NAJNOVIJE
Oprema i namještaj vukovarskog veleučilišta donirani Ekonomskoj školi Vukovar

Vukovarsko Veleučilište Lavoslava Ružičke doniralo je namještaj i opremu Ekonomskoj školi Vukovar koja se od 15. travnja preselila u bivše prostore VEVU-a u Županijskoj 52. Ugovor o donaciji potpisali su dekan Veleučilišta Željko Sudarić i ravnateljica Ekonomske škole Vukovar Jelena Vinaj, a riječ je o fitness centru te školskom namještaju.

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 15:32)
Sutra u Vukovaru tribina o aktualnim demografskim i migracijskim trendovima

Područni centar Instituta Pilar u Vukovaru, u povodu Dana Grada Vukovara organizira redovitu tribinu "Znanstveni susreti u Institutu Pilar".

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 13:02)
Sa seminara o upravljanju organizacijama poručeno kako treba prihvatiti različitosti, ostvariti suradnju i stimulirati poželjna ponašanja

Na zahtjev članova HUP-a u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca Regionalnog ureda Osijek i Tehnološkog parka Vinkovci održan je seminar na temu Upravljanje organizacijama. Namijenjen je prvenstveno malim i mikro poduzećima, ali i svim zainteresiranima koji planiraju povećanje broja djelatnika ili su prošli kroz taj period, a imaju poteškoće u oblikovanju tima, organizacijske kulture i suočavaju se s narušenom radnom klimom i odnosima na poslu što posljedično ugrožava i ostvarivanje poslovnih ciljeva i rezultata.

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 12:14)
Čestitka ministra Medveda Kunama
Poštovani pripadnici Kuna, dragi prijatelji, čestitam vam 33. obljetnicu ustrojavanja slavne 3. gardijske brigade - stoji u poruci ministra branitelja Tome Medveda koji prenosimo u nastavku.
- Prije 33 godine dokazali ste ljubav prema Domovini kada ste se odlučno stali na branik slobode i neovisnosti Republike Hrvatske. Na poziv našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana preuzeli ste važnu ulogu i na najčasniji način dali svoj doprinos da bi Hrvatska danas bila samostalna, slobodna i neovisna država. Od Vukovara i Posavine do zadarskog zaleđa branili ste i obranili hrvatsku slobodu i ime Kuna zlatnim slovima upisali u našu povijest.

U danima kada obilježavamo 29. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak, posebno se prisjećamo vašeg doprinosa u oslobađanju Zapadne Slavonije. S tugom i zahvalnošću, u našim molitvama se sjećamo svih poginulih i nestalih pripadnika Kuna koji su živote položili na Oltar Domovine.

Tenkovska bojna danas nosi časno ime Kuna i ispisuje novu povijest moderne Hrvatske vojske, čuvajući i baštineći uspomenu na vas, hrvatske branitelje iz 3. gardijske brigade Kune. Hvala vam na doprinosu koji ste dali za slobodu u Domovinskom ratu i na doprinosu koji i danas dajete za boljitak naše Domovine.

Neka nas na vašem putu vodi snaga zajedništva koja nas je dovela do pobjede u Domovinskom ratu - stoji u poruci ministra Medveda.

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 12:03)
Za vikend troje djece teže ozlijeđeno u prometu

Tijekom vikenda, od 26. do 28. travnja, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježeno je ukupno 12 prometnih nesreća, od čega 8 prometnih nesreća s materijalnom štetom kao posljedicom (na državnoj cesti D-214, u Vukovaru, Županji, Boboti, na graničnom prijelazu Bajakovo, u Ceriću te Vinkovcima-2) i četiri nesreće s ozlijeđenim osobama, izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske.

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 11:06)
DIP utvrdio konačne izborne rezultate, teče rok za prvu sjednicu Sabora

 Rezultati izbora za 11. saziv Hrvatskog sabora, koji su održani 17. travnja, su konačni, utvrdilo je u ponedjeljak Državno izborno povjerenstvo (DIP) čiji će predsjednik Radovan Dobronić te rezultate uručiti predsjedniku Republike.

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 10:24)
Nastavak razgovora Domovinskog pokreta sa HDZ-om i SDP-om
Domovinski pokret, stranka ključna za formiranje vladajuće većine, danas bi trebala nastaviti pregovore s obje strane.
(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 08:17)

Zbog izgradnje novih spomenika frcale iskre na Gradskom vijeću

Zbog izgradnje novih spomenika frcale iskre na Gradskom vijeću Foto: Klaudija Boras

Rebalansom, proračun grada Vukovara za ovu godinu uvećan je za preko 15 milijuna eura.

Ovim su izmjenama proračuna rashodi s 81,2 milijuna eura povećani na 96,3 milijuna eura. Zašto je došlo do povećanja objasnio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.
- Dvije su stavke koje su mi potrebne za naglasiti, razlozi zašto je došlo do rebalansa proračuna ovako rano u godini. Prvo je presuda po predmetu ZOIS dakle regionalnom odlagalištu otpada. Udio grada Vukovara u cijeloj toj priči je u financijskom iznosu na razini oko 1,5 milijuna eura koje moramo iz gradskog proračuna po presudi isplatiti zbog izgubljenog spora i ono što mi je posebno bitno naglasit,  to ćemo isplatiti bez ikakvih zaduživanja ili dizanja cijena na uštrb građana. To mi je iznimno bitno za reći, zašto, zato što u proteklih deset godina kako i jesam na mjestu gradonačelnika, svjestan sam potencijalno negativnog ishoda ove presude i kad god su bile dobre godine, dobro vrijeme, gledali smo akumulirati ta sredstva i čuvati ih za možebitno negativan ishod. Nažalost to se i dogodilo, da tu nikog ne zavaravam nisam sretan, mogli smo tih 1,5 milijuna eura uložiti u bilo što drugo, u djecu, u građane treće životne dobi, u infrastrukturu, u sportske, kulturne objekte, u bilo što drugo, apsolutno. Nažalost, to će sada i zbog neodgovornih politika putem presude otići tvrtkama koje očito na to imaju pravo, međutim i s druge strane, posebno mi je bitno naglasiti da će sam proračun grada Vukovara to izdržati i bez nekakvih stresova, udara i tako dalje. Ono drugo što je izuzetno bitno za reći i zašto je došlo do rebalansa su naravno i promjene u troškovniku dvaju kapitalnih projekta, park šume Adica, riječ je o adrenalinskom parku i šetnici koji također dovodi do značajnog povećanja do kojega je nažalost došlo zbog odustajanja od poslova i završavanja tvrtke u predstečaju, gdje nije došlo do povlačenja osiguranih EU sredstava tako da je došlo do korekcije u samom proračunu u iznosu od 3 milijuna eura dakle gotovo 22 milijuna kuna - rekao je Penava. I zasigurno, bila je ovo najvažnija točka dnevnoga reda, koji je imao još 21 točku.

 

ŽUSTRA RASPRAVA OKO IZGRADNJE SPOMEN-OBILJEŽJA, BILIĆ PORUČIO: NE DOPUŠTAMO DA SE IZJEDNAČAVA PITANJE ŽRTVE I AGRESORA, NA PROVOKACIJE ĆEMO REAGIRATI!
No potpuno neočekivano, burne reakcije, povišene tonove, uz sve iskorištene replike, kao i demonstrativno napuštanje sjednice od strane pojedinih vijećnika iz redova SDSS, DSS-a i HNS-a izazvalo je izglasavanje 14. točke dnevnoga reda, odnosno, donošenje programa izmjene i dopune programa javnih potreba iz područja branitelja i stradalnika na području grada Vukovara u 2024. godini. Naime, spomenutim programom u gradskom proračunu dio sredstava, točnije 100 tisuća eura, namijenjeno je za financiranje izgradnji spomen-obilježja na području Vukovara. Pa se tako vijećnik DSS-a Srđan Milaković, još za vrijeme aktualnoga sata osvrnuo na izgradnju spomenika u Vukovaru s pitanjem „je li dosta spomenika?“, a do eskalacije je došlo i na samoj sjednici.
- Do sada su postojale određene zamjerke građana, bez obzira na nacionalnu pripadnost, kada je u pitanju izgradnja spomenika u Vukovaru, koje su išle u dva smjera. Jedan smjer je bio o potrebi manje izgradnje spomenika obzirom na njihov broj u Vukovaru, a drugi se odnosio na smislenosti pojedinih spomenika i troškova za njihovu izgradu. Moje pitanje je : je li dosta spomenika u gradu Vukovaru? - upitao je Milaković.
Predsjednik kluba vijećnika Domovinskog pokreta Domagoj Bilić, ocijenio je Milakovićev upiti provokacijom.
- Na današnjoj sjednici ponovno smo svjedočili netrpeljivosti vijećnika iz redova Demokratskih saveza Srba prema obilježjima i spomenicima Domovinskog rata. Domovinski pokret ne može dopustiti i strogo osuđuje da se u predstavničkom tijelu Grada Vukovara već duže vrijeme kontinuirano pokušava zabraniti isticanje tužne i bolne, ali ponosne prošlosti, na kojoj je izgrađena suverena Hrvatska država. Potporu vijećniku Milakoviću( DSS) pružio je i vijećnik Dejan Drakulić( SDSS) koji je javno na sjednici izrazio žaljenje za vremenima takozvane paradržave „SAO Krajine” u kojoj su bili napušteni i ostavljeni u ruševinama grada od onih koji su obećavali neki bolji život. Na kraju su taj bolji život dobili tek povratkom prognanika i razdobljom obnove nakon mirne reintegracije. Nažalost, kao država dopustili smo da oni lokalni političari koji nikad ne dolaze na obilježavanja državnih blagdana, a da ne spominjem obilježavanja ratnih stradanja našega grada. Kontinuirano na sjednicama spominju i negoduju po pitanju spomenika, ali i svih obilježja Domovinskog rata. Jasno smo kao stranka, Domovinski pokret, okrenuti budućnosti grada i naše države, ali također ne dopuštamo da se povijest pokušava promijeniti i izjednačiti pitanje žrtve i agresora - ustvrdio je je Bilić.

VIJEĆNICI NAPUŠTALI SJEDNICU GRADSKOGA VIJEĆA
Prethodno je pročelnik UO za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić rekao kako je osnovano povjerenstvo za spomen-obilježja, a čiji su članovi stručne osobe. Povjerenstvo razmatra zahtjeve. Ne prihvaća svaki zahtjev, ali sve do sada donesene odluke su bile jednoglasne, a kako bi sve bilo transparentno, bilo je potrebno dodati stavku u proračunu, pojasnio je Dimić. Sjednicu Gradskoga vijeća napustio je Nenad Bučko, vijećnik HNS-a, ustvrdivši na izlasku iz gradske vijećnice kako ne mora slušati raspravu koja je u tom trenutku poprimila poprilično negativan ton. Nedugo zatim sjednicu su napustili i članovi SDSS-a Dejan Drakulić te zamjenik gradonačelnika Srđan Kolar. Unatoč tome, sjednica je i dalje imala kvorum te su većinom glasova usvojene preostale točke dnevnog reda.

Pročitano 351 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija