NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

Zbog izgradnje novih spomenika frcale iskre na Gradskom vijeću

Zbog izgradnje novih spomenika frcale iskre na Gradskom vijeću Foto: Klaudija Boras

Rebalansom, proračun grada Vukovara za ovu godinu uvećan je za preko 15 milijuna eura.

Ovim su izmjenama proračuna rashodi s 81,2 milijuna eura povećani na 96,3 milijuna eura. Zašto je došlo do povećanja objasnio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.
- Dvije su stavke koje su mi potrebne za naglasiti, razlozi zašto je došlo do rebalansa proračuna ovako rano u godini. Prvo je presuda po predmetu ZOIS dakle regionalnom odlagalištu otpada. Udio grada Vukovara u cijeloj toj priči je u financijskom iznosu na razini oko 1,5 milijuna eura koje moramo iz gradskog proračuna po presudi isplatiti zbog izgubljenog spora i ono što mi je posebno bitno naglasit,  to ćemo isplatiti bez ikakvih zaduživanja ili dizanja cijena na uštrb građana. To mi je iznimno bitno za reći, zašto, zato što u proteklih deset godina kako i jesam na mjestu gradonačelnika, svjestan sam potencijalno negativnog ishoda ove presude i kad god su bile dobre godine, dobro vrijeme, gledali smo akumulirati ta sredstva i čuvati ih za možebitno negativan ishod. Nažalost to se i dogodilo, da tu nikog ne zavaravam nisam sretan, mogli smo tih 1,5 milijuna eura uložiti u bilo što drugo, u djecu, u građane treće životne dobi, u infrastrukturu, u sportske, kulturne objekte, u bilo što drugo, apsolutno. Nažalost, to će sada i zbog neodgovornih politika putem presude otići tvrtkama koje očito na to imaju pravo, međutim i s druge strane, posebno mi je bitno naglasiti da će sam proračun grada Vukovara to izdržati i bez nekakvih stresova, udara i tako dalje. Ono drugo što je izuzetno bitno za reći i zašto je došlo do rebalansa su naravno i promjene u troškovniku dvaju kapitalnih projekta, park šume Adica, riječ je o adrenalinskom parku i šetnici koji također dovodi do značajnog povećanja do kojega je nažalost došlo zbog odustajanja od poslova i završavanja tvrtke u predstečaju, gdje nije došlo do povlačenja osiguranih EU sredstava tako da je došlo do korekcije u samom proračunu u iznosu od 3 milijuna eura dakle gotovo 22 milijuna kuna - rekao je Penava. I zasigurno, bila je ovo najvažnija točka dnevnoga reda, koji je imao još 21 točku.

 

ŽUSTRA RASPRAVA OKO IZGRADNJE SPOMEN-OBILJEŽJA, BILIĆ PORUČIO: NE DOPUŠTAMO DA SE IZJEDNAČAVA PITANJE ŽRTVE I AGRESORA, NA PROVOKACIJE ĆEMO REAGIRATI!
No potpuno neočekivano, burne reakcije, povišene tonove, uz sve iskorištene replike, kao i demonstrativno napuštanje sjednice od strane pojedinih vijećnika iz redova SDSS, DSS-a i HNS-a izazvalo je izglasavanje 14. točke dnevnoga reda, odnosno, donošenje programa izmjene i dopune programa javnih potreba iz područja branitelja i stradalnika na području grada Vukovara u 2024. godini. Naime, spomenutim programom u gradskom proračunu dio sredstava, točnije 100 tisuća eura, namijenjeno je za financiranje izgradnji spomen-obilježja na području Vukovara. Pa se tako vijećnik DSS-a Srđan Milaković, još za vrijeme aktualnoga sata osvrnuo na izgradnju spomenika u Vukovaru s pitanjem „je li dosta spomenika?“, a do eskalacije je došlo i na samoj sjednici.
- Do sada su postojale određene zamjerke građana, bez obzira na nacionalnu pripadnost, kada je u pitanju izgradnja spomenika u Vukovaru, koje su išle u dva smjera. Jedan smjer je bio o potrebi manje izgradnje spomenika obzirom na njihov broj u Vukovaru, a drugi se odnosio na smislenosti pojedinih spomenika i troškova za njihovu izgradu. Moje pitanje je : je li dosta spomenika u gradu Vukovaru? - upitao je Milaković.
Predsjednik kluba vijećnika Domovinskog pokreta Domagoj Bilić, ocijenio je Milakovićev upiti provokacijom.
- Na današnjoj sjednici ponovno smo svjedočili netrpeljivosti vijećnika iz redova Demokratskih saveza Srba prema obilježjima i spomenicima Domovinskog rata. Domovinski pokret ne može dopustiti i strogo osuđuje da se u predstavničkom tijelu Grada Vukovara već duže vrijeme kontinuirano pokušava zabraniti isticanje tužne i bolne, ali ponosne prošlosti, na kojoj je izgrađena suverena Hrvatska država. Potporu vijećniku Milakoviću( DSS) pružio je i vijećnik Dejan Drakulić( SDSS) koji je javno na sjednici izrazio žaljenje za vremenima takozvane paradržave „SAO Krajine” u kojoj su bili napušteni i ostavljeni u ruševinama grada od onih koji su obećavali neki bolji život. Na kraju su taj bolji život dobili tek povratkom prognanika i razdobljom obnove nakon mirne reintegracije. Nažalost, kao država dopustili smo da oni lokalni političari koji nikad ne dolaze na obilježavanja državnih blagdana, a da ne spominjem obilježavanja ratnih stradanja našega grada. Kontinuirano na sjednicama spominju i negoduju po pitanju spomenika, ali i svih obilježja Domovinskog rata. Jasno smo kao stranka, Domovinski pokret, okrenuti budućnosti grada i naše države, ali također ne dopuštamo da se povijest pokušava promijeniti i izjednačiti pitanje žrtve i agresora - ustvrdio je je Bilić.

VIJEĆNICI NAPUŠTALI SJEDNICU GRADSKOGA VIJEĆA
Prethodno je pročelnik UO za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić rekao kako je osnovano povjerenstvo za spomen-obilježja, a čiji su članovi stručne osobe. Povjerenstvo razmatra zahtjeve. Ne prihvaća svaki zahtjev, ali sve do sada donesene odluke su bile jednoglasne, a kako bi sve bilo transparentno, bilo je potrebno dodati stavku u proračunu, pojasnio je Dimić. Sjednicu Gradskoga vijeća napustio je Nenad Bučko, vijećnik HNS-a, ustvrdivši na izlasku iz gradske vijećnice kako ne mora slušati raspravu koja je u tom trenutku poprimila poprilično negativan ton. Nedugo zatim sjednicu su napustili i članovi SDSS-a Dejan Drakulić te zamjenik gradonačelnika Srđan Kolar. Unatoč tome, sjednica je i dalje imala kvorum te su većinom glasova usvojene preostale točke dnevnog reda.

Pročitano 345 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija