NAJNOVIJE
U četvrtak u Starim jankovcima "Rušenje majskog drveta"

U organizaciji Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Općine Stari Jankovci, u četvrtak 30. svibnja s početkom u 16 sati započinje manifestacija „Rušenje majskog drveta”.

Rušenje majpana ili majskog drveta tradiocionalan je mađarski običaj isplesavanja i rušenja drveta koje se postavlja početkom, a ruši se krajem mjeseca svibnja. Krošnja majpana ukrašena je raznobojnim trakama i vrpcama.

- Krajem travnja održali smo program u sklopu kojega smo podigli majsko drvo. Naša Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci tu tradiciju održava više od deset godina. S članovima smo se dogovorili da ćemo 30. svibnja porušiti podignuto majsko drvo, uz prigodan program i uz gostujuće grupe. Pozvali smo u goste plesnu skupinu i orkestar iz Čakovaca, zbor iz Vinkovaca i plesnu skupinu iz Petrovaca. Naša će se udruga toga dana predstaviti dječjom folklornom skupinom, odraslom i zborom - pojasnila je predsjednica Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci Marita Budim. Nakon prigodnog programa uslijedit će zabava i druženje.

- Nadamo se ugodnoj večeri. Dogovorili smo zabavu uz glazbu i bit će nam drago ukoliko se mještani kako iz Starih Jankovaca tako i iz okolnih mjesta odazovu našoj manifestaciji - pozvala je Budim.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:38)
Učenici iz Sonte i ove godine posjetili Vukovar

Osnovnu školu Antuna Bauera u utorak su posjetili učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Sonte u sklopu projekta Kultura i povijest grada Vukovara.

U Vukovar je došlo 30 učenika koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku u pratnji svojih učiteljica. Učenici su posjetili Vodotoranj, crkvu sv. Filipa i Jakova, Gradski muzej Vukovar, obišli su središte Vukovara, a sudjelovali su i na radionici „Priča o poznatoj ptici s Vučedola” kustosice Muzeja vučedolske kulture Mirne Šuljug.

Projekt je proveden uz podršku grada Vukovara, a uz Jozu Mihaljeva voditeljica projekta je i Biljana Mihaljev.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:36)
Vukovar Basket 2024

U organizaciji udruge „Vukovar basket“, na SRC „Lijeva bara“ u Vukovaru, 1. lipnja će se održati treći po redu turnir u 3X3 uličnoj košarci „Vukovar basket vol 3“. Turnir i ove godine ima međunarodni karakter, budući su već sada stigle prijave iz BiH i Srbije, a svi zainteresirani se mogu prijaviti do 30. svibnja na službenoj stranici FIBA-e (play.fiba3x3.com). Nastupiti će 12 ekipa seniora te isto toliko ekipa u U17 uzrastu. Turnir se igra pod okriljem Hrvatskog košarkaškog saveza, pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, a jedan je od izlučnih za završnicu državnog prvenstva koja se ove godine igra u Ninu (seniori) i Karlovcu (U17). Osim vrhunskih poteza majstora ulične košarke, organizatori su pripremili hranu, piće, DJ-a i nagrade za publiku. Pozivamo vas u subotu 1. lipnja da svojim prisustvom podržite našu sportsko-turističku manifestaciju. Turnir počinje od 14 h (predvidivo do 22 h).

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:54)
Boćarski turnir u povodu Dana državnosti

Boćarski klub Borovo organizira 16. boćarski turnir povodom Dana državnosti na kojemu će nastupiti 8 ekipa. Trurnir počinje 30. svibnja u 9 sati na terenima BK Borovo.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:52)
Održan 5. Pekar kup u tenisu

Na terenima Teniskog kluba Vinkovci održan je 5. Pekar Cup pod zajedničkim nazivom '' Somuna i igara'' , koji je donio odlično dvodnevno druženje, prikazan je odličan tenis, ali je bilo i dodatnih popratnih sadržaja koji su obogatili ovaj veliki teniski turnir. Ove godine imali smo preko stotinjak tenisačica i tenisača, podijeljeni u četiri kategorije.

U kategoriji mješovitih parova u finalu turnira Marina Deduš i Srđan Vezmar pobijedili su par Katica Pavić i Perica Matić sa 7:6, 7:5. Najbolji muški par čine Kristian Ikić i Stjepan Kvesić koji su u neizvjesnom finalu pobijedili par Mario Ezgeta i Luka Jaman sa 6:7, 6:0, 12:10.

U pojedinčanoj konkurenciji, u kategoriji do 45 godina, prvo mjesto osvojio je Ivan Begić , koji je u finalu pobijedio Alena Spajića sa 6:1, 6:2, dok je u kategoriji preko 45 godina slavio Davor Tomšik koji dobio bez borbe finalni susret protiv Zdenka Spajića.

Prema riječima Domagoja Radića, direktora prodaje tvrtke Pekar, ovdje se radilo o jednoj manifestaciji koja okuplja sve njihove partnere, dobavljače, kupce i djelatnike.

-Svima se njima na neki način pokušavamo zahvaliti za jednu suradnju tijekom ovih godina.Na ovom petom po redu Pekar cupu, bilo je preko 100 tinjak sudonika, međutim u dva dana prošlo je preko 300 ljudi kroz razna druženja izvan teniskog terena, rekao je Radić.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:49)
Kamp Real Madrida

Hrvatski nogometni klub Mitnica organizator je Kampa Real Madrida koji će se održati od 1. do 5. srpnja 2024. na terenima HNK Mitnica.Kamp Real Madrida

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:46)
Obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svetom misom zadušnicom u Vinkovcima je obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:19)

U Vukovaru obilježen Dječji tjedan

U Vukovaru obilježen Dječji tjedan Foto: Sandra Grgić

Pod sloganom „Ljubav djeci prije svega” u Vukovaru, na središnjem gradskom trgu prigodnim je programom obilježen Dječji tjedan i Međunarodni dan djeteta koji se tradicionalno obilježava svake godine u prvom punom tjednu listopada. Svrha obilježavanja Dječjeg tjedna je usmjeriti pozornost odraslih na potrebe i prava djeteta, posebno na položaj djeteta u zajednici u kojoj živi, raste i razvija se.

Organizatori i ovogodišnjeg obilježavanja su Dječji vrtić Vukovar I i Dječji vrtić Vukovar II, a kao i inače, podršku događaju dao je i Grad Vukovar.

- Svake godine, već 25 godina, Dječji vrtić Vukovar I i Dječji vrtić Vukovar II organiziraju tradicionalnu manifestaciju u povodu Dječjeg tjedna. Mi ovaj tjedan obilježavamo jer želimo svima ukazati koliko je važno ulagati u djecu, jer su oni naša budućnost. Na središnjem gradskom trgu pjesmom i plesom predstavile su se starije odgojne skupine, a okupilo se preko 200 mališana. Dječji tjedan vrijeme je kada se treba ukazati na prava djeteta, kako odraslima, tako i djeci koja trebaju znati svoja prava, ali naravno i svoje obveze – naglasila je ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar I Mirjana Kulić.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar II Marina Latinović pojasnila je kako će djeca kroz Dječji tjedan imati razne aktivnosti, a posebno je skrenula pozornost na djecu s teškoćama u razvoju.

- Svi skupa trebamo pojačano raditi na ostvarivanju prava djece s teškoćama u razvoju jer i oni imaju pravo na participaciju u životu zajednice. Zadatak nas odraslih je osigurati uvjete kako bi i oni bili integrirani u sve skupine društva – naglasila je Latinović pojašnjavajući kako je u Dječjem vrtiću Vukovar II u novoj pedagoškoj godini upisano 20 djece više u odnosu na godinu ranije te je pokrenuta nova vrtićka skupina.

Najmlađe Vukovarce Dječjeg vrtića Vukovar I i Dječjeg vrtića Vukovar II na Trgu Republike Hrvatske pozdravio je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić poželjevši svoj djeci dobru zabavu tijekom cijelog Dječjeg tjedna. Uputio je i odgojiteljima i učiteljima čestitku povodom Svjetskog dan učitelja koji se obilježava 05. listopada.

- Grad Vukovar kao i prethodnih godina obilježava Međunarodni dan djeteta i podržava ovu manifestaciju. Ispred gradske uprave trudimo se konstantno podizati pedagoški standard, posebice kroz ulaganja u dječje vrtiće. Raduje nas povećanje broja djece u vukovarskim vrtićima jer je to slika demografskog oporavka Grada Vukovara i jednog izlaska iz trenda pada – naglasio je Dimić pojašnjavajući kako su ove godine u vukovarskim vrtićima otvorene tri nove skupine, zaposleno je šest novih odgajatelja, jedna spremačica i šest asistenata.

Pročitano 291 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija