NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

U lipnju se očekuje početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe

Početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe, koja će zbrinjavati hitne i životno ugrožene pacijente s područja pet slavonskih županija, očekuje se u lipnju, izvijestio je u četvrtak osječko-baranjski Zavod za hitnu medicinu, a prenosi HINA.

Ravnateljica Zavoda Silvana Sabo izjavila je novinarima kako je to dio Vladina projekta vrijednog 62,5 milijuna eura, u sklopu kojeg je raspisan natječaj za hitnu helikoptersku službu za područje cijele Hrvatske, a odabrane su četiri baze - Rijeka, Split, Osijek i Zagreb.

Letovi iz Osijeka i Zagreba odvijat će se samo po danu, a iz Splita i Rijeke po danu i noći. Nova će služba koristiti helikoptere "Airbus EC-135", koji su potpuno prilagođeni za zbrinjavanje životno ugroženih i hitnih pacijentima.

Služba u Osijeku pokrivat će područje pet slavonskih županija te će se koristiti i za sekundarne transporte, odnosno prebacivanje pacijenata iz jedne zdravstvene ustanove u drugu, dodaje Sabo.

To u praksi znači da će u slučaju životne ugroze pacijenta na teško dostupnom području u nekoj od županija, koja će zatražiti pomoć hitne helikopterske službe, nakon dojave helikopter će u roku tri do pet minuta uzletjeti s baze u osječkoj Zračnoj luci "Klisa" prema mjestu gdje je potrebna intervencija.

Uz pilota, članovi tima bit će liječnik, medicinska sestra ili tehničar, koji moraju proći posebnu vrstu obuke, jer je u pitanju helikopter s posebnim pristupom, pa čak i medicinski tehničar mora znati neke osnovne parametre za upravljanje helikopterom.

U Zavodu ističu kako će helikopterska služba zbrinjavati pacijente stradale kod masovnih ili prometnih nesreća, gdje se radi o težim politraumama, te životno ugrožene pacijente uslijed kardiovaskularnih ili drugih ozbiljnijih poteškoća, koji zbog specifičnih bolesti imaju šanse za bolji ishod liječenja ako budu brže prevezeni u bolnicu.

Po svjetskim pokazateljima, korištenje hitne helikopterske službe omogućuje za 30 do 50 posto bolji ishod liječenja za pacijenta. U ovom trenutku potrebne tehničke karakteristike za to ima jedino KBC Osijek jer ima privremeni heliodrom, koji potpuno udovoljava tehničkim potrebama za slijetanje helikoptera, kaže Sabo.

Kako je heliodrom od Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHPB) udaljen oko 850 metara pacijent će u vrlo kratkom vremenu biti prevezen u OHBP, a u projektu izgradnje novog osječkog KBC-a previđen je i heliodrom, ističu u županijskom Zavodu za hitnu medicinu.

S obzirom da je proveden postupak javne nabave opreme za helikopter, Sabo očekuje da će svi preduvjeti za početak rada helikopterske službe biti stvoreni krajem svibnja, a s radom bi trebala početi u lipnju.

Pročitano 167 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija