NAJNOVIJE
Održana sjednica županijske Koordinacije za ljudska prava

Održana je 2. redovna sjednica županijske Koordinacije za ljudska prava na kojoj je, među ostalim, bilo riječ o potrebama i problemima osoba s invaliditetom.

(Srijeda, 06 Prosinac 2023 14:59)
Održana edukacija za obveznike Vukovarsko-srijemske županije

U organizaciji Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i Vukovarsko–srijemske županije u Velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima održana je edukacija za obveznike naše županije.

(Srijeda, 06 Prosinac 2023 13:58)
Zimska služba spremna za zimske uvjete na cestama

Pred nama su zimski uvjeti na cestama pa smo provjerili kako se za ovu situaciju pripremila komunalna Gradska tvrtka Komunalac.

(Srijeda, 06 Prosinac 2023 13:47)
21 zlato, 12 srebra, 6 bronci, 2 pehara i 3 rekorda za Klub dizača utega Vukovar

Po Kalendaru natjecanja Hrvatskog dizačkog saveza, vikend koji je za nama, bio je pun aktivnosti za hrvatske dizače utega jer je u Osijeku održan trostruki program: Prvenstvo Hrvatske za U17 u obje spolne konkurencije, 3. završno kolo ekipnog Prvenstva Hrvatske za seniore i KUP Republike Hrvatske.

U prvom dijelu natjecanja U17, prema očekivanju, najviše uspjeha imali su članovi Kluba dizača utega "Vukovar", osvojivši impresivnih 39 odličja i to 21 zlato, 12 srebra i 6 bronci.

Titule prvaka Hrvatske u sve tri dizačke discipline su osvojili: Korina Komorski do 40 kg, Tanja Turukalo do 71 kg, Maja Kell do 76 kg, Dunja Kapidžić do 81 kg, Saša Turukalo do 55 kg, Viktor Rendulić do 61 kg, i Sergej Gavrovski +102 kg.

Po tri srebra su pripala Eleni Štefanek do 71 kg, Bruni Prokopu do 67 kg i Borni Burčaku do 73 kg. Dva srebra i broncu je osvojila Ana Đurić do 55 kg, a srebro i dvije bronce su pripali Hanni Tvorek do 55 kg.

Nakon ostvarenog u pojedinačnoj konkurenciji, nije bilo dileme da će i pehari za najuspješniju žensku i mušku ekipu put Vukovara.

Niti ovo natjecanje nije prošlo bez novih državnih rekorda a opet je u fokusu bila Tanja Turukalo, koja je s podignutom težinom od 90 kg u izbačaju postavila nove rekorde za uzraste U15, U17 i U20.

U ženskom Kupu Republike Hrvatske naša mlada ekipa u sastavu Korina Komorski, Manda Braje, Maja Kell, Tanja Turukalo i Nataša Dermiček osvaja je četvrto mjesto.Dizaći utega

Isti plasman imali su i dečki i u Kupu i u završnici ekipnog Prvenstva Hrvatske a ekipu su činili Saša Turukalo, Sergej Gavrovski, Srđan Mrđenov, Nikola Todorović, David Todorović i Kristijan Bertran.

U Osijeku je nastupilo ukupno 18 članova kluba te im klub čestita na ostvarenom uspjehu.

(Srijeda, 06 Prosinac 2023 13:08)
Jedan vikend, dva natjecanja, puno uspjeha

U nedjelju 3. prosinca, Streljački klub "Grič 7" Vukovar nastupio je u Zagrebu na turniru 47. Mladost Trophy i u Valpovu na prigodnom natjecanju povodom dana grada Valpova.

Na turniru 47. Mladost Trophy, održanom u Domu sportova u Zagrebu, nastupila je Kiara Lemac bok uz bok s predstavnicima još 9 zemalja. Kiara je nastupila u dvije kategorije. U seniorskoj kategoriji u disciplini 10m zračni pištolj žene sudjelovalo je ukupno 40 natjecateljica od čega je Kiara zauzela 27. mjesto s 530 ostvarenih krugova. U kategoriji 10m zračni pištolj juniorke sudjelovalo 19 natjecateljica a Kiara je zauzela 13. mjesto.

Ovaj turnir bio je jedinstvena prilika za susretanje vrhunskih natjecateljima iz različitih zemalja. Međunarodna prisutnost pridonijela je raznolikosti i dinamici natjecanja, omogućavajući razmjenu iskustava.Streljaštvo 3

U sklopu proslave dana grada Valpova, članovi SK "Grič 7" aktivno su sudjelovali na natjecanjima u disciplinama ISSF zračna puška i ISSF zračni pištolj. Natjecanje je okupilo natjecatelje iz različitih klubova naše regije, stvarajući dinamičnu atmosferu i priliku za natjecanje na višoj razini.

Nastupilo je 5 natjecatelja: Dario Kampel i Agata Bunarkić nastupili su u disciplini ISSF zračni pištolj a Petra Budimir, Emi Kavać i Milica Jeremić u disciplini ISSF zračna puška.

Dario Kampel zauzeo je 9. mjesto s 343 ostvarena kruga. Agata Bunarkić zauzela je čvrsto prvo mjesto i time osvojila zlatnu medalju.sk

Djevojke na pušci svoje rezultate okrunile su peharom zauzevši treće mjesto u ekipnom dijelu natjecanja i to u sastavu Emi Kavać, Milica Jeremić i Petra Budimir.

(Srijeda, 06 Prosinac 2023 13:01)
Vukovarski motomrazovi podijelit će 400 paketića

I ove će godine članovi Sportskog moto kluba Golubica Vukovar provesti tradicionalnu akciju Vukovarski motomrazovi kojom božićnim paketićima daruju djecu u potrebi.

(Srijeda, 06 Prosinac 2023 12:38)
Hrvatski zavod za zapošljavanje uveo je nove digitalne usluge

Hrvatski zavod za zapošljavanje uveo je nove digitalne usluge.

(Srijeda, 06 Prosinac 2023 12:17)

Filmovi "Majka" i "Kuća od iverja" pobjednici 17. Vukovar film festivala

Filmovi "Majka" i "Kuća od iverja" pobjednici 17. Vukovar film festivala Foto: Hrv/Žana Kunji

Glamurozan, spektakularan i rekordno posjećen ovogodišnji Vukovar film festival priveden je svome kraju, a na svečanom zatvaranju proglašeni su ovogodišnji laureati i dobitnici nagrade Zlatni šlep. Riječ je o igranom filmu, bugarskoj drami "Majka" i ukrajinskom dokumentarnom filmu "Kuća od iverja" koji su osvojili najviše ocjene stručnog žirija koji su ove godine činili glumica Sandra Lončarić, kompozitor Dalibor Grubačević i redatelj Eduard Galić.

Lončarić je objasnila kako je izbor bio težak i velik, a selekcija filmova bila je, prema njezinim riječima, fenomenalna.
- Kako sam naglasila i na otvorenju, vodila sam se time da me film dotakne emotivno, da iz njega izvučem pouku. Film, osim zabave, ima ulogu buđenja, da nas potakne da razmišljamo o tome kako biti bolji čovjek, kako pomoći drugome i kako maknuti fokus samo sa svojih potreba. Oba nagrađena filma radila su se o maloj nezaštićenoj dječici. To je jako važna poruka, budući da često govorimo o ratovima, mržnji, nasilju. Imam osjećaj da malo govorimo o dječici, našoj budućnosti. Ovi filmovi progovorili su upravo o tome - rekla je Lončarić.

 vff zatvaranje 3

SNAŽNA PORUKA

U kategoriji igrani film pobjedu je odnijela bugarska drama "Majka" redateljice Sophie Zornitse snimljena u hrvatskoj koprodukciji. Djelo je inspirirano nevjerojatnom istinitom pričom o Eleni, kazališnoj redateljici koja s 32 godine saznaje da ne može začeti te uskoro odlazi u Keniju kako bi tamo razvila uspješan kazališni program za siročad dajući time djeci nadu u bolje sutra. Ime filma u potpunosti redefinira značenje te riječi te pruža emociju zbog koje su već osvojene brojne nagrade na drugim festivalima. Na dodjeli nagrada nazočila je i Irena Marković, hrvatska koproducentica filma te glavne glumice Daria Simeonova i Daria Dimitrova. Mušku glavnu ulogu igrao je hrvatski glumac Leon Lučev. Film je prikazan u subotu 26. kolovoza u Hrvatskom domu Vukovar, a bio je, nakon "Čarobne frule" s otvorenja, najposjećenija projekcija.

Hrvatska koproducentica Irena Marković izrazila je sreću i zadovoljstvo osvojenom nagradom, ali i naglasila kako je već samo sudjelovanje bilo veliki uspjeh.
- Neizmjerno smo sretni. Biti u Vukovaru i dobiti nagradu nezaboravna su iskustva. Ovakvi festivali su važni za promociju filma, to je jedino mjesto gdje film može dobiti potvrdu i priznanje za trud i sve ono što stoji iza same proizvodnje i produkcije filma. Kad se film lansira na festivalima postaje vidljiv publici, a publika je ono zbog čega ih radimo - rekla je Marković te istaknula kako su vukovarski gledatelji bili zaista predivni.

 VFF ZATVARANJE 2

FILMOVI O KOJIMA SE PRIČA

Glumica iz nagrađenog filma Daria Simeonova istaknula je kako je vrlo zahvalna na pozivu u Vukovar, ali i nagradi. U naš grad došla je po prvi puta.
- Film je u hrvatskoj koprodukciji stoga je nagrada još posebnija. Vukovar je prekrasan i ugodan grad, festival je odlično organiziran. Filmski festivali su vrlo važni jer pokazuju publici da postoje i drugi filmovi osim hollywoodskih blockbustera. Filmovi europske kinematografije imaju puno snažnije poruke od ostalih - rekla je Simeonova te dodala kako je velika posjećenost dobar znak da ljudi to i prepoznaju.

Dokumentarni film "Kuća od iverja" redatelja Simona Lerenga Wilmonta djelo je koje donosi priču o djecu u specijalnom sirotištu Lysychansku u istočnoj Ukrajini u kojem grupa socijalnih radnika brine o djeci koja su privremeno odvojena od roditelja i čekaju odluke o skrbništvu. Dirljiva humanistička priča osvojila je srca žirija te ih također dirnula porukom koju nosi.

Umjetnički direktor festivala Daniel Rafaelić istaknuo je kako su filmovi bili drugačiji, posebni te su pomaknuli neke granice.
- Izabrali smo filmove o kojima cijeli grad priča, o kojima se debatira na jutarnjim kavama, mislim da je festival postigao ono što smo zacrtali - komentirao je te dodao kako se rijetko viđa toliko duboko dirnut žiri.
- Članovi žirija bili su doslovno u suzama i jednoglasno su se fokusirali na ova dva nagrađena filma. Debatiranje je trajalo kratko i to je pokazatelj koliko su filmovi bili odlični. Oduševljen sam - zaključio je Rafaelić te naglasio kako će se iduće godine pojačati žanr, ali i napraviti crossover između filma i gameinga koji je vrlo jak u Slavoniji.

TRAŽILA SE STOLICA VIŠE

Na svečanom zatvaranju festivala i dodjeli nagrada nazočili su brojni gosti, organizatori, predstavnici lokalne vlasti te redateljica Ivana Guberina, moldavski glumac Marin Cumatrenco te voditeljica Karmela Vukov Colić. Zadovoljstvo cjelokupnom organizacijom izrazio je direktor festivala Darko Puharić.
- Puno nam je srce. Ne skrivamo zadovoljstvo. Projekcije su bile toliko posjećene da smo ostali iznenađeni, sve je bilo puno. Postigli smo zacrtano, duh zajedništva i festivala je ostvaren - naglasio je te dodao kako će i dalje nastaviti sa stavljanjem žanrova u fokus.
- Vratili smo žanrove i to nam je cilj za dalje. Možemo najaviti za sljedeću godinu pripreme ozbiljnijeg i dužeg festivala. Vidimo se na 18. Vukovar film festivalu - istaknuo je s ponosom Puharić.

Zahvale organizatorima uputio je i zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac te je istaknuo kako je ponosan što je naš grad u četiri dana postao filmsko središte u Republici Hrvatskoj.
- Za svaku projekciju tražilo se mjesto više, ispunjena su sva naša očekivanja. Povratna informacija iz svih dijelova zemlje je da iz Vukovara dolazi jedna pozitivna priča i to je upravo cilj festivala - istaknuo je Sušac te dodao kako je ovo još jedna od manifestacija koja uvelike doprinosi turizmu našega grada, ali i okolnih mjesta.

OPTIMISTIČNE NAJAVE ZA IDUĆU GODINU

Ovogodišnji festival zatvoren je projekcijom francuskog kino hita "Jeanne du Barry" s Johnnyem Deppom u glavnoj ulozi kojeg je do sada pogledalo više od 750.000 ljudi. Ujedno, to je i prvi film u kojemu je Depp nakon tri godine tumačio glavnu ulogu. Žensku ulogu ostvarila je Maiwenn koja ga je i režirala, a na zadnjoj projekciji festivala bila su popunjena sva mjesta.

U ova četiri dana na kino platnima publika je imala prilike pogledati brojne igrane i dokumentarne filmove, ali animirane klasike u sklopu prvog Dječjeg Vukovar film festivala. Broj posjetitelja bio je rekordan, a za iduću godinu organizatori najavljuju duži, sadržajniji i još spektakularniji festival s novim ostvarenjima sedme umjetnosti.

Pročitano 434 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija