NAJNOVIJE
Kroz projekt “Zaželi IV u Općini Nuštar pomoć će dobiti najmanje 120 korisnika

U prostorijama Općine Nuštar održana je početna konferencija projekta „Zaželi IV – Općina Nuštar” koji se provodi kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.”. Glavni je cilj projekta povećati socijalnu uključenost i prevenciju institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi, pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu za najmanje 120 korisnika.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 14:42)
Odigrana nogometna utakmica u znak sjećanja na Danijela Rehaka

Na stadionu Hrvatskog nogometnog kluba Radnički, odigrana je prijateljska nogometna utakmica u znak sjećanja na bivšeg predsjednik Radničkog i bivšeg predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka. Prije utakmice položen je vijenac i zapaljene su svijeće ispred njegove biste. - Mi smo se okupili ovdje u sjećanje na nikad prežaljenog predsjednika HNK Radnički Danijela Rehaka koji je imao ideju da Radnički bude mjesto okupljanja, zajedništva i druženja. Mi nastavljamo njegovim stopama i možemo biti ponosni na svoga bivšeg predsjednika – rekao je tajnik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Domagoj Garvanović. Na turniru je nazočio i zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac – On je osoba koja je uistinu obilježila grad Vukovar, ali njegov rad je obilježio i Republiku Hrvatsku borbom za istinu i pravdu što se događalo našim braniteljima u srpskim koncentracijskim logorima. Ovo je jedan simboličan način da njegovo ime živi vječno, da on živi u knjigama i da ga pamtimo u povijesti. Kroz ovaj simboličan način i ovaj turnir, njegovo ime i rad prenosimo sljedećim generacijama – rekao je Sušac.rehak 3

Jedan od sudionika susreta bila je i Policijska postaja Vukovar, o značaju turnira govorio je načelnik Policijske postaje Vukovar Vlado Božić – Mi policijski službenici cijenimo, poštujemo i upoznati smo s djelom i radom gospodina Rehaka, tako da svakako znamo koliki je njegov doprinos Domovinskom ratu a i nakon povratka koliko je sudjelovao u unapređenju sporta i općenito života u gradu Vukovaru tako da s velikim poštovanjem i iskrenošću sudjelujemo u ovom danu.

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša srpskih koncentracijski logora Zdravko Komšić istaknuo je ulogu Rehaka u Radničkom - Ipak je on ovdje ostavio svoj život, ostavio ga je i u logorašima, ali ipak i prije rata on je bio tu u Radničkom. Rukovodstvo Radničkog je izrazilo želju da se napravi taj turnir i sad razgovaramo i razgovarali smo da to u idućim godinama postane memorijalno i da se to održava svake godine, da se nikada ne zaboravi. Mislim da je Danijel dao veliki doprinos okupljanju ovdje, da ne kažem u ratu ali u poraću, kada smo se vraćali tu smo se okupljali i radilo se, i stvarno to je nešto što nam je ostalo nakon njegovog odlaska – rekao je Košić.rehak 4

Tko je bio Danijel Rehak i kako ga pamti prisjetio se vukovarski branitelj i jedan od onih koji je često bio na Radničkom Ivan Lukić Zolja – Sama pomisao na Danijela Rehaka i stajati na „Trokutu” ovdje, sjećati se njega i razgovarati o njemu već kod mene stvara dozu velike tuge. Prolazili smo puno toga zajedno. Čovjek koji je imao svoj ja, čovjek koji je znao što želi i mislim da nema Vukovarca tko mu se obratio da mu nije pomogao a slušao sam mnoge kako ga čak lagano i blate što taj čovjek nije zaslužio ničim jer je jedan od najvećih Vukovaraca koje sam je upoznao. Veličina ljudska, moralna, čovjek koji je volio ovu zemlju prije svega. Čovjek koji je volio sport, čovjek koji se toliko trudio za Radnički, koji je Vukovar volio kao nitko od nas. Jednostavno pričati na ovom mjestu o njemu uvijek mi stvori dozu da jako teško pričam – rekao je Lukić.Rehak 1

Od prošle godine Sportska dvorana u Borovu naselju nosi ime Danijela Rehaka.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 14:36)
Predsjednik DP-a Ivan Penava zatražio ispriku od Stephena Bartulice

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava u srijedu je od Stephena Bartulice zatražio javno očitovanje i ispriku zbog vožnje u Ferrariju s osobama s kriminalnom prošlošću, ustvrdivši kako je prešao Rubikon te da se cijelom DP-u zbog toga 'okreće želudac', prenosi HINA.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 14:25)
Uspješan nastup vukovarskih dizača utega u Zadru

Mladi vukovarski dizači utega, po prvi put su se natjecali u Zadru, gdje je u organizaciji novoosnovanog DK "Zadar" održano Prvenstvo Hrvatske za uzrast U20.

Gotovo svi natjecatelji Kluba dizača utega "Vukovar" su starosti do 20 godina i mlađi, te su se s pravom očekivale dobre vijesti sa ovog natjecanja "po mjeri" naših mladih "dizalica".

Svoju vrijednost su pokazali na sportskom podiju, osvojivši ukupno 31 odličje i od toga 18 zlata, 8 srebra i 5 bronci.

Prvaci Hrvatske su sa osvojena po 3 zlata (trzaj, izbačaj i biatlon), Mia Štefanek do 45 kg., Dunja Kapidžić do 81 kg. , Stefan Macut do 61 kg., Saša Turukalo do 67 kg., Nikola Todorović do 81 i David Todorović do 102 kg. Stepenicu niže na pobjedničkom postolju sa po 3 osvojena "srebra" su Tanja Turukalo do 71 kg. i Maja Kell do 76 kg., 2 srebra i 1 broncu osvojila je Nataša Dermiček do 59 kg. , dok su 3 bronce pripale Mandi Braje do 71 kg. a Elena Štefanet je osvojila 1 broncu i dva četvrta mjesta. Bez osvojenih odličja su ostali Minja Turukalo do 55 kg. koji je bio četvrti i Bruno Prokop do 81 kg. plasiravši se na šesto mjesto.Dizači utega

Nakon ovih pojedinačnih uspjeha, nije bilo sumnje, da će i od četiri ponuđena pehara na osvajanje , većina završiti u Vukovaru a pripali su ovogodišnjim ekipnim prvacima Hrvatske u ženskoj i muškoj konkurenciji za uzrast U20 ekipama KDU "Vukovar". Treći pehar je osvojio Nikola Todorović kao apsolutno najuspješniji natjecatelj, dok je četvrti pripao Chiari Reljac iz Dražica kao apsolutno najboljoj natjecateljici.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 13:12)
Proglašena prirodna nepogoda za dio Vukovarsko-srijemske županije

Na temelju članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi Vukovarsko-srijemska županija danas 12. lipnja 2024. godine donijela je Odluku o proglašenju prirodne nepogode tuče na području gradova Županje i Iloka te općina Drenovci, Nijemci, Tompojevci, i Tovarnik.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 10:46)
Klimatske promjene značajno utječu i na riječne sustave

U Hotelu Osijek održana je EcoDaLLi Living Lab konferencija s ciljem prezentiranja trenutnih problema i potencijalnih rješenja za klimatske promjene koje zahvaćaju područje i sliv Dunava.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 10:14)
Vukovarsko-srijemska županija za projekte sportskih udruga izdvojila 60 tisuća eura

Vukovarsko-srijemska županija za projekte sportskih udruga izdvojila je 60 tisuća eura.

(Utorak, 11 Lipanj 2024 14:39)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111

Filmovi "Majka" i "Kuća od iverja" pobjednici 17. Vukovar film festivala

  • Nedjelja, Kol 27 2023
  • Piše: 
Filmovi "Majka" i "Kuća od iverja" pobjednici 17. Vukovar film festivala Foto: Hrv/Žana Kunji

Glamurozan, spektakularan i rekordno posjećen ovogodišnji Vukovar film festival priveden je svome kraju, a na svečanom zatvaranju proglašeni su ovogodišnji laureati i dobitnici nagrade Zlatni šlep. Riječ je o igranom filmu, bugarskoj drami "Majka" i ukrajinskom dokumentarnom filmu "Kuća od iverja" koji su osvojili najviše ocjene stručnog žirija koji su ove godine činili glumica Sandra Lončarić, kompozitor Dalibor Grubačević i redatelj Eduard Galić.

Lončarić je objasnila kako je izbor bio težak i velik, a selekcija filmova bila je, prema njezinim riječima, fenomenalna.
- Kako sam naglasila i na otvorenju, vodila sam se time da me film dotakne emotivno, da iz njega izvučem pouku. Film, osim zabave, ima ulogu buđenja, da nas potakne da razmišljamo o tome kako biti bolji čovjek, kako pomoći drugome i kako maknuti fokus samo sa svojih potreba. Oba nagrađena filma radila su se o maloj nezaštićenoj dječici. To je jako važna poruka, budući da često govorimo o ratovima, mržnji, nasilju. Imam osjećaj da malo govorimo o dječici, našoj budućnosti. Ovi filmovi progovorili su upravo o tome - rekla je Lončarić.

 vff zatvaranje 3

SNAŽNA PORUKA

U kategoriji igrani film pobjedu je odnijela bugarska drama "Majka" redateljice Sophie Zornitse snimljena u hrvatskoj koprodukciji. Djelo je inspirirano nevjerojatnom istinitom pričom o Eleni, kazališnoj redateljici koja s 32 godine saznaje da ne može začeti te uskoro odlazi u Keniju kako bi tamo razvila uspješan kazališni program za siročad dajući time djeci nadu u bolje sutra. Ime filma u potpunosti redefinira značenje te riječi te pruža emociju zbog koje su već osvojene brojne nagrade na drugim festivalima. Na dodjeli nagrada nazočila je i Irena Marković, hrvatska koproducentica filma te glavne glumice Daria Simeonova i Daria Dimitrova. Mušku glavnu ulogu igrao je hrvatski glumac Leon Lučev. Film je prikazan u subotu 26. kolovoza u Hrvatskom domu Vukovar, a bio je, nakon "Čarobne frule" s otvorenja, najposjećenija projekcija.

Hrvatska koproducentica Irena Marković izrazila je sreću i zadovoljstvo osvojenom nagradom, ali i naglasila kako je već samo sudjelovanje bilo veliki uspjeh.
- Neizmjerno smo sretni. Biti u Vukovaru i dobiti nagradu nezaboravna su iskustva. Ovakvi festivali su važni za promociju filma, to je jedino mjesto gdje film može dobiti potvrdu i priznanje za trud i sve ono što stoji iza same proizvodnje i produkcije filma. Kad se film lansira na festivalima postaje vidljiv publici, a publika je ono zbog čega ih radimo - rekla je Marković te istaknula kako su vukovarski gledatelji bili zaista predivni.

 VFF ZATVARANJE 2

FILMOVI O KOJIMA SE PRIČA

Glumica iz nagrađenog filma Daria Simeonova istaknula je kako je vrlo zahvalna na pozivu u Vukovar, ali i nagradi. U naš grad došla je po prvi puta.
- Film je u hrvatskoj koprodukciji stoga je nagrada još posebnija. Vukovar je prekrasan i ugodan grad, festival je odlično organiziran. Filmski festivali su vrlo važni jer pokazuju publici da postoje i drugi filmovi osim hollywoodskih blockbustera. Filmovi europske kinematografije imaju puno snažnije poruke od ostalih - rekla je Simeonova te dodala kako je velika posjećenost dobar znak da ljudi to i prepoznaju.

Dokumentarni film "Kuća od iverja" redatelja Simona Lerenga Wilmonta djelo je koje donosi priču o djecu u specijalnom sirotištu Lysychansku u istočnoj Ukrajini u kojem grupa socijalnih radnika brine o djeci koja su privremeno odvojena od roditelja i čekaju odluke o skrbništvu. Dirljiva humanistička priča osvojila je srca žirija te ih također dirnula porukom koju nosi.

Umjetnički direktor festivala Daniel Rafaelić istaknuo je kako su filmovi bili drugačiji, posebni te su pomaknuli neke granice.
- Izabrali smo filmove o kojima cijeli grad priča, o kojima se debatira na jutarnjim kavama, mislim da je festival postigao ono što smo zacrtali - komentirao je te dodao kako se rijetko viđa toliko duboko dirnut žiri.
- Članovi žirija bili su doslovno u suzama i jednoglasno su se fokusirali na ova dva nagrađena filma. Debatiranje je trajalo kratko i to je pokazatelj koliko su filmovi bili odlični. Oduševljen sam - zaključio je Rafaelić te naglasio kako će se iduće godine pojačati žanr, ali i napraviti crossover između filma i gameinga koji je vrlo jak u Slavoniji.

TRAŽILA SE STOLICA VIŠE

Na svečanom zatvaranju festivala i dodjeli nagrada nazočili su brojni gosti, organizatori, predstavnici lokalne vlasti te redateljica Ivana Guberina, moldavski glumac Marin Cumatrenco te voditeljica Karmela Vukov Colić. Zadovoljstvo cjelokupnom organizacijom izrazio je direktor festivala Darko Puharić.
- Puno nam je srce. Ne skrivamo zadovoljstvo. Projekcije su bile toliko posjećene da smo ostali iznenađeni, sve je bilo puno. Postigli smo zacrtano, duh zajedništva i festivala je ostvaren - naglasio je te dodao kako će i dalje nastaviti sa stavljanjem žanrova u fokus.
- Vratili smo žanrove i to nam je cilj za dalje. Možemo najaviti za sljedeću godinu pripreme ozbiljnijeg i dužeg festivala. Vidimo se na 18. Vukovar film festivalu - istaknuo je s ponosom Puharić.

Zahvale organizatorima uputio je i zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac te je istaknuo kako je ponosan što je naš grad u četiri dana postao filmsko središte u Republici Hrvatskoj.
- Za svaku projekciju tražilo se mjesto više, ispunjena su sva naša očekivanja. Povratna informacija iz svih dijelova zemlje je da iz Vukovara dolazi jedna pozitivna priča i to je upravo cilj festivala - istaknuo je Sušac te dodao kako je ovo još jedna od manifestacija koja uvelike doprinosi turizmu našega grada, ali i okolnih mjesta.

OPTIMISTIČNE NAJAVE ZA IDUĆU GODINU

Ovogodišnji festival zatvoren je projekcijom francuskog kino hita "Jeanne du Barry" s Johnnyem Deppom u glavnoj ulozi kojeg je do sada pogledalo više od 750.000 ljudi. Ujedno, to je i prvi film u kojemu je Depp nakon tri godine tumačio glavnu ulogu. Žensku ulogu ostvarila je Maiwenn koja ga je i režirala, a na zadnjoj projekciji festivala bila su popunjena sva mjesta.

U ova četiri dana na kino platnima publika je imala prilike pogledati brojne igrane i dokumentarne filmove, ali animirane klasike u sklopu prvog Dječjeg Vukovar film festivala. Broj posjetitelja bio je rekordan, a za iduću godinu organizatori najavljuju duži, sadržajniji i još spektakularniji festival s novim ostvarenjima sedme umjetnosti.

Pročitano 624 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija