NAJNOVIJE
U četvrtak u Starim jankovcima "Rušenje majskog drveta"

U organizaciji Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Općine Stari Jankovci, u četvrtak 30. svibnja s početkom u 16 sati započinje manifestacija „Rušenje majskog drveta”.

Rušenje majpana ili majskog drveta tradiocionalan je mađarski običaj isplesavanja i rušenja drveta koje se postavlja početkom, a ruši se krajem mjeseca svibnja. Krošnja majpana ukrašena je raznobojnim trakama i vrpcama.

- Krajem travnja održali smo program u sklopu kojega smo podigli majsko drvo. Naša Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci tu tradiciju održava više od deset godina. S članovima smo se dogovorili da ćemo 30. svibnja porušiti podignuto majsko drvo, uz prigodan program i uz gostujuće grupe. Pozvali smo u goste plesnu skupinu i orkestar iz Čakovaca, zbor iz Vinkovaca i plesnu skupinu iz Petrovaca. Naša će se udruga toga dana predstaviti dječjom folklornom skupinom, odraslom i zborom - pojasnila je predsjednica Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci Marita Budim. Nakon prigodnog programa uslijedit će zabava i druženje.

- Nadamo se ugodnoj večeri. Dogovorili smo zabavu uz glazbu i bit će nam drago ukoliko se mještani kako iz Starih Jankovaca tako i iz okolnih mjesta odazovu našoj manifestaciji - pozvala je Budim.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:38)
Učenici iz Sonte i ove godine posjetili Vukovar

Osnovnu školu Antuna Bauera u utorak su posjetili učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Sonte u sklopu projekta Kultura i povijest grada Vukovara.

U Vukovar je došlo 30 učenika koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku u pratnji svojih učiteljica. Učenici su posjetili Vodotoranj, crkvu sv. Filipa i Jakova, Gradski muzej Vukovar, obišli su središte Vukovara, a sudjelovali su i na radionici „Priča o poznatoj ptici s Vučedola” kustosice Muzeja vučedolske kulture Mirne Šuljug.

Projekt je proveden uz podršku grada Vukovara, a uz Jozu Mihaljeva voditeljica projekta je i Biljana Mihaljev.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:36)
Vukovar Basket 2024

U organizaciji udruge „Vukovar basket“, na SRC „Lijeva bara“ u Vukovaru, 1. lipnja će se održati treći po redu turnir u 3X3 uličnoj košarci „Vukovar basket vol 3“. Turnir i ove godine ima međunarodni karakter, budući su već sada stigle prijave iz BiH i Srbije, a svi zainteresirani se mogu prijaviti do 30. svibnja na službenoj stranici FIBA-e (play.fiba3x3.com). Nastupiti će 12 ekipa seniora te isto toliko ekipa u U17 uzrastu. Turnir se igra pod okriljem Hrvatskog košarkaškog saveza, pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, a jedan je od izlučnih za završnicu državnog prvenstva koja se ove godine igra u Ninu (seniori) i Karlovcu (U17). Osim vrhunskih poteza majstora ulične košarke, organizatori su pripremili hranu, piće, DJ-a i nagrade za publiku. Pozivamo vas u subotu 1. lipnja da svojim prisustvom podržite našu sportsko-turističku manifestaciju. Turnir počinje od 14 h (predvidivo do 22 h).

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:54)
Boćarski turnir u povodu Dana državnosti

Boćarski klub Borovo organizira 16. boćarski turnir povodom Dana državnosti na kojemu će nastupiti 8 ekipa. Trurnir počinje 30. svibnja u 9 sati na terenima BK Borovo.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:52)
Održan 5. Pekar kup u tenisu

Na terenima Teniskog kluba Vinkovci održan je 5. Pekar Cup pod zajedničkim nazivom '' Somuna i igara'' , koji je donio odlično dvodnevno druženje, prikazan je odličan tenis, ali je bilo i dodatnih popratnih sadržaja koji su obogatili ovaj veliki teniski turnir. Ove godine imali smo preko stotinjak tenisačica i tenisača, podijeljeni u četiri kategorije.

U kategoriji mješovitih parova u finalu turnira Marina Deduš i Srđan Vezmar pobijedili su par Katica Pavić i Perica Matić sa 7:6, 7:5. Najbolji muški par čine Kristian Ikić i Stjepan Kvesić koji su u neizvjesnom finalu pobijedili par Mario Ezgeta i Luka Jaman sa 6:7, 6:0, 12:10.

U pojedinčanoj konkurenciji, u kategoriji do 45 godina, prvo mjesto osvojio je Ivan Begić , koji je u finalu pobijedio Alena Spajića sa 6:1, 6:2, dok je u kategoriji preko 45 godina slavio Davor Tomšik koji dobio bez borbe finalni susret protiv Zdenka Spajića.

Prema riječima Domagoja Radića, direktora prodaje tvrtke Pekar, ovdje se radilo o jednoj manifestaciji koja okuplja sve njihove partnere, dobavljače, kupce i djelatnike.

-Svima se njima na neki način pokušavamo zahvaliti za jednu suradnju tijekom ovih godina.Na ovom petom po redu Pekar cupu, bilo je preko 100 tinjak sudonika, međutim u dva dana prošlo je preko 300 ljudi kroz razna druženja izvan teniskog terena, rekao je Radić.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:49)
Kamp Real Madrida

Hrvatski nogometni klub Mitnica organizator je Kampa Real Madrida koji će se održati od 1. do 5. srpnja 2024. na terenima HNK Mitnica.Kamp Real Madrida

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:46)
Obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svetom misom zadušnicom u Vinkovcima je obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:19)

Proračun grada Vukovara za 2024. godinu iznosit će 81.415.000,00 eura

Gradsko vijeće Grada Vukovara Gradsko vijeće Grada Vukovara Foto: Milan Paun

Na 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara s pet glasova protiv i dva suzdržana donesen je proračun Grada Vukovara za 2024. godinu koji iznosi 81 milijun 415 tisuća eura. Prvotni je prijedlog proračuna iznosio 81 milijun i 285 tisuća eura – Proračun je definiran na iznos nešto iznad 61 milijun eura, odnosno zajedno s korisnicima ukupno 63 milijuna eura što bi bilo izraženo u kunama 550 milijuna kuna. To su iznosi s kojima baratamo. Jednako tako iz prošle godine prenosimo 62 milijuna kuna (8.227.207,00 eura), toliko o samoj kvaliteti i stanju financija proračuna grada Vukovara - rekao je gradonačelnik Penava nakon aktualnog sata. Međutim kod izglasavanja proračuna gradonačelnik Ivan Penava podnio je i dva amandmana na proračun, a nakon usvajanja amandmana proračun je povećan na 81 milijun i 415 tisuća eura. Povećanja se odnose na subvencioniranje dežurne ljekarne u Vukovaru u iznosu od 20 tisuća eura te povećanje iznosa za Gradsku knjižnicu Vukovar, Gradski muzej, Javnu ustanovu u kulturi Hrvatski dom i Javnu ustanovu Sportski objekti Vukovar u iznosu od 110 tisuća eura. Donesena je i Odluka o izvršenju proračuna Grada Vukovara za 2024.

Vijećnici iz redova HDZ – a predložili su tri amandmana na proračun za 2024. - Uputili smo tri amandmana, jedan je vezan za cijenu dječjih vrtića odnosno oslobađanje plaćanja vrtića za svako treće i sljedeće dijete. Drugi amandman je vezan za sufinanciranje gradskoga prijevoza za naše umirovljenike s obzirom da oni sada participiraju a prije nisu morali. I treći amandman je vezan za osnivanje Mjesnih odbora – rekao je predsjednik kluba HDZ u Gradskom vijeću grada Vukovara Nikola Mažar. Predloženi amandmani nisu dobili potrebnu većinu.

Između ostalog donesena je Odluka o davanju koncesije za obavljanje djelatnosti komunalnog linijskog prijevoza putnika na području Grada Vukovara dosadašnjem koncesionaru Čazmatransu.

Donesena je i Odluka o utvrđivanju osnovanosti pokretanja postupka za izradu i donošenje V. izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Vukovara, a koja se odnosi na preispitivanje i propisivanje načina i uvjeta gradnje i na promjenu namjene dijela k.č. 166 k.o. Vukovar. Prihvaćena su i Izvješća o radu i financijska izvješća Gradskog muzeja, Gradske knjižnice Vukovar, Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom i Vukovarskog vodotornja-simbola hrvatskog zajedništva d.o.o. za 2022. godinu.

Donesen je Programa utroška sredstava šumskog doprinosa za 2024. godinu. Programa utroška sredstava ostvarenih od zakupa, prodaje, prodaje izravnom pogodbom, privremenog korištenja i davanja na korištenje izravnom pogodbom poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH za 2024. godinu
Doneseni su Programi javnih potreba u turizmu, iz područja obrazovanja, branitelja i stradalnika, javnih potreba u sportu, društvenih djelatnosti, kulture i tehničke kulture Grada Vukovara za 2024. godinu, Programa građenja komunalne infrastrukture te Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2024. godinu

Donesena je i Odluka o pristupanju Grada Vukovara udruzi Lokalna akcijska grupa u ribarstvu i akvakulturi Dunav – Sava. Odluka o visini turističke pristojbe za brodove na kružnim putovanjima za 2024. Donesene su i Odluke o izmjenama i dopunama Općeg programa razvoja poduzetništva na području grada Vukovara za razdoblje 2020.-2025.

Na kraju je predsjednik Gradskog vijeća Željko Sabo najavio tematsku sjednicu Gradskoga vijeća - Kao predsjednik Gradskoga vijeća želim vas izvijestiti da su na prijedlog vijećnika Domovinskog pokreta vezano za problem obilaznice u gradu Vukovaru pripremljeni materijali za tematsku sjednicu Gradskog vijeća koju ćemo održati uskoro. Nadam se da će poziv koji će biti upućen i ministru i određenim institucijama koje su bitne odazvati se na sjednicu. To je jedan od najbitnijih projekata koje grad Vukovar ima u projektima. Ima i građevinske dozvole i samo treba dobra volja da se netko ne inati, da kaže: dobro idemo već jednom s tom obilaznicom u gradu Vukovaru - rekao je Sabo.

Pročitano 707 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija