NAJNOVIJE
Održan Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije

U okviru 14. vukovarskog etno sajma na Trgu Republike Hrvatske predstavile su se  i nacionalne manjine svojom kulturnom baštinom na manifestaciji Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije. Tim je povodom predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije, Svetislav Mikerević, izrazio zadovoljstvo suradnjom kako sa županijom tako i s Gradom Vukovarom.

-Suradnja s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vukovarom do sada je bila jako dobra i očekujem kako će se takva suradnja i nastaviti- rekao je Mikerević ističući kako  je u Vukovarsko-srijemskoj županiji trenutno osam nacionalnih manjina koje su aktivne, a riječ je o Rusinima, Srbima, Bošnjacima, Mađarima, Ukrajincima, Slovacima, Nijemcima i Albancima.

Nacionalne manjine predstavile su svoje  tradicijske pjesme i plesove te svoje delicije.

Zamjenik Vukovarsko-srijemskog župana iz redova nacionalnih manjina Srđan Jeremić  naglasio je kako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji 20 posto stanovnika pripadnika neke nacionalne manjine, a one djeluju kroz pet Županijskih vijeća nacionalnih manjina i tri predstavnika nacionalnih manjina, čiji rad kroz svoj proračun financira Vukovarsko-srijemska županija.

-Za županiju je to od velike važnosti, jer nije mala stvar ako je svaki peti stanovnik pripadnik neke nacionalne manjine, a ovaj je dan prilika da svaka nacionalna manjina ukaže na neku svoju posebnost. Istodobno, to je i prilika da nacionalne manjine predstave većinskom narodu svoju kulturu, jezik i običaje- rekao je Jeremić.

Ove godine domaćin manifestacije su Vijeće mađarske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije i Udruga Mađara grada Vukovara, čija  je predsjednica Rozalija Jakumetović.

-Željeli smo  prikazati većinskom narodu u Vukovaru što nacionalne manjine rade, kako bi se vidjelo gdje odlazi financijska pomoć koju manjine dobivaju za svoj rad- istaknula je Jakumetović.

Robert Janković, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine  naglasio je kako je Vukovarsko-srijemska županija jedna od najmultikulturalnijih hrvatskih županija pa je i ova manifestacija bogatstvo kako Republike Hrvatske tako i  Vukovarsko-srijemske županije.

-Prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj  izvrsno su propisana, a postoje  i prava kojih u drugim zemljama nema.- rekao je Janković.

uzvanici

Nazočne je pozdravio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

-Hvala vam na bogatstvu kulture, tradicija i običaja, kojima obogaćujete naš grad i  našu županiju. Do sada smo se trudili biti vam potpora i nadam se kako ćemo tako nastaviti činiti kroz obostranu suradnju- rekao je gradonačelnik Penava.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:51)
U Osijeku policiji predano 700 tableta s psihotropnim tvarima

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 68-godišnja hrvatska državljanka počinila kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

U petak, 24. rujna u Osijeku, prilikom provjere identiteta, 68-godišnjakinja je policajcima predala PVC vrećicu s oko 700 komada različitih tableta koje sadrže psihotropne tvari.

Policajci su tablete oduzeli, a nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:19)
16. Tradicionalno natjecanje iz zračne puške

U povodu Dana policije Republike Hrvatske i blagdana svetog Mihovila održano je 16. tradicionalno natjecanje iz zračne puške kojemu je ove godine nazočio zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac.

Prije samog otvorenja natjecanja kod spomenika podignutog za 97 stradalih policajaca u Domovinskom ratu položen je zajednički aranžman i upaljene su svijeće.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:09)
U ponedjeljak kreće druga faza popisa stanovništva

U ponoć istječe rok za samopopisivanje stanovništva u Hrvatskoj, a već u ponedjeljak popisivači izlaze na teren i počinje popisivanje "od vrata do vrata".

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 16:19)
Hrvatska uvezla tisuće nekvalificiranih radnika

Dok zapadne zemlje privlače obrazovane radnike, Hrvatska uvozi slabo obrazovanu radnu snagu te u državu dolaze uglavnom samci, muškarci koji s niskim plaćama ne mogu preživjeti s obitelji, prenosi HINA.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 13:57)
RH: 837 novih slučajeva u protekla 24 sata, utrošeno 3.410 doza cjepiva

U posljednja 24 sata u Republici Hrvatskoj zabilježeno je 837 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 8.184.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 11:39)
VSŽ: novopozitivna 31 osoba na koronavirus, dvije preminule

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 31 je novopozitivna osoba na COVID-19, potvrđena PCR testiranjem

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 11:35)

Obilježen Dan državnosti u Vukovaru

Polaganje vijenaca na Memorijalnom groblju u Vukovaru Polaganje vijenaca na Memorijalnom groblju u Vukovaru Foto: A. Čorak

Povodom Dana državnosti RH na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru odana je počast svim žrtvama stradalim u stvaranju slobodne, demokratske i neovisne Republike Hrvatske.

Vijence je podno spomen obilježja položilo i svijeće upalilo izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i braniteljskih udruga grada, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, Hrvatske vojske, Policije, Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja te ostalih braniteljskih i stradalničkih udruga.

Penava je čestitao svim građanima Republike Hrvatske Dan državnosti napominjujući kako se svaki dan, ne samo danas, treba boriti za boljitak države za koju su ljudi dali ono najvrijednije – svoje živote.
- Svaki je dan u Vukovaru poseban, posebno danas kada smo sretni i kada slavimo što smo stvorili svoju državu, slobodnu i neovisnu. Naravno da svi oni koji su se borili za samostalnost i suverenitet Republike Hrvatske nisu i ne bi bili zadovoljni rezultatom budući da su očekivali pravednije, bolje i funkcionalnije društvo. Na nama je svima da stvorimo takvo društvo kako bismo opravdali tu žrtvu i da učinimo sve moguće kako bi hrvatski građani živjeli u onakvoj državi kakvu smo zamišljali i za koju smo se borili. - naglasio je Penava dodajući kako je ključ takvog cilja u zrelosti pojedinca iz kojega proizilazi i zrelost društva.

Među izaslanstvom Vukovarsko-srijemske županije vijence je položio i svijeću upalio zamjenik župana Željko Cirba. - Ovdje smo se okupili kako bi odali počast onima koji su dali svoje živote za stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske. Njihovu žrtvu nikada ne smijemo zaboraviti. -rekao je Cirba. 

Svim građanima Republike Hrvatske Dan državnosti je čestitao i predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, Franjo Šoljić. – Svi smo ponosni na današnji dan, posebno oni koji su sudjelovali u stvaranju hrvatske države. Hrvatskom moramo biti zadovoljni no vlašću nismo i ne možemo biti. Branitelji su stvorili državu i kao dijete je dali na upravljanje ali to je otišlo u krivom smjeru. Očekivali smo da neće biti tolike borbe za fotelje, da se zakoni poštuju i za sve da budu jednaki, da nema različitosti. Hrvatska ima toliko prostora i mogućnosti da bi svima bilo dobro ali to naši političari nisu znali iskoristiti. - zaključio je Šoljić.

U izaslanstvima koja su danas polagala vijenac podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju bilo je i ono kojeg su činili čelnici vukovarskih podružnica SDP-a, HNS-a, HSS-a i Živog zida, a svoju počast su odali i maratonci koji trče maraton Ovčara – Vukovar – Slavonski Brod u spomen na 108. Brigadu iz Slavonskoga Broda.

Podsjećamo, Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. 

 

Pročitano 1532 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija