ON AIR . . . . . .

Nastavak stambenog zbrinjavanja na području grada

Stambeno zbrinjavanje Stambeno zbrinjavanje Foto: Vedran Vuleta

Kroz dobru suradnju Grada Vukovara s državnim institucijama nastavlja se stambeno zbrinjavanje s kojim je grad Vukovar dobio 60 novih sugrađana, od toga 24 djece. Naime, u vukovarskoj Gradskoj vijećnici održana je svečanost uručivanja ključeva i potpisivanja  Ugovora o najmu s korisnicima nacionalnog Programa stambenog zbrinjavanja s liste prvenstva grada Vukovara.

Riječ je o stambenim jedinicama u državnom vlasništvu za 15 obitelji hrvatskih branitelja te članovima obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a ključeve i ugovore uručili su im Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije i Ivan Penava, gradonačelnik Grada Vukovara. Uz njih svečanosti su nazočili i Stjepan Sučić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, Damir Barna, zamjenik župana te Krunoslav Šeremet, ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar.

- Ovo je jedna od mjera koje smo potaknuli prošle godine i koje se intenzivno provode na područjima posebne državne skrbi, a u uskoj suradnji Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Ministarstva hrvatskih branitelja uz potporu Vlade Republike Hrvatske. Ova mjera usmjerena je k tome da se one nekretnine i stambene jedinice koje dugi niz godina nisu u funkciju stave u funkciju. Drago mi je što je Vukovar dobio svoje nove stanovnike, dakle ljude koji su iz četiri slavonske županije i koji su iskazali želju živjeti u gradu na Dunavu. S tim programom nastavljamo i težišno smo u narednom periodu usmjereni prema Baranji gdje imamo oko 40 takvih stanova – izjavio je Medved.

STAMBENO ZBRINJAVANJEMinistar Tomo Medved i Mark Markprenkaj

Po njegovim riječima Ministarstvo hrvatskih branitelja u ovoj godini zbrinulo 344 obitelji, a do kraja godine u planu je zbrinuti još 105. Istaknuo je i kako nažalost stambeno zbrinjavanje još uvijek čeka više od 11.000 stradalnika Domovinskog rata, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te ratnih vojnih invalida.  

- Riječ je o stambenom zbrinjavanju korisnika koji se nalaze na listi prvenstva Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske županije za grad Vukovar, po modelu davanja u najam stana ili obiteljske kuće u državnom vlasništvu, kojima su stambene jedinice osigurane od strane Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a koji rješava problematiku svih onih dijelova društva koji su proživjeli traume Domovinskog rata, progonstva, povratka, raseljena lica i bivše nositelje stambenog prava. Svaki ovakav događaj nas veseli zato što sve ono što radimo u konačnici se može vidjeti kao konkretno rješenje ili rezultat. Ono što me posebno raduje je veliki iskorak u zbrinjavanju svih dijelova društva. Tu moram istaknuti da  smo ove godine u Vukovaru već zbrinuli i bivše nositelje stanarskog prava, socijalno ugrožene obitelji, mlade obitelji, a dodijelili smo i 10 kadrovskih stanova – rekao je Mažar.

Galić izrazio je svoje zadovoljstvo rješavanjem stambenog pitanja za značajan broj članova obitelji hrvatskih branitelja što je po njegovim riječima jedan od preduvjeta za ostanak na ovim prostorima.

- Moram istaknuti kako i kao župan osjetim veliki pomak otkako je na čelo Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje došao gospodin Mažar. Znamo sa su dva glavna preduvjeta za ostanak na ovim prostorima rješavanje pitanja stambenog zbrinjavanja i pronalazak posla. Želimo nastaviti sa svim aktivnostima koje će davati pogodnosti za ostanak mladih na ovom prostoru radi boljitka grada Vukovara i istoka Hrvatske, jer bez jakog Vukovar nema niti jake Hrvatske – rekao je Galić.

Svoje zadovoljstvo nije krio niti Penava koji je naglasio kako se kvalitetnim radom i suradnjom s državnim institucijama može doći do dobrih rezultata. Naglasio je kako su s

određenim obiteljima i ranije 11. rujna potpisani ugovori o najmu te da s time dolazimo do brojke od 60 novih građana Grada Vukovara, a od čega je 24 djece.

- S zadovoljstvom mogu reći da u trenutcima kada se svi žalimo kako ljudi odlaze iz cijele Hrvatske, Vukovar je dobio 39 novih sugrađana. Mislim da je ovo razlog za slavlje i veselje tim više što možemo govoriti o hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Izvrstan je posao iz nas i još uvijek ga je puno pred nama, ali na ovakav način i s ovakvim ljudima imamo razloga za optimizam. Siguran sam da svi skupa Vukovaru i Republici Hrvatskoj donosimo bolje dane – poručio je Penava.

STAMBENO ZBRINJAVANJEaGradonačelnik Ivan Penava i Domagoj Bračko

Po završetku svečanog uručenja ključeva i ugovora o najmu stanova, uzvanici su obišli stanove hrvatskih branitelja Ivana Tomića i Mark Markprenkaja.

Mark Markprenkaj hrvatski branitelj iz Vukovara sa suprugom i kćeri temeljem Rješenja Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske županije ostvario je pravo na stambeno zbrinjavanje davanjem u najam stana u vlasništvu Republike Hrvatske na adresi Vukovar, Đure Đakovića 1, površine 56,24 metra kvadratna.

- Ovo mi znači jako puno jer smo 9 godina živjeli kod mog bratića, a sada konačno imamo svoj stan. Inače sam rodom s Kosova, a u obrani Republike Hrvatske sam sudjelovao u 133. i 155. brigadi Hrvatske vojske. Mislim da u Vukovaru treba ostati i živjeti ovdje i ne iseljavati van jer će kad-tad doći bolje vrijeme. Što se toga tiče ja sam optimist – istaknu je Markprenkaj.

Ivan Tomić, također hrvatski branitelj iz Vukovara sa suprugom i dvoje djece temeljem Rješenja Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske županije ostvario je pravo na stambeno zbrinjavanje davanjem u najam stana u vlasništvu Republike Hrvatske na adresi Vukovar,  Đure Đakovića 28, površine 56,24 metara kvadratnih. Njegova obitelj do sada je bila u statusu prognanika i povratnika.

- Živio sam u Njemačkoj iz koje sam se priključio obrani Republike Hrvatske. Na rješavanje stambenog pitanja čekao sam 4 do 5 godina. Ovo mi znači jako puno i drago mi je što naš ministar vodi brigu o nama hrvatskim braniteljima – rekao je Tomić.

STAMBENO ZBRINJAVANJEbDržavni tajnik Nikola Mažar i obitelj Tomić

Pročitano 334 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Aktualnosti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Vijesti u slici

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je kako je od Udruge Čuvari slavonske tradicije iz Donjeg Miholjca zaprimilo...
Vukovarskim poduzetnicima putem Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osigurano je 7 milijuna kuna...
U Mramornoj dvorani Gradskog muzeja Vukovar svečano je predstavljena knjiga "Kultura sjećanja između emocija i...
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za novinare ispred vukovarskog Vodotornja  na kojoj je...
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić posjetio je Vukovarsko-srijemsku županiju te tom...
Državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Majda Burić sa suradnicima posjetila je tvrtku "Borovo" gdje...
Potaknuti porastom potražnje za turističko ugostiteljskim djelatnicima, ali i kontinuiranim padom broja upisanih...
Suncokret ruralnoga turizma Hrvatske u kategoriji vinski turizam za prošlu godinu, brončana povelja, pripao je...
Članovi Savjeta za branitelje gradonačelnika Ivana Penave ocijenili su sramotnim da je po novoj presudi Žalbenog...
Nakon što su tokom dana posjetili Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, Spomen-dom Ovčara i Memorijalno...
Od 16. do 18. siječnja vaterpolisti splitskog Jadrana u posjetu su Vukovaru te su gosti vaterpolskog kluba Vukovar....
Spomen-obilježje s pločom Velimiru Đereku Sokolu koje se nalazilo u ulici Sajmište premješteno je i...
U našem su gradu podom obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske održana brojna...
„Žetva u polju otrova“ naziv je knjige koju su u Župnom pastoralnom centru sv. Bone u Vukovaru...
Povodom obilježavanja 26 godina od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 20 godina od završetka mandata...
Povodom 26. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 20. obljetnice dovršetka mirne reintegracije...
Nastavljeno je prvenstvo u Prvoj hrvatskoj košarkaškoj ligi, košarkaši Borova prvu utakmicu...
Nakon blagdanske stanke nastavljeno je natjecanje u Drugoj hrvatskoj košarkaškoj ligi Istok utakmicama 9....
U dvorcu Eltz u Vukovaru održava se konferencija 20 godina mirne reintegracije iz perspektive civilnoga društva.
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posjetila je tvornicu Borovo gdje se sastala s predsjednicom...
Na današnji dan, 15. siječnja prije 26 godina neovisnost Republike Hrvatske zajedno su priznale...
U okviru projekta Upoznaj svoju zemlju, koji provode Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske te...
Nakon ponovljenog drugostupanjskoga postupka po nalogu Ustavnog suda Republike Srbije, Žalbeni sud u Beogradu donio je...
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima primio je izaslanstvo Grada Kutine predvođeno gradonačelnikom...
U sklopu programa Europske unije "Unapređenje pismenosti temelj cjeloživotnog učenja" Ekonomska škola u...
Na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu danas je trebala biti održana glavna rasprava u predmetu Lovas, no...
Plivačka reprezentacija Hrvatske na zimskim je pripremama na Plivalištu Vukovar te u Vukovaru boravi od 2 do...
U Ružičkinoj kući u Vukovaru održan je stručni simpozij kojim je obilježena 20. obljetnica povratka zdravstvenih...
U vukovarskoj Gradskoj vijećnici gradonačelnik Ivan Penava održao je konferenciju za novinare  na temu "Novi...
Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je rješavanje problema lista čekanja uvođenjem u sve bolnice...

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija