NAJNOVIJE
Prošle godine u Hrvatskoj upisano 3987 doktoranada

U akademskoj godini 2020./2021. u Hrvatskoj je na poslijediplomski sveučilišni doktorski studij bilo upisano 3987 doktoranada, od kojih najviše na Sveučilištu u Zagrebu, 61,5 posto, a najmanje na Sveučilištu u Slavonskom Brodu 0,5 i na Sveučilištu u Dubrovniku 0,4 posto, priopćio je Državni zavod za statistiku.

Na Sveučilištu u Rijeci upisano je 13,5 posto, u Osijeku 9,1 posto, u Splitu 7,9 posto u Zadru 3,7 posto, na Hrvatskome katoličkom sveučilištu 2,1 posto i na Sveučilištu Sjever 1,3 posto doktoranada.

Više od polovice upisnih su žene, 56 posto, a gledano po godinama starosti, najviše studenata je u skupini 25 – 29 godina, 39,4 posto.

Gotovo podjednako studenata, po 21 posto, upisalo je studij iz tehničkih i društvenih znanosti, nešto manji udio njih upisao je prirodne znanosti (18,3 posto), a najmanje iz interdisciplinarna područja znanosti, njih 5,7 posto.

Gotovo 95 posto doktoranada ima prebivalište u Republici Hrvatskoj, a 96 posto njih su hrvatski državljani; 96,8 posto ih je prethodno diplomiralo u Hrvatskoj.

Najviše ih je zaposleno u obrazovanju, 41, posto, dok je 3,3 posto dokoranada je nezaposleno. Oko 46 posto njih su sami platili troškove studija, za 38,1 posto troškove studija je platio poslodavac, a za 13,2 posto studij je financiran iz državnog proračuna.

(Subota, 29 Siječanj 2022 09:15)
Pavliček: Demografski 'potop' mogao bi nepovoljno utjecati na hrvatski turizam

Predsjednik Hrvatskih suverenista i saborski zastupnik Marijan Pavliček u petak je upozorio kako se demografski 'potop', u kojem je Hrvatska, po zdanjem popisu stanovništva, u 10 godina izgubila 10 posto stanovništava, može nepovoljno odraziti na hrvatski turizam, prenosi HINA.

(Subota, 29 Siječanj 2022 09:11)
U Vinkovcima na trećoj akciji krv dao 61 dobrovoljni darivatelj

U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci u petak je organizirana treća po redu siječanjska akcija dragovoljnog darivanja krvi koja je naišla na velik odaziv građana.

Kao i inače, održana je u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek, a odazvalo se čak 65 darovatelja i darovateljica. Za samo četiri sata trajanja akcije krv je darovala 61 osoba, od kojih je 51 muškaraca i 10 žena. Po prvi put krv su darovale dvije osobe, jedan muškarac i jedna žena.

- Od srca zahvaljujemo svim darovateljicama i darovateljima krvi na iskazanoj humanosti i plemenitosti za spas bolesnih ili ozlijeđenih osoba, a posebnu zahvalu upućujemo našim volonterkama Anđi i Ani - poručili su iz Crvenog križa.

(Subota, 29 Siječanj 2022 08:26)
Sabor donio paket zakona za reformu socijalne skrbi

Uz ustrajne kritike oporbe, Hrvatski sabor u petak je donio Zakon o socijalnoj skrbi, dio paketa od sedam zakona kojim se reformira sustav socijalne skrbi, prenosi HINA.

(Subota, 29 Siječanj 2022 08:22)
Noć muzeja u Gradskom muzeju Vukovar

Na klizalištu u perivoju dvorca Eltz, a u organizaciji Gradskog muzeja Vukovar, u petak je u sklopu Manifestacije Noć muzeja održano svečano otvorenje u kojem su sudjelovali polaznici Škole klizanja na način da su na 10 tableta predstavili 10 tema virtualnog svijeta Gradskog muzeja Vukovar.

U sklopu programa otvorena je izložba i video prezentacija na temu 19. meridijan u posjetu Gradskom muzeju Vukovar.

- Suočeni s pandemijom koronavirusa, svi muzeji su se pripremili da dio svojih aktivnosti u prezentaciji kulturne baštine izvode digitalno. Upravo je i Gradski muzej Vukovar ovu manifestaciju iskoristio da bi prezentirao nešto što je stvarno, u našem gradu nešto novo, ali na digitalni način. Ovogodišnju manifestaciju nazvali smo 19. meridijan u posjetu Gradskom muzeju Vukovar. Jedna od prelijepih ideja je da činjenicu, ovoga puta apostrofiramo, a to je da 19. meridijan prolazeći u svojoj okomici prolazi kroz Vukovar, dotiče različite prostore u gradu no, baš u Eltzu prolazi kroz njegova vrata. To je jedna od prelijepih činjenica koju smo iskoristili da Dvorac Eltz i Gradski muzej Vukovar ugoste taj meridijan – pojasnila je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, Ruža Marić.

GMV 17.noć muzeja

Noć muzeja u Gradskom muzeju Vukovar zajedno s ravnateljicom Gradskog muzeja Vukovar Ružicom Marić, otvorio je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vukovara Josip Paloš koji se nazočnima obratio i izrazio zadovoljstvo činjenicom da Grad Vukovar u manifestaciji Noć muzeja sudjeluje već 17 godina.

- Grad Vukovar je grad bogate kulturne tradicije te se kao takav može pohvaliti sa čak tri muzeja – Muzej vučedolske kulture, Franjevački muzej i Gradski muzej Vukovar. Zadovoljstvo mi je da sva tri naša muzeja sudjeluju u obilježavanju ove manifestacije koja nažalost drugu godinu za redom u vrijeme pandemije. Nadam se da će već iduća godina biti na onaj standardni način te da ćemo svim posjetiteljima moći otvoriti vrata svih naših muzeja - zaključio je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vukovara Josip Paloš. 

Nakon svečanog otvorenja uslijedio je i obilazak izložbe Stephana Lupina „Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti“ te virtualna prezentacija stalnih postava Gradskog muzeja Vukovar, a koje se prostiru na 3500 kvadratnih metara.

(Petak, 28 Siječanj 2022 19:56)
LAG-ovima 251 milijun kuna za provedbu lokalnih razvojnih strategija

Agencija za plaćanja je završila postupak dodjele sredstava iz prijelaznog razdoblja 2021. – 2022. i s 54 lokalne akcijske grupe (LAG) ugovorila dodatnih 251 milijuna kuna za provedbu lokalnih razvojnih strategija.

S time su sredstva iz novog programskog razdoblja 2021. – 2027. na raspolaganju LAG-ovima za daljnju distribuciji korisnicima u skladu s lokalnom razvojnom strategijom (LRS) svakog pojedinog LAG-a.

Od ukupno 251 milijun kuna, gotovo 195 milijuna je namijenjeno distribuciji korisnicima putem LAG natječaja za različite operacije iz Programa ruralnog razvoja, a sve u skladu s LRS.

S obzirom na činjenicu da je jedno od temeljnih LEADER načela pristup „odozdo prema gore“ (bottom up), glavni uvjet za prijavu na LAG Natječaj je da korisnik ima sjedište na LAG području te se projekt mora provoditi na tom području.

Valja naglasiti kako su LAG-ovi u dosadašnjoj provedbi LRS putem LAG natječaja odabrali 2.639 projekta ukupne vrijednosti 400 milijuna kuna (103% ukupne alokacije), Agencija za plaćanja je ugovorila projekte vrijednosti 372 milijuna kuna (97%) i isplatila 195 milijuna kuna (50%).

Slijedom navedenog, Ministarstvo poljoprivrede obaviještava sve potencijalne korisnike da se o mogućnostima prijave na LAG natječaje obrate LAG-u prema svome sjedištu.

(Petak, 28 Siječanj 2022 15:56)
Fuchs: Početkom tjedna znat ćemo kada počinje masovno testiranje školske djece

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u petak je izjavio kako još ne može potvrditi točan datum početka masovnoga testiranja djece, budući da je postupak nabave tri milijuna testova u tijeku, dodavši da će se početkom idućeg tjedna vjerojatno znati više.

- Onog trenutka kada svi testovi budu distribuirani po svim školama u Hrvatskoj, tog trenutka će projekt masovnog testiranja djece započeti. U ovom trenutku ne mogu vam reći datum jer je u tijeku postupak nabavke tri milijuna testova. Dakle, treba provesti nabavu i distribuciju - rekao je Fuchs.  

Na pitanje hoće li se testirati i vrtićka djeca, ministar znanosti i obrazovanja istaknuo je kako se u ovoj fazi neće testirati jer bi to bilo, kako je rekao "prekomplicirano i zahtjevno".

- To su mala djeca i mislim da za to ovog trenutka nema potrebe. Što se pak tiče školske djece, nama nije intencija da vidimo koliko ima zaraženih ili asimptomatskih slučajeva. Naša osnovna misao i namjera provođenja ovakve akcije je da imamo što više djece u razredima, da ih ne šaljemo u samoizolaciju kao do sada - naglasio je Fuchs dodavši kako se takvim pristupom može vratiti najveći dio djece u školu. Time će se, smatra, podignuti kvalitetu nastave jer, kako je rekao "izolacije i on line nastava izuzetno negativno utječe na psihu i psihofizički razvoj djece".

- To želimo spriječiti, djeca se moraju družiti jer tako dolazi do međusobne interakcije. Ako toga nema, dobijete asocijalne osobe i štete su nepopravljive. Možemo nadoknaditi rupe u znanju, ali štete u psihičkom razvoju, ne možemo - poručio je Fuchs. 

(Petak, 28 Siječanj 2022 15:43)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60

Petar Ćirić osuđen za ratni zločin u Vukovaru

  • Srijeda, Stu 26 2014
  • Piše: 
Petar Ćirić Petar Ćirić Foto: HRV

Za sudjelovanje u ubojstvu 193 čovjeka – 15 godina zatvora

Žalbeni sud u Beogradu pravomoćno je osudio nekadašnjeg pripadnika srpskih paravojnih snaga u Vukovaru Petra Ćirića na 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u ratnom zločinu na Ovčari kod Vukovara u studenome 1991. godine, čime mu je ranije izrečena kazna smanjena za pet godina, priopćeno je na internetskoj stranici toga suda. Žalbeni sud je usvojio žalbu tužitelja za ratne zločine zbog povrede kaznenog zakona i preinačio kaznu iz prvostupanjske presude kojom je Ćiriću izrečena maksimalna kazna od 20 godina zatvora, prenosi HINA.

U odluci koja je objavljena na internetskoj stranici žalbenog suda piše da su prihvaćeni navodi žalbe državnog odvjetništva da je prvostupanjski sud povrijedio zakon na štetu okrivljenog, izričući mu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, dok je, sukladno zakonu, jedinstvena kazna mogla biti najviše 15 godina. Nekadašnji pripadnik teritorijalne obrane Vukovara Petar Ćirić (44) zvani Pero, osuđen je u početkom srpnja prošle godine u Beogradu na 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u ratnom zločinu i ubojstvu najmanje 193 ratnih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara, 21. studenoga 1991. godine. 

Vijeće za ratne zločine višeg suda izreklo mu je nepravomoćnu jedinstvenu presudu na ukupno 20 godina zatvora, budući je on ranijom pravomoćnom presudom okružnog suda u Novom Sadu već osuđen na 10 godina zatvora zbog drugog kaznenog djela. Sudac Rastko Popović obrazložio je tada presudu istaknuvši Ćirićevu krivnju što je hrvatske zarobljenike tukao i ozlijeđivao dok su u mimohodu protrčavali pri ulasku u hangar na Ovčari. Ćirić je, po obrazloženju suca, u strjeljačkom vodu pucao na ratne zatočenike i ubijao nakon što su više puta prevoženi traktorom na Grabovo, kilometar udaljenom od Ovčare. Također, kako je obrazloženo presudom, Ćirić je u povratku zatočenika s Grabova u hangar na Ovčari sudjelovao u strijeljanju preostalih desetak zatočenika. Ćirić je i na izricanje presude u sud doveden iz zatvora u Srijemskoj Mitrovici gdje izdržava kaznu od 10 godina za drugo kazneno djelo. 

Tijekom sudskog procesa Ćirić je odbacio navode optužnice koja ga tereti za ratna zlodjela, fizičko zlostavljanje i strijeljanje zarobljenika na Ovčari, istaknuvši da se ne osjeća krivim za sudjelovanje u premlaćivanju i likvidaciji zatvorenika. Optužen je da je kao pripadnik teritorijalne obrane Vukovara, koja je organizacijski i po vojnoj subordinaciji pripadala tadašnjoj JNA, tukao i fizički zlostavljao zatvorenike. Kako je navedeno u optužnici, Ćirić je "u formiranom strjeljačkom vodu, iz vatrenog oružja pucao u njih" i sudjelovao u strijeljanju posljednje skupine od desetak ratnih zarobljenika po povratku s Grabova". 

Ćirić je ranije pred sudom priznao da je na vukovarskom ratištu, odnosno na Petrovoj gori, sudjelovao kao dragovoljac, ali je zanijekao da je bio na Ovčari, tvrdeći kako ne zna ni gdje se Ovčara nalazi, te da "nikad nije bio ondje". Svjedoke državnog odvjetništva Ćirić je u dokaznom postupku nazivao "smećem", ali je, nabrajajući nadimke nekolicini od njih, ipak potvrdio da ih poznaje. 

Prije nego što je obrazložio presudu, sudac je pročitao imena svih 193 identificiranih žrtava od ukupno 200 ubijenih na Ovčari u studenom 1991. godine. Optužnica je Ćirića teretila da je ozljeđivao i ubijao zarobljenike na Ovčari zajedno sa još 10 optuženih koji su ranije osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Zločin je, po optužnici, trajao od poslijepodneva 20. studenog 1991. godine do ranog jutra idućeg dana. Za ubojstva više od 200 hrvatskih civila srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine do sada je optužilo 20 osoba, a 15 ih je pravomoćno osuđeno na ukupno 207 godina zatvora. Samo petoro oslobođeno je optužbi.

Pročitano 2471 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija