana Vuk i Angelina Cvetković su izborile pravo nastupa, ali ovaj puta, zbog drugih obaveza, neće nastupiti na državnom prvenstvu.Gimnastika 2

Na završnici KUPA Hrvatske u pojedinačnoj konkurenciji nastup su izborile kadetkinja Franka Markešić i juniorke Maja Marković, Helena Badanjak, Atina Simić i Olivera Gavrilović. Na žalost juniorka Vita Panza ne može nastupiti, iako je izborila pravo nastupa.

Ukupno će na Ekipnom prvenstvu Hrvatske i Završnici KUPA Hrvatske u Obaveznom programu GK predstavljati 14 natjecateljica.

Veliki je to uspjeh za vukovarsku gimnastiku i dokaz kvalitetnog rada u GK Vukovar.

Natjecanja ženske sportske gimnastike održava se u dvorani Gradski vrt, Apsolutni program u petak 21.6. Slobodni program u subotu 22.06. i Obavezni program u nedjelju 23.06. 2024.Gimnastika 3

 

(Petak, 21 Lipanj 2024 10:34)
Završna svečanost za polaznike rekreativnih programa gimnastičkog kluba Vukovar

Kraj školske godine u vukovarskom gimnastičkom klubu uvijek je rezerviran za članove rekreativnih grupa. U gimnastičkoj dvorani pred brojnom publikom nastupili su svi članovi rekreativnih grupa, polaznici različitih rekreativnih programa. Svečano polaganje održano se 18. lipnja u gimnastičkoj dvorani. U prvom dijelu svoje umijeće i sposobnosti pokazali su najmlađi polaznici, članovi predškolske grupe i oni su polagali program Gimnastička igraonica. Drugi dio je bio rezerviran za školarce, polaznike programa Gimnastička početnica i Škola gimnastike.Gimnastika 5

Predškolci su bili najzanimljiviji, jer je s njima uvijek veselo. Publika je uživala u vježbama , koje su najmlađe gimnastičarke i gimnastičari, pod vodstvom trenera, vrlo vješto svladali. Školarci su, pod vodstvom trenera pokazali elemente, koji su bili u programu. Sve je ocijenjeno od strane sutkinja , licenciranih u Hrvatskom gimnastičkom savezu.

Ukupno je 61 polaznik uspješno položilo rekreativne programe: program Gimnastičke igraonice položilo 35 članova, program Gimnastičke početnice položilo je 13 članova i program Škole gimnastike položilo je 13 članova GK Vukovar.

Vukovarskim gimnastičkim rekreativcima ljetni odmor počinje krajem mjeseca, a nastavak i upis novih članova biti će u rujnu s početkom nove školske godine.Gimnastika 6

(Petak, 21 Lipanj 2024 10:31)
Počinju besplatni Sportski praznici, mjesta za prijavu još ima

U Osnovnoj školi Mitnica i ovoga su ljeta organizirani Sportski praznici. Riječ je o besplatnom ljetnom sportsko-edukativnom programu koji se od 2021. godine provodi uz punu podršku Ministarstva turizma i sporta i u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom s ciljem uključivanja što većeg broja osnovnoškolaca u organizirani oblik tjelesne aktivnosti.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 16:28)
Obavijest o suzbijanju komaraca

Dana 20. i 21. lipnja 2024. g. u vremenu od 20 - 23 h Veterinarska stanica Vukovar d.o.o. tretirat će komarce sa zemlje na području grada Vukovara:

  • 20. 6.  2024. – tretman sa zemlje – Borovo naselje, Lipovača, Lužac, Adica, Priljevo
  • 21. 6. 2024. - tretman sa zemlje - središte grada , Adica, Sotin, Mitnica, Sajmište, Vučedol

Koristit će se insekticidi odobreni od Ministarstva zdravstva RH i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za primjenu u naseljenim mjestima, koji su bez štetnih učinaka na zdravlje ljudi i toplokrvnih životinja.

Ipak mole se građani koji imaju problema sa zdravljem da u vrijeme akcije ne izlaze iz kuća i da zatvore prozore.

Ukoliko vremenske prilike ne dopuste tretiranje, akcija će se obaviti sljedećeg dana, odnosno kada to bude moguće.

Za vrijeme tretiranja komaraca pčelari trebaju skloniti košnice.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 16:18)
U Vukovarskom vodotornju održana prezentacija dječje mobilne aplikacije Tales of Mello

U Vukovarskom vodotornju održana je prezentacija i launch nove, dječje mobilne aplikacije Tales of Mello koja dolazi iz hrvatske IT tvrtke Daidream sa sjedištem u Vukovaru. Autor ideje o Mellu je mladi Vukovarac s njemačkom adresom Nevio Burić, otac troje djece (11, 6 i 1 godina) koji je čitajući im bajke došao na ideju o razvijanju aplikacije. Kako ističe, aplikacija će revolucionarizirati dječje čitanje, a nastala je kao roditeljski odgovor na pitanje može li vrijeme koje djeca neminovno provode uz (mobilne) ekrane biti kvalitetno, zdravo i zabavno.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 16:02)

Županija sufinancira smještaj u Dom učenika Vukovar

Županija sufinancira smještaj u Dom učenika Vukovar Foto: Marija Molnar

Dom učenika u Vukovaru posjetili su župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić i njegov zamjenik Franjo Orešković. Naime, posljednje tri godine u sufinanciranju cijene doma s 25 posto sudjeluje i Vukovarsko-srijemska županija, pa je konačna mjesečna cijena smještaja po učeniku s tri obroka dnevno i 24-satnom stručnom brigom pedagoških djelatnika i odgajatelja 40 eura. Kapacitet doma je 100 ležaja, trenutno je tu smješteno 49 učenika koji pohađaju neku od srednjih škola u Vukovaru. Pola cijene smještaja u domu sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ravnatelj doma Zlatko Hegeduš najavljuje i pojačanu kampanju za upis novih korisnika za iduću školsku godinu.

– Najviše je djece s našeg područja, iz Iloka, Nijemaca, Otoka, Vrbanje, Soljana, Jarmine, Mikanovaca, Vinkovaca, imamo ih šest iz susjedne Osječko-baranjske županije i dvoje iz Požeško-slavonske. Živeći u domu djeca ne moraju putovati u školu i to vrijeme koriste za učenje, različite izvannastavne aktivnosti i brojne sadržaje koje ovdje nudimo. Na rasplaganju su im dvokrevetne i trokrevetne sobe, zajednički dnevni boravak, čajna kuhinja, zajedničke prostorije za učenje, informatička učionica, knjižnica, teretana, vanjski sportski tereni, besplatan wi-fi , dnevno dobiju tri svježa obroka od kojih su dva kuhana – pojasnio je Hegeduš.

Zupan u Domu ucenika VU Marija Molnar 2023

UPISI U SRPNJU I RUJNU

Osim svojih obaveza za školu, učenici imaju mogućnosti sudjelovati u brojnim aktivnostima koje organiziraju u domu, rezultati pokazuju da se rado uključuju. Tako su ove godine osvojili nekoliko prvih i drugih mjesta na regionalnoj domijadi, a na državnoj i prvo mjesta iz rukotvorina. Upisi u dom za iduću školsku godinu odvijaju se paralelno s upisima u srednju školu, prvi je rok sredina srpnja, a drugi u rujnu.

Župan Dekanić izrazio je zadovoljstvo organizacijom života u domu i brojnim sadržajima koje dom nudi

- Dom je uređen i održavan, vidi se da je dosta uloženo. Ovdje je riječ o vrlo lijepom okruženju, a iz razgovora s učenicima sam doznao kako su i oni zadovoljni. Odgajatelji su angažirani, vodi se računa o svakoj grupi, postavljena su pravila i poštuju se. Županija će svakako nastaviti sufinancirati cijenu doma – rekao je Dekanić koji je dom obišao, razgovarao s učenicima i odgajateljima, a zaigrao je i stolni tenis sa svojim zamjenikom Oreškovićem u prostoru namijenjenom za sportsku rekreaciju učenika.

Zupan stolni tenis Marija Molnar 2023

MLADI FILMSKI MONTAŽER

Jedan od korisnika Doma učenika Vukovar je i Luka Basran Haban iz Vinkovaca koji pohađa treći razred Tehničke škole Nikola Tesla. Kaže da je jako zadovoljan smještajem, načinom na koji je život u domu organiziran i svima koji u domu rade. Aktivan je i u filmskoj grupi doma s kojom je osvojio drugo mjesto na domijadi – natjecanju učeničkih domova Hrvatske.

-Zabavno nam je u domu. Naš nagrađeni film je o ljubavi i ja sam ga montirao – otkrio nam je Luka.

 

Luka Basran Haban Marija Molnar 2023

Dom je inače smješten u Borovu naselju, odmah pokraj Tehničke škole Nikole Tesle. Sagrađen je za potrebe tvornice obuće Bata 30-tih godina prošloga stoljeća u dvije odvojene zgrade, obje stradale u Domovinskome ratu. Godine 2011. dom je obnovljen sredstvima Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, a dograđene su kuhinja i blagovaonica sredstvima Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj.

 

Pročitano 349 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija