NAJNOVIJE
U Lipovcu obilježena 32. godišnjica prve velike razmjene logoraša srpskih koncentracijskih logora

U spomen parku Mladosti u Lipovcu obilježena je 32. godišnjica prve velike razmjene logoraša srpskih koncentracijskih logora kada su po načelu „svi za sve“ razmijenjena 288 logoraša. Počast ubijenima odana je minutom šutnje, molitvom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja, a za učenike sedmih i osmih razreda iz Lipovca održan je i sat povijesti.

(Srijeda, 22 Svibanj 2024 17:03)
Quadrilla se vraća u Županijsku ulicu u Osijeku

I ove godine maturanti u šest gradova Osiječko-baranjske županije opraštaju se Qadrillom od srednjoškolske klupe. 

Od 2005. godine održava se Quadrilla i postala je ples kojim srednjoškolci zatvaraju jednu veliku epohu u svome životu, a završiti srednju školu nije niti malo jednostavno, istaknula je pročelnica upravnog odjela za obrazovanje Osječko-baranjske županije Miranda Glavaš Kul. 

Kao i svake godine nakon uvježbanog plesa maturanti će biti dio i milenijske fotografije, ove  godine kao glavni element bit će nogometna lopta, otkrio je  tehnički realizator programa, Domagoj Jukić, a nogometna lopta zbog titule Europske regije sporta grada Osijeka. 

Službenik za privremeno obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Josip Jukić rekao je kako se grad pobrinuo da svi maturanti na svoj dan imaju dovoljne količine vode, sendviče, kao i svu potrebnu sigurnost od policije do hitne pomoći. Što se tiče lokacije, s obzirom na to da su radovi u Županijskoj ulici završeni program se vraća u ulicu zaključio je Jukić. 

Program počinje u podne plesom u Županijskoj ulici, a nakon fotografiranja sve se seli na lijevu obalu Drave gdje će već poznata DJ imena od prošle godine zabavljati maturante do 20 sati. 

(Srijeda, 22 Svibanj 2024 14:34)
Oporbeni potpredsjednici Sabora SDP-ovi Sabina Glasovac i Siniša Hajdaš Dončić

Nakon konstituiranja 11. saziva Sabora parlamentarne stranke pregovaraju i o radnim tijelima, od kojih je u 18 predsjedničkih mjesta pripalo većini, dok je oporba podijelila 15 vodećih mjesta, a potpredsjednici iz oporbe vjerojatno će biti Sabina Glasovac i Siniša Hajdaš Dončić - prenosi HINA. 

Vladajuća većina već je na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora za potpredsjednike izabrala Željka Reinera (HDZ), Ivana Penavu (DP) i zastupnika talijanske manjine Furija Radina.

Oporbenjaci su o tim dužnostima odlučivali u četvrtak i na oporbeno potpredsjedničko mjesto najvjerojatnije ponovno dolazi SDP-ova Sabina Glasovac te njezin stranački kolega Siniša Hajdaš Dončić.

U raspodjeli čelnih mjesta u radnim tijelima vladajućima je pripalo 18, a oporbenim strankama 15. U oporbenoj kvoti, uz deset SDP-u, tri su predsjednička mjesta pripala Možemo!, a dva Mostu.

O svim će imenovanjima na sutrašnjoj sjednici raspravljati Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove.

(Srijeda, 22 Svibanj 2024 14:16)
U Osijeku otvoren drugi po redu Panonski festival knjige

Drugi Panonski festival knjige na kojem će se do 26. svibnja predstaviti više od 50 nakladnika, otvoren je u srijedu u Osijeku, a ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je da su ovakvi događaji na tragu provedbe strategije poticanja čitanja Ministarstva, prenosi HINA.

(Srijeda, 22 Svibanj 2024 14:12)
Potpora roditeljima novorođenih beba u Vinkovcima

Grad Vinkovci osigurao je novčane potpore roditeljima novorođenih beba te paket dobrodošlice, koje su u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci uručene roditeljima za 47 beba.

Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Grada Vinkovaca istaknula je kako su podijeljeni iznosu od 300, 400 i 500 eura, ovisno o tome je li riječ o prvoj bebi u obitelji, drugoj ili trećoj i svakoj sljedećoj.
- Naknade za novorođene bebe su povećane u odnosu na prošlogodišnjih tadašnjih dvije tisuće kuna. Danas imamo 47 novorođenih beba, ovo nam je druga podjela u ovoj godini u kojoj smo do sada podijelili nešto manje od 40 tisuća eura – pojasnila je Vinković.
Uz novac mališani su dobili i paket Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, a dio je to projekta „Bebe u knjižnici”. On sadrži prvu slikovnicu, besplatnu člansku iskaznicu za prvu godinu djetetova života te letak o važnosti čitanja.

Zamjenik gradonačelnika grada Vinkovaca Josip Romić rekao je kako su ovakvi trenuci veliko zadovoljstvo u njihovom poslu te ustvrdio kako je vinkovačka obitelj okosnica njihovog razmišljanja i rada kroz sve ove godine, a djeca su definitivno dio te priče.
- Pred nama je period velikih projekata i ulaganja, osobito kada je riječ o školskim i predškolskim objektima. Gradit ćemo nove škole i vrtiće, a postojeće objekte ćemo proširiti i adaptirati. Nastava u jednoj smjeni i mjesto za svako dijete u vrtiću su ciljevi kojima težimo i koje ćemo uskoro ostvariti. Kroz kvalitetnije uvjete bit će i više naše djece, sve što radimo radimo za njih jer su oni naša budućnost, sve ostavljamo njima u nasljeđe – zaključio je Romić.

 

(Srijeda, 22 Svibanj 2024 13:33)
Županija s gotovo 14.000 eura nagradila uspješne sportaše, kolektive i trenere

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima dodijeljene su nagrade Vukovarsko-srijemske županije za postignuća u sportu. S ukupno 13.900 eura nagrađeno je 33 sportaša i sportašica, dva sportska kolektiva te osam trenera.

(Srijeda, 22 Svibanj 2024 13:26)
Julijana Adamović večeras u Vukovaru predstavlja svoj novi roman

"Oče, ako jesi" nova je knjiga autorice Julijane Adamović iz Vukovara, atipična obiteljska saga, roman o ženama i muškarcima, o političkim funkcionerima i običnim ljudima. Knjigu će večeras Adamović predstaviti u Gradskoj knjižnici Vukovar s početkom u 18 sati.

(Srijeda, 22 Svibanj 2024 12:32)

Grad Vukovar za poduzetnike osigurao 200.000,00 eura bespovratnih potpora

Grad Vukovar za poduzetnike osigurao 200.000,00 eura bespovratnih potpora Foto: Sandra Grgić

Grad Vukovar je i ove godine u proračunu osigurao sredstva za bespovratne potpore poduzetnicima s područja Vukovara. Kroz Javni poziv, koji će biti otvoren od 15. ožujka 2024. godine, vukovarskim poduzetnicima je tako na raspolaganju 200.000,00 eura.

Javni su poziv, na konferenciji za medije održanoj u gradskoj vijećnici Grada Vukovara, predstavili gradonačelnik Ivan Penava i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić.

Kako je naglasio gradonačelnik ova se mjera provodi već deset godina.
- Dodjeljujemo proračunska sredstva Grada Vukovara vukovarskim poduzetnicima, koji su sve ove godine doista bili dobar i pouzdan partner i koji su zajedno s nama u Gradu sudjelovali u osmišljavanju mjera. Mjere smo u dogovoru s Upravnim odjelom prilagođavali aktualnim situacijama i potrebama gospodarstva Grada Vukovara. Bilo je tu jako puno izazovnih situacija, od gospodarske krize, pandemije COVID-a pa sve do posljednje krize u kojoj je došlo do velikog skoka cijena svih energenata. U suradnji s poduzetnicima, ograničena sredstva koja smo imali, trudili smo se iskoristiti na optimalan način. Za 2024. godinu osigurali smo 200.000 eura iz proračuna s intenzitetom potpore od 40 do 60% sufinanciranja, ovisno o mjeri. Maksimalni iznos po poduzetniku je do 6.000 eura. Od 2015. godine Grad Vukovar je poduzetnicima dodijelio 3.748.248,73 eura potpora – pojasnio je gradonačelnik Penava naglašavajući kako Upravni odjel za gospodarstvo stoji na raspolaganju svim poduzetnicima te će činiti pretpregled prijava kako bi se ustanovili eventualni propusti i kako bi se provjerila dokumentacija.

Pročelnica Bilić pojasnila je kako će se kroz Javni poziv, koji se otvara u petak 15. ožujka i traje do utroška sredstava, a najkasnije do 1. lipnja 2024. godine, sufinancirati aktivnosti kroz tri mjere.
- Prva mjera odnosi se na opremanje i uređenje poslovnog prostora, nabavu strojeva, uređaja, oprema, računalne opreme i računalnih programa, a za nju smo odredili da će sufinanciranje prihvatljivih troškova biti u najvećem postotku od 60 posto, odnosno do 6.000 eura. Druga mjera odnosi se na troškove priključka na distributivnu mrežu električne energije, plina i vode. Za tu smo mjeru prošle godine imali popriličan broj zahtjeva pa će sufinanciranje biti 50 posto, odnosno do 3000 eura u maksimalnom iznosu. Treća mjera odnosi se na promidžbene i edukativne aktivnosti gdje je maksimalan iznos sredstava koje je moguće dobiti 1000 eura s 40 posto prihvatljivih troškova. Ove godine nemamo operativnih troškova jer smatramo da je situacija s energentima bolja nego u prethodne dvije godine. Apeliram na sve poduzetnike da se potrude iščitati Javni poziv, u njemu je sve jasno i nedvosmisleno napisano. Također, molila bih da obrate pažnju na administrativni pregled zahtjeva, neka dođu kod nas u odjel i mi ćemo sve pogledati. Događa se da poduzetnici brzinski predaju dokumentaciju i onda nešto nedostaje, a mi naknadno dostavljanje dokumentacije ne možemo prihvaćati jer pozivom nije tako predviđeno – naglasila je Bilić pojašnjavajući kako su predračuni i ponude i ove godine prihvatljivi, a dokumentacija koja je tražena dostavlja se preporučeno poštom ili osobno u pisarnicu gradske uprave.

Zahtjevi će se razmatrati prema redoslijedu zaprimanja te se tim redoslijedom odobravaju do iskorištenja osiguranih proračunskih sredstava.

Obrasci zahtjeva za dodjelu potpore i Javni poziv, od 15. ožujka, mogu se preuzeti u Upravnom odjelu za gospodarstvo Grada Vukovara ili na web stranici Grada Vukovara.

Pročitano 235 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija