NAJNOVIJE
Mališani svome gradu čestitali rođendan

U Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju održana je tradicionalna manifestacija Cvjetni krozo - Mladost i radost Vukovara, koju Grad Vukovar u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama organizira povodom Dana Grada.

(Petak, 03 Svibanj 2024 13:43)
Povodom Dana Grada odana počast poginulim braniteljima i građanima Vukovara

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim građanima i hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

(Petak, 03 Svibanj 2024 11:56)
Vukovar slavi Dan grada

Grad Vukovar danas slavi Dan grada i blagdan svojih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova.

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:11)
Pet minuta gromoglasne tišine

U povodu Svjetskog dana slobode medija, u petak, 3. svibnja, Sindikat novinara Hrvatske pozvao je svoje članove i sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da u 11.55 sati sudjeluju u 25. simboličnoj akciji Pet minuta gromoglasne tišine. Iz Sindikata novinara Hrvatske kažu da se ove godine Dan slobode obilježava s gorčinom i strepnjom. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:10)
Obljetnica masakra 12 policajaca u Borovu, jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave vukovarsko-srijemske u Borovu je održana središnja komemorativna svečanost povodom 33. obljetnice masakra 12 policajaca, jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu. Obilježavanje je započelo svečanim programom na ulazu u Borovo kod „Dvanaest čempresa”, odakle su okupljeni u mimohodu krenuli prema Spomen obilježju poginulim hrvatskim redarstvenicima gdje su, u nazočnosti državnog vrha, županijske i gradske vlasti te mnogobrojnih braniteljskih i stradalničkih udruga kao i članova obitelji, položeni vijenci i upaljene svijeće, a održan je i svečani komemorativni program te molitva.

(Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:30)
Vukovarsko rodilište otvara vrata rodiljama i građanima

Povodom Međunarodnoga dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, Odjel za ginekologiju i opstetriciju Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar održava dvodnevne Dane otvorenih vrata 2. i 3. svibnja.

(Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:14)
Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture

Ured europskog javnog tužitelja izvijestio je da su u sklopu istrage korupcije na zagrebačkom Geodetskom fakultetu uhićeni bivši pomoćnik ministrice kulture i sada glavni konzervator Davor Trupković, bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i profesor tog fakulteta Boško Pribičević.

(Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:08)

U Hrvatskoj je u siječnju i veljači zabilježen značajan porast broja požara

U Hrvatskoj je u siječnju i veljači zabilježen značajan porast broja požara, ali i još veći porast procijenjene opožarene površine, upozorila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ), pozvavši građane da biljni otpad zbrinjavaju na ekološki način.

Državni vatrogasni centar u siječnju je zabilježio povećanje broja požara od 173 posto u odnosu na siječanj 2023. dok je u veljači broj požara bio 37 posto veći nego u veljači prošle godine, izvijestila je u srijedu HVZ.

Broj požara u sedam županija na priobalnom i kraškom području povećan je za 37 posto, u kontinentalnom dijelu za 111 posto dok je porast broja požara u za cijelo područje Hrvatske povećan za 55 posto.

Uz značajan porast broja požara još više je rasla procijenjena opožarena površina. Tako je na području sedam priobalnih županija zabilježen rast od 633 posto, u kontinentalnom dijelu 790 posto, a na području cijele zemlje 701 posto. 

Podaci pokazuju da je vrijednost procijenjene opožarene površine u prva dva mjeseca dosegla čak 95 posto opožarene površine za cijelu 2023. godinu dok broj požara iznosi nešto manje od trećine svih požara u 2023.

Te je godine u Hrvatskoj zabilježeno 3013 požara raslinja s ukupno procijenjenom opožarenom površinom od 5251 hektara.

Iznimno topla zima s temperaturama znatno iznad prosjeka te prilično suho razdoblje na priobalnom i kraškom području, a u veljači i u kontinentalnom dijelu zemlje uz primjetno povećanje neprijavljenog i nesavjesnog spaljivanja biljnog pokrova, pridonijeli su takvim vrijednostima, objašnjavaju u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.

Iako nije zabilježena značajnija šteta te nitko u tim požarima nije smrtno stradao zabilježen je slučaj jedne ozlijeđen osobe.

Zajednica upozorava da su zbog nesavjesnog spaljivanja potrošeni znatni resursi vatrogasnih snaga što za posljedicu ima i povećanje izdataka za vatrogasne organizacije i vatrogasne postrojbe.

Za izazivanje požara propisane su novčane kazne od 1990 do 19.900 eura te kazna zatvora do 60 dana.  U slučaju nehaja novčane kazne se kreću od 260 do 1990 eura. Uz to, Kaznenim zakonom predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina za dovođenje u opasnost života i imovine uzrokovane požarom.

Pročitano 161 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija