Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Zasjedalo Gradsko vijeće Vukovara

Vijećnici razmatraju Plan i program rada DV Vukovar 2 Vijećnici razmatraju Plan i program rada DV Vukovar 2 Foto: A. Lovric

Još jedna burna, višesatna sjednica uz uvrjede i upadice

 Na danas održanoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara usvojeni su planovi i programi rada za dječje vrtiće, izmjena statuta vukovarskog muzeja te je imenovano kulturno vijeće grada Vukovara i pokrenut postupak izbora članova Gradskog savjeta mladih. Donesena je i odluka o mjestima i uvjetima trgovine na malo izvan prodavaonice čemu su se usprotivili oporbeni vijećnici ustvrdivši da će to narušiti i tako lošu socijalnu i ekonomsku stvarnost Vukovaraca koji se bave takvom prodajom. Naglasak je stavljen na prodaju praktički na ulici u Borovu naselju, a  zamjenica gradonačelnika Marija Budimir je podsjetila da svi građani koji se bave istom djelatnošću, u ovom slučaju prodajom, trebaju imati iste uvjete poslovanja. Obećala je kako će gradske službe do kraja prosinca izraditi nove mjere za poslovanje u Tržnom centru koje će prodavači lakše moći ispuniti.

 Na Aktualnom satu vijeća postavljeno je ukupno 17 pitanja vijećnika, a rasprave koje su počesto prerastale u neugodnu i neprimjerenu komunikaciju dobrim su dijelom bile vezane za smjenu direktora Hrvatskog radija Vukovar što je obrazloženo nezadovoljstvom uređivačkom politikom naše kuće. Gradonačelnik Penava je ustvrdio da bivši direktor nije imao njegovo povjerenje kao skupštine društva te da je on imao pravo imenovati direktora i od te odluke neće odstupiti.

Često se spominjala stambena problematika u gradu za čije dugogodišnje nerješavanje gradonačelnik Ivan Penava optužuje državu i traži da se rješavanje problema prebaci na razinu grada i on je uvjeren da bi se problem riješio u roku godine dana. Upravo zbog velikog broja praznih stanova koji su samo papirnato dodijeljeni nekim stanarima, gradonačelnik tvrdi kako nema razloga za gradnju novih stambenih jedinica u Vukovaru. – Ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, po njihovim podacima, raspolažu s oko 5200 stanova i negdje preko 300 kuća. Šetajući gradom vrlo se lako možemo uvjeriti da je grad poluprazan, da se svaka druga, treća ili peta kuća prodaje i koji je smisao sada ulagati u stanogradnju-mišljenja je Penava.

Osim o stanovima burna je bila rasprava i o gospodarstvu za koje već svi znamo da je katastrofalno, a vijećnicu SDP-a Biljanu Gaća je zasmetalo što je gradonačelnik u jednom intervjuu izjavio da je Vukovar „jadan i bijedan“ ističući da na taj način neće privući već odbiti potencijalne investitore. –Više bih volio reći da smo u ekspanziji, da posla imamo napretek, ali to je bila politika koja se vodila prošlih godina, a mi samo tonemo-odgovorio je Penava. On je naglasio da Grad pokušava doći u posjed postojećih hala u Gospodarskoj zoni kako bi ih mogao ponuditi potencijalnim investitorima jer njih hale najviše zanimaju.

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić najavio je skoro održavanje tematskih sjednica na kojima će se raspravljati o stambenoj problematici i nepostojećim stanovnicima grada na Dunavu. -Mi ćemo kao Gradsko vijeće pozvati mjerodavne službe na te sjednice, riječ je o sjednici o popisu stanovništva i druga će biti vezana za stambenu problematiku. Sjednice će biti odvojene, očekujem odaziv državnih služba i vrijeme je da to konačno riješimo, a ne da se iz sjednice u sjednicu vraćamo na te krucijalne probleme-najavio je Gavrić dodajući kako će sjednice biti održane u prosincu ove godine. Uz ove tematske sjednice u idućih mjesec i pol dana Gradsko vijeće će odlučivati i o rebalansu gradskog proračuna te o proračunu za iduću godinu.

Današnja je sjednica počela minutom šutnje za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu na koju je pozvao Gavrić. On je naglasio kako tijekom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine nema mjesta politikanstvu te da očekuje dostojanstveno sudjelovanje u obilježavanju svih koji odluče doći u Vukovar ovih dana. 

Pročitano 2782 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI