NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

Županija sufinancira smještaj u Dom učenika Vukovar

Županija sufinancira smještaj u Dom učenika Vukovar Foto: Marija Molnar

Dom učenika u Vukovaru posjetili su župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić i njegov zamjenik Franjo Orešković. Naime, posljednje tri godine u sufinanciranju cijene doma s 25 posto sudjeluje i Vukovarsko-srijemska županija, pa je konačna mjesečna cijena smještaja po učeniku s tri obroka dnevno i 24-satnom stručnom brigom pedagoških djelatnika i odgajatelja 40 eura. Kapacitet doma je 100 ležaja, trenutno je tu smješteno 49 učenika koji pohađaju neku od srednjih škola u Vukovaru. Pola cijene smještaja u domu sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ravnatelj doma Zlatko Hegeduš najavljuje i pojačanu kampanju za upis novih korisnika za iduću školsku godinu.

– Najviše je djece s našeg područja, iz Iloka, Nijemaca, Otoka, Vrbanje, Soljana, Jarmine, Mikanovaca, Vinkovaca, imamo ih šest iz susjedne Osječko-baranjske županije i dvoje iz Požeško-slavonske. Živeći u domu djeca ne moraju putovati u školu i to vrijeme koriste za učenje, različite izvannastavne aktivnosti i brojne sadržaje koje ovdje nudimo. Na rasplaganju su im dvokrevetne i trokrevetne sobe, zajednički dnevni boravak, čajna kuhinja, zajedničke prostorije za učenje, informatička učionica, knjižnica, teretana, vanjski sportski tereni, besplatan wi-fi , dnevno dobiju tri svježa obroka od kojih su dva kuhana – pojasnio je Hegeduš.

Zupan u Domu ucenika VU Marija Molnar 2023

UPISI U SRPNJU I RUJNU

Osim svojih obaveza za školu, učenici imaju mogućnosti sudjelovati u brojnim aktivnostima koje organiziraju u domu, rezultati pokazuju da se rado uključuju. Tako su ove godine osvojili nekoliko prvih i drugih mjesta na regionalnoj domijadi, a na državnoj i prvo mjesta iz rukotvorina. Upisi u dom za iduću školsku godinu odvijaju se paralelno s upisima u srednju školu, prvi je rok sredina srpnja, a drugi u rujnu.

Župan Dekanić izrazio je zadovoljstvo organizacijom života u domu i brojnim sadržajima koje dom nudi

- Dom je uređen i održavan, vidi se da je dosta uloženo. Ovdje je riječ o vrlo lijepom okruženju, a iz razgovora s učenicima sam doznao kako su i oni zadovoljni. Odgajatelji su angažirani, vodi se računa o svakoj grupi, postavljena su pravila i poštuju se. Županija će svakako nastaviti sufinancirati cijenu doma – rekao je Dekanić koji je dom obišao, razgovarao s učenicima i odgajateljima, a zaigrao je i stolni tenis sa svojim zamjenikom Oreškovićem u prostoru namijenjenom za sportsku rekreaciju učenika.

Zupan stolni tenis Marija Molnar 2023

MLADI FILMSKI MONTAŽER

Jedan od korisnika Doma učenika Vukovar je i Luka Basran Haban iz Vinkovaca koji pohađa treći razred Tehničke škole Nikola Tesla. Kaže da je jako zadovoljan smještajem, načinom na koji je život u domu organiziran i svima koji u domu rade. Aktivan je i u filmskoj grupi doma s kojom je osvojio drugo mjesto na domijadi – natjecanju učeničkih domova Hrvatske.

-Zabavno nam je u domu. Naš nagrađeni film je o ljubavi i ja sam ga montirao – otkrio nam je Luka.

 

Luka Basran Haban Marija Molnar 2023

Dom je inače smješten u Borovu naselju, odmah pokraj Tehničke škole Nikole Tesle. Sagrađen je za potrebe tvornice obuće Bata 30-tih godina prošloga stoljeća u dvije odvojene zgrade, obje stradale u Domovinskome ratu. Godine 2011. dom je obnovljen sredstvima Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, a dograđene su kuhinja i blagovaonica sredstvima Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj.

 

Pročitano 305 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija