NAJNOVIJE
Mjere zaštite od zaraze koronavirusom i tijekom provedbe parlamentarnih izbora

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke kojih bi se, radi zaštite od zaraze koronavirusom, u provedbi parlamentarnih izbora trebali  držati članovi izbornih povjerenstava.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:24)
U EU proračunu više novca za zdravstvenu skrb građana

Europska komisija predstavila je danas na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta novi prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira, kao i uspostavu novog fonda oporavka “Nova generacija Europe”. Riječ je o iščekivanom dokumentu jer zastupnici, zemlje članice, ali i građani od njega očekuju veliki doprinos borbi protiv posljedica koje je izazvala pandemija koronavirus.

 Jedna od važnijih točaka o kojima se danas razgovaralo je predstavljanje novog i samostalnog zdravstvenog programa unutar Proračuna pod nazivom EU4Health. Zdravstveni programi Europske unije trenutno se financiraju iz Europskog socijalnog fonda, a prema novom prijedlogu bit će uključeni u proračun kroz treći stup Instrumenta za oporavak (Recovery Instrument) i vrijedit će 9.4 milijardi eura. Time će se projektima u području zdravstva osigurati više sredstava, a otvara se i put prema uspostavi zajedničke zdravstvene politike za koju se od svog ulaska u Europski parlament zalaže hrvatski zastupnik Tomislav Sokol.

 -  Nedavno sam pozvao Komisiju na alociranje sredstava kojima bi se podupirala misija i vizija Direktive o prekograničnoj zdravstvenoj skrbi. Tim sredstvima pokrivala bi se razlika u troškovima i plaćanje predujma za prekograničnu zdravstvenu skrb zbog toga što ti troškovi najčešće padaju pa teret pacijenata. Nadalje, tražio sam i financiranje opremanja centara izvrsnosti i sam razvoj mreže takvih centara za liječenje pojedinih bolesti diljem Europske unije, uključujući edukacije i mobilizaciju osoblja. Upravo su u tom smjeru prijedlozi koje Komisija želi financirati te vjerujem da sam na taj način ostvario malu, ali bitnu pobjedu za sve hrvatske građane - navodi Tomislav Sokol.

 Prema prijedlogu Komisije, u budućem proračunu će se pronaći sredstva za bolji pristup zdravstvenoj skrbi, dugoročnu prevenciju bolesti te prekograničnu zdravstvenu skrb. Važno je istaknuti kako Komisija planira u budućem razdoblju provoditi objedinjene javne nabave medicinske opreme. Time će se izbjeći situacije nestašica medicinske opreme i lijekova kojima je Unija svjedočila posljednjih mjeseci.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:20)
Zračna luka Osijek spremna za prijem putnika i prve letove

U Zračnoj luci Osijek sve je spremno za prijam putnika prema epidemiološkim pravilima koja nalažu Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalni stožer.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:20)
Olakšana procedura polaganja državne mature

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da je prema novim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo procedura polaganja državne mature olakšana te da, uz ostalo, prije dolaska na ispit više neće biti potrebna izjava.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:17)
Predstavom Kralj umire Hrvatski dom otvara svoja vrata kulturnim događanjima

Komedijom Kralj umire vukovarskih amatera koja djeluje pri  Sceni Martin Hrvatskoga doma Vukovar, nakon višemjesečne stanke prouzročene pandemijom koronavirusa, vraćaju se kulturni sadržaji u Vukovar i Vinkovce. Tu predstavu vukovarskih amatera  imat  će prigodu pogledati Vukovarci u Hrvatskom domu Vukovar  3. lipnja u 20 sati, a dva dana kasnije ista predstava odigrat će se i na pozornici Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci.

Podsjećajući kako je to prva predstava u Hrvatskom domu Vukovar nakon “karantene”, iz te kulturne ustanove navode kako je broj mjesta u publici ograničen i bit će poštovan razmak od 1,5 metra i ostale od HZJZ preporučene mjere. Podsjetimo, predstavu “Kralj umire” je prema drami apsurda Eugènea Ionesca režirao Dalibor Jurišić, a igraju Željko Mandić, Mirjana Štedul, Tijana Pavliček, Davor Babić, Robertina Tekmetarović i Dario Vukas. Predstava je na Sceni Martin premijerno izvedena 24. siječnja.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:04)
Od jeseni u Osijeku Kineziološki fakultet

Senat osječkog Sveučilišta donio je odluku o osnivanju Kineziološkog fakulteta u Osijeku, čime bi dosadašnji Studij kineziologije, pri Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, postao samostalni fakultet, javlja Hina.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:03)
ŽO HDZ VSŽ osporio Bernardićeve tvrdnje

ŽO HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije u priopćenju za medije prozvao je čelnika SDP-a Davora Bernardića  za političku nezrelost i nekompetenciju, jer je u tv emisiji ustvrdio da se u raspravama i  na sastancima Kluba zastupnika HDZ-a razgovaralo o ,,profitiranju od koronavirusa”, naglašavajući kako svoje tvrdnje nije potkrijepio niti jednim konkretnim argumentom.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 15:56)

Mažoretkinje grada Vukovara apsolutne prvakinje Europskog kupa

U Sportskoj dvorani u Borovu naselju od 27. do 29. rujna u organizaciji Mažoretkinja grada Vukovara, Grada Vukovara i ADA (Alpe-Dunav-Adria) grupe održan je Europski kup mažoretkinja. Natjecalo se ukupno 15 ekipa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Mažoretkinje grada Vukovara osvojile su odličja u gotovo svim kategorijama te ponijele titulu apsolutnih pobjednica kupa s osvojenih 6 zlatnih i 4 srebrne medalje osvojivši prijelazni pehar i novčanu nagradu od 1000 eura.

Najuspješnijim mažoretkinjama i timovima čestitao je i odličja dodijelio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.
- Uistinu smo prepuni događanja ovaj vikend i izuzetno mi je zadovoljstvo vidjeti da su grad i sportska dvorana puni ljudi, posebice mladih. Drago mi je da je sve proteklo u najboljem redu i da opet možemo biti ponosni na vrhunski nastup vukovarskih mažoretkinja  koje su se okitile nizom odličja. Ponosni smo na njih, a  njihov uspjeh nam je motivacija i poticaj da ih i dalje pratimo te pomažemo pri radu – poručio je gradonačelnik.

Mazoretkinje europski kup

Zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić, koja je bila jedna od sutkinja, istaknula je kako su osvojene titule i odličja tim važnija jer se radi o apsolutno najboljim ekipama iz Slovenije, BiH i Hrvatske, odnosno vrhuncu mažoret sporta u našoj regiji.
-Natjecanje je bilo izuzetno zahtjevno i iscrpljujuće za suce jer je bilo jako puno natjecateljica, posebice u neformacijskim oblicima. Drago mi je da su medalje nekako podijeljene među natjecateljicama iz sve tri države jer su uistinu sve bile odlične. Lijepo je bilo osjetiti ovako napetu atmosferu i družiti se – rekla je Mujkić dodajući kako se nada da će opet biti domaćini jednom ovakvom prvenstvu.

- Bilo je izvanredno, na visokom nivou, hvala domaćinima i svaka čast na organizaciji. Jedna od titula ostala je u Vukovaru, a došla je i najvažnija, vaše su mažoretkinje zasluženo osvojile titulu apsolutnih pobjednica za ovu sezonu – rekao je glavni sudac kupa Dalibor Perković.

Na svoje mažoretkinje ponosna je i predsjednica Mažoretkinja grada Vukovara i organizatorica Europskog kupa 2019. Andreja Lehrmajer.
-Odličja smo osvojile u gotovo svim kategorijama, a iza toga stoji uistinu naporan rad, odricanje i svakodnevno treniranje. Konkurencija je bila vrlo jaka i stoga sam ponosna na naš uspjeh – rekla je Lehrmajer pohvaljujući trenerice Goranu Tol, Josipu Rendulić i Anu Čop.

Uz mažoretkinje nastupili su i članovi Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem Golubica Vukovar.

Europski kup završen je čestitkama, suzama radosnicama i plesom svih natjecateljica.

Pročitano 526 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija