NAJNOVIJE
U četvrtak u Starim jankovcima "Rušenje majskog drveta"

U organizaciji Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Općine Stari Jankovci, u četvrtak 30. svibnja s početkom u 16 sati započinje manifestacija „Rušenje majskog drveta”.

Rušenje majpana ili majskog drveta tradiocionalan je mađarski običaj isplesavanja i rušenja drveta koje se postavlja početkom, a ruši se krajem mjeseca svibnja. Krošnja majpana ukrašena je raznobojnim trakama i vrpcama.

- Krajem travnja održali smo program u sklopu kojega smo podigli majsko drvo. Naša Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci tu tradiciju održava više od deset godina. S članovima smo se dogovorili da ćemo 30. svibnja porušiti podignuto majsko drvo, uz prigodan program i uz gostujuće grupe. Pozvali smo u goste plesnu skupinu i orkestar iz Čakovaca, zbor iz Vinkovaca i plesnu skupinu iz Petrovaca. Naša će se udruga toga dana predstaviti dječjom folklornom skupinom, odraslom i zborom - pojasnila je predsjednica Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci Marita Budim. Nakon prigodnog programa uslijedit će zabava i druženje.

- Nadamo se ugodnoj večeri. Dogovorili smo zabavu uz glazbu i bit će nam drago ukoliko se mještani kako iz Starih Jankovaca tako i iz okolnih mjesta odazovu našoj manifestaciji - pozvala je Budim.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:38)
Učenici iz Sonte i ove godine posjetili Vukovar

Osnovnu školu Antuna Bauera u utorak su posjetili učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Sonte u sklopu projekta Kultura i povijest grada Vukovara.

U Vukovar je došlo 30 učenika koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku u pratnji svojih učiteljica. Učenici su posjetili Vodotoranj, crkvu sv. Filipa i Jakova, Gradski muzej Vukovar, obišli su središte Vukovara, a sudjelovali su i na radionici „Priča o poznatoj ptici s Vučedola” kustosice Muzeja vučedolske kulture Mirne Šuljug.

Projekt je proveden uz podršku grada Vukovara, a uz Jozu Mihaljeva voditeljica projekta je i Biljana Mihaljev.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:36)
Vukovar Basket 2024

U organizaciji udruge „Vukovar basket“, na SRC „Lijeva bara“ u Vukovaru, 1. lipnja će se održati treći po redu turnir u 3X3 uličnoj košarci „Vukovar basket vol 3“. Turnir i ove godine ima međunarodni karakter, budući su već sada stigle prijave iz BiH i Srbije, a svi zainteresirani se mogu prijaviti do 30. svibnja na službenoj stranici FIBA-e (play.fiba3x3.com). Nastupiti će 12 ekipa seniora te isto toliko ekipa u U17 uzrastu. Turnir se igra pod okriljem Hrvatskog košarkaškog saveza, pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, a jedan je od izlučnih za završnicu državnog prvenstva koja se ove godine igra u Ninu (seniori) i Karlovcu (U17). Osim vrhunskih poteza majstora ulične košarke, organizatori su pripremili hranu, piće, DJ-a i nagrade za publiku. Pozivamo vas u subotu 1. lipnja da svojim prisustvom podržite našu sportsko-turističku manifestaciju. Turnir počinje od 14 h (predvidivo do 22 h).

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:54)
Boćarski turnir u povodu Dana državnosti

Boćarski klub Borovo organizira 16. boćarski turnir povodom Dana državnosti na kojemu će nastupiti 8 ekipa. Trurnir počinje 30. svibnja u 9 sati na terenima BK Borovo.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:52)
Održan 5. Pekar kup u tenisu

Na terenima Teniskog kluba Vinkovci održan je 5. Pekar Cup pod zajedničkim nazivom '' Somuna i igara'' , koji je donio odlično dvodnevno druženje, prikazan je odličan tenis, ali je bilo i dodatnih popratnih sadržaja koji su obogatili ovaj veliki teniski turnir. Ove godine imali smo preko stotinjak tenisačica i tenisača, podijeljeni u četiri kategorije.

U kategoriji mješovitih parova u finalu turnira Marina Deduš i Srđan Vezmar pobijedili su par Katica Pavić i Perica Matić sa 7:6, 7:5. Najbolji muški par čine Kristian Ikić i Stjepan Kvesić koji su u neizvjesnom finalu pobijedili par Mario Ezgeta i Luka Jaman sa 6:7, 6:0, 12:10.

U pojedinčanoj konkurenciji, u kategoriji do 45 godina, prvo mjesto osvojio je Ivan Begić , koji je u finalu pobijedio Alena Spajića sa 6:1, 6:2, dok je u kategoriji preko 45 godina slavio Davor Tomšik koji dobio bez borbe finalni susret protiv Zdenka Spajića.

Prema riječima Domagoja Radića, direktora prodaje tvrtke Pekar, ovdje se radilo o jednoj manifestaciji koja okuplja sve njihove partnere, dobavljače, kupce i djelatnike.

-Svima se njima na neki način pokušavamo zahvaliti za jednu suradnju tijekom ovih godina.Na ovom petom po redu Pekar cupu, bilo je preko 100 tinjak sudonika, međutim u dva dana prošlo je preko 300 ljudi kroz razna druženja izvan teniskog terena, rekao je Radić.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:49)
Kamp Real Madrida

Hrvatski nogometni klub Mitnica organizator je Kampa Real Madrida koji će se održati od 1. do 5. srpnja 2024. na terenima HNK Mitnica.Kamp Real Madrida

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:46)
Obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svetom misom zadušnicom u Vinkovcima je obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:19)

U Vukovaru obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U Vukovaru obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama Foto: Vukovarsko-srijemska županijs

Povodom Nacionalnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama iz Županijskoga tima Vukovarsko-srijemske županije za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji nakon održanoga sastanka kojim je obilježen ovaj dan i u Vukovaru, poslali su priopćenje za javnost u kojem navode:

„U Hrvatskoj 22. rujna obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za cilj ima osvijestiti i senzibilizirati društvo o problematici nasilja nad ženama te poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja nad ženama.

Nažalost, nasilje nad ženama u Hrvatskoj je i dalje goruće pitanje, a kroz direktan rad sa ženama žrtvama primjećujemo da veliki broj njih smatra da su sankcije preblage te da ih nisu u dovoljnoj mjeri zaštićene od zlostavljača, čak i nakon što napuste zlostavljački odnos. Još uvijek se prečesto, ne samo u privatnim razgovorima, nego i u medijskom prostoru, može čuti relativiziranje počinjenog nasilja, opravdavanje počinitelja te okrivljavanje žrtve za ono što joj se dogodilo, što dodatno obeshrabruje ne samo žrtvu koja je prijavila nasilje, nego i one žrtve koje bi to tek trebale napraviti. S obzirom da je nasilje nad ženama nesumnjivo kompleksan društveni problem, nužna je edukacija svih dionika sustava za zaštitu i podršku žrtvama te suradnja među različitim institucijama kako bi se učinkovitije radilo na prevenciji i sankcijama nasilja nad ženama.

FEMICID JE EKSTREMNI OBLIK NASILJA NAD ŽENAMA

Kao ekstreman oblik nasilja nad ženama, ubojstvo žene samo zato što je žena, odnosno femicid, razlikuje se prema uzrocima od drugih vrsta ubojstava i povezan je s općim položajem žena u društvu, diskriminacijom žena, rodnim ulogama, nejednakom raspodjelom moći između muškaraca i žena, uobičajenim rodnim stereotipima, predrasudama i nasiljem nad ženama. Prema službenim podacima, Hrvatska je među članicama EU-a na trećem mjestu po broju femicida u odnosu na broj stanovnika. Prošle godine počinjeno je 13 femicida, dok ih je ove godine, prema neslužbenim podacima, počinjeno 6. Potrebne su kontinuirane edukacije stručnjaka/inja na temu procjene opasnosti i rizika od femicida te visokorizičnim slučajevima pristupati i rješavati ih s dodatnom posvećenosti. S tim u vezi, pozdravljamo najavljene promjene zakona kojima se osnažuju prava žrtava - Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Zakona o sudovima i Obiteljskog zakona, a koji su rezultat rada radne skupine osnovane u rujnu 2022. godine. Najavljene izmjene biti će puštene u javno savjetovanje, s ciljem usvajanja i stupanja na snagu u siječnju 2024. godine.

TAMNE BROJKE NASILJA

Događaju se značajni pomaci u smislu sankcioniranja nasilja i pružanju podrške i zaštite žrtvama nasilja, ali je ono i dalje često prekriveno tamnim brojkama. Nikad nećemo saznati koliko žrtava trpi nasilje od strane sebi najbližih osoba. Istraživanja govore da je svaka treća žena doživjela neki oblik nasilja bilo emocionalnog, fizičkog, ekonomskog i seksualnog. Koliko god danas su žene napredovale u borbi za ravnopravnost, informiranije su i ekonomski neovisnije, još uvijek postoje razni faktori koji otežavaju odlazak od nasilnika kao što su strah, izoliranost od prijatelja i obitelji, osuda društva, sram, trauma koju je doživjela, narušeno samopouzdanje i samopoštovanje, stambeno pitanje, financije, nedostatna podrška sustava i nepovjerenje u isti. Jako je važno da žene ne šute, da prijavljuju nasilje, da ne povlače izjave o nasilju koje su preživjele. Danas je veća dostupnost informacija i puno je više dostupnih specijaliziranih servisa u kojima žene žrtve nasilja mogu potražiti i dobiti pomoć nego prije, primjerice, 10 godina.

Nitko nema pravo upravljati drugom osobom, koristiti moć i kontrolu nad drugom osobom i njezinim životom, a svatko ima pravo na život bez nasilja i obveza društva je da vam u ostvarivanju tog prava i pomogne. Sram i osuda društva treba pripadati počinitelju nasilja, a ne žrtvi!”, navodi se u priopćenju koji potpisuje voditeljica Županijskog tima Vukovarsko-srijemske županije za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Ivana Sučić.

 

Pročitano 313 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija