NAJNOVIJE
U Bogdanovcima pronađeni posmrtni ostatci najmanje dviju osoba iz razdoblja Domovinskoga rata

Dana 15. travnja 2024., u Bogdanovcima su započela terenska istraživanja u potrazi za osobama nestalim u Domovinskom ratu, na temelju saznanja zaprimljenih od Ministarstva unutarnjih poslova, a pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci najmanje dviju osoba iz razdoblja Domovinskoga rata koji će, radi daljnje obrade i identifikacije, biti prevezeni u Nacionalnu memorijalnu bolnicu „Dr. Juraj Njavro“ u Vukovaru, priopćeno je jučer iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 07:24)
U Hrvatskoj se sve manje čita

U okviru ovogodišnje manifestacije Noć knjige, prezentirani su rezultati istraživanja navike čitanja u Hrvatskoj. Pokazali su porazne trendove, odnosno pad postotka građana koji godišnje pročitaju barem jednu knjigu i to četvrtu godinu za redom.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 14:54)
Udruga RODA organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica

U nedjelju, 28. travnja 2024. od 10,00 do 12,00 sati na parkiralištu OŠ A.G. Matoša, Ohridska 21, Vinkovci udruga RODA organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica.

- Roditelje, koji žele obaviti pregled, molimo da rezerviraju svoj termin na broj 098 188 3173 (SMS ili Viber). Bez rezervacije termina nećemo biti u mogućnosti obaviti pregled. Pregled prvenstveno služi kako bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede do više od 90 % no samo ako se pravilno koriste. Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće između 10 % do 20 % i to je brojka koju volonterke i volonteri Rode ovakvim pregledima nastoje povećati - navode iz udruge.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, iz Rode mole vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice. Ako dovode dijete, poželjan je dolazak u paru kao bi jedna osoba mogla paziti dijete dok druga namješta autosjedalicu prema našim uputama.

Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima.
Pregled se održava neovisno o vremenskim prilikama.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 14:42)
Izglasana prva pravila EU-a za suzbijanje nasilja nad ženama

EU parlament je danas s 522 glasa za, 27 protiv i 72 suzdržana donio prva pravila EU-a za suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, priopćeno je iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Novom direktivom poziva se na donošenje strožih zakona za borbu protiv kibernetičkog nasilja, učinkovitiju pomoć žrtvama i uvođenje mjera za sprečavanje silovanja. Cilj novih pravila je spriječiti rodno uvjetovano nasilje i zaštititi žrtve, posebice žene i žrtve nasilja u obitelji.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 14:24)
Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci organizira Dan otvorenih vrata

U petak, 26. travnja s početkom u 16 sati, u sklopu obilježavanja Općine Stari Jankovci, Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci, u Mađarskoj kući, organizira Dan otvorenih vrata Udruge uz prigodnu izložbu. Uz Dan otvorenih vrata održat će i tradicijski običaj „Podizanje majskog drveta”.

- Raduje nas što i ove godine možemo organizirati „Podizanje majpana” jer to puno znači Mađarima koji žive ovdje, ali i ostalim stanovnicima sela. U ovoj prigodi opet ćemo se svi okupiti, razgovarati, pjevati i plesati. Uz Dan otvorenih vrata i „Podizanje majpana” pripremili smo za naše članove natjecanje u starim športovima. Nakon ovog takozvanog obaveznog dijela programa, planirana je i večera za sve nazočne goste – rekla je predsjednica Udruge Margita Budim.

Ples oko majpana stari je mađarski običaj koji simbolizira udvaranje. Prema tradiciji majpan se postavlja 01. svibnja u tajnosti, a postavljaju ga dečki ispred kuća svojih djevojaka ili simpatija. Majpan treba biti bogato okićen cvijećem, mašnama, trakama i pićem.
Pokrovitelj manifestacije je Općina Stari Jankovci.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 13:43)
Karcinom jetre sve češći uzročnik smrti

Od bolesti jetre boluje oko 1.5 milijarda ljudi diljem svijeta. Godišnje od bolesti jetre umre dva milijuna ljudi, odnosno jedna od 25 umrlih osoba umre od ove bolesti.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 13:41)
Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Srđan Jeremić održao sastanak s predstavnicima Veleposlanstva SAD-a

Na inicijativu predstavnika Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj, u palači “Srijem” u Vukovaru održan je radni sastanak zamjenika vukovarsko-srijemskog župana Srđana Jeremića s Jordan Penderom, službenicom u političkom odjelu Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu koja je zadužena za praćenje ljudskih i manjinskih prava te migracije.

Prema riječima zamjenika župana na sastanku je bilo govora o stanju i položaju pripadnika srpske zajednice na području Vukovarsko-srijemske županije, ali i stanju ljudskih i manjinskih prava u cijeloj Republici Hrvatskoj. Ukazao je da unutar same županije postoje dobri i korektni međunacionalni i međuljudski odnosi, a da je takva situacija i u najvećem broju općina i gradova na području županije. 

- Unazad nekoliko godina napravljeni su određeni pomaci u ostvarivanju zakonom propisanih prava pripadnika nacionalnih manjina i to je nešto što treba istaknuti i pohvaliti. Važno je održati  dosadašnje odnose u suradnji temeljene na međusobnom poštovanju te nastaviti omogućavati pripadnicima nacionalnih manjina da budu ravnopravni članovi društva, poštujući njihovu različitost koju treba promatrati kao bogatstvo jedne multikulturalne i multietničke sredine – naglasio je Jeremić.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 13:25)

Vukovar 1991 je prvi na prvenstvenoj ljestvici, ali u kvalifikacije ide Belišće

Vukovar 1991 - Čepin Vukovar 1991 - Čepin Foto: Kery

Pogled na konačno stanje prvenstvene ljestvice pokazuje da je Vukovar 1991 prvi sa 75 bodova, dok je Belišće drugo s istim brojem bodova, ali s boljim međusobnim omjerom, te će Belišće kroz kvalifikacije tražiti put do Druge lige. Nakon jesenskog dijela prvenstva Vukovar 1991 je imao veliki bodovni zaostatak za Belišćem i Marsonijom i nije više ovisio o svojim igrama nego o igrama dvije vodeće ekipe. Malo tko je davao šanse da Vukovar može to dostići, pogotovo nakon prva 4 kola gdje je Vukovar imao jednu pobjedu i čak tri utakmice odigrane 0:0. Na kraju je Vukovar došao korak do velikog uspjeha, bodovno se izjednačio s vodećim Belišćem, ali su pravila o boljem međusobnom omjeru bila na strani Belišća. Tako će Vukovar 1991 put do Druge lige tražiti u sljedećem prvenstvu.

U posljednjem kolu Vukovar 1991 je u gostima pobijedio Bedem 1:0, a gol je postigao Blaž Tustonjić na ubačaj Robina u 69'. – Dobili smo i tu zadnju utakmicu i tako napravili ono što je bilo u našoj moći da dobijemo sve utakmice, stigli smo prednost Belišća, završili s istim brojem bodova, nažalost pravila su takva, ne možemo reći da je nepošteno jer smo svi znali pravila prije prvenstva. Belišće igra kvalifikacije zbog boljeg međusobnog omjera. Žao mi je što nismo još taj jedan bod osvojili, nakon što je ova ekipa u ovom proljetnom dijelu prvenstva uzela 45 od mogućeg 51 boda, teško je reći da se moglo bolje od toga – rekao je trener Vukovara 1991 Miroslav Bojko.Miroslav Bojko

Polusezonu završili s 14 pobjeda i 3 neriješene utakmice

U nedjelju smo napravili zajedničko druženje i na taj način završili sezonu. Mislim da nema potrebe da još nešto treniramo, bitnije da se igrači odmore pošto je ova sezona donijela puno stresa. Znate kako to izgleda kada nemate pravo na grešku i to u kontinuitetu. Imamo 13 pobjeda u kontinuitetu, ukupno 14 i 3 neriješene tako da smo igračima dali da se odmore i pripreme za sljedeću sezonu – rekao je Bojko

Pripreme bi trebale početi 12. srpnja, a većina bi igrača trebala ostati

Nogometaši su na zasluženom odmoru koji bi trebao trajati do 12. srpnja za kada je predviđeno ponovno okupljanje igrača – rekao je Bojko, te dodao: Okvirni termin okupljanja je 12. srpnja, a hoće li biti to koji dan kasnije to će se još definirati. Obzirom da je ovo Treća liga, igrači nemaju ugovore i svi imaju mogućnost odlaska, ali ja mislim da su igrači zadovoljni i da će većina igrača koje klub bude želio ostati na okupu. Što prije se definira igrački kadar to je bolje za klub i da se s pripremama može krenuti sa svim igračima na koje klub računa. Ambicija sljedeće sezone je ponovno napad na prvo mjesto i pokušaj ulaska u Drugu ligu. Na kraju bih se zahvalio svim ljudima koji su radili sa mnom, u prvom redu svim igračima na kojima je bio najveći teret polusezone, upravi kluba, svim mojim suradnicima. Svi rezultati koje smo postigli su rezultat zajedničkog rada – zaključio je Bojko.Vukovar 1991 Belišće6

Vuteks Sloga je iznenađenje proljetnog dijela prvenstva

Nakon jesenskog dijela prvenstva gdje je Vuteks Sloga startala s 11 poraza, 2 pobjede  i 2 neriješene utakmice, bilo je teško očekivati da će uspjeti ostati u ligi. Međutim, proljetni dio prvenstva je bio sasvim drugačiji, otvoren je s 4 pobjede što je donijelo samopouzdanje igračima koji su prvenstvo završili na desetom mjestu. Posljednju utakmicu u prvenstvu odigrali su na svom terenu sa Slogom iz Nove Gradiške 2:2

– Činjenica je da mi zadnjih 10 –ak dana nismo više glavom u nogometu. Emotivno, fizički i psihički smo se potrošili, ostvarili cilj, proslavili sve to ranije nego što smo i sanjali. Falilo je tu i motiva i pristupa mada nismo odigrali loše, ali mi nije drago kada kod kuće ne pobijedimo. Nekako smo navikli s obzirom na rezultate ove godine – rekao je trener Vuteks Sloge Saša Berarević, te prokomentirao proljetni dio prvenstva.

 - U proljetnom dijelu smo napravili nešto u što nitko nije vjerovao, nismo se raspali, ostali smo na okupu i kad smo imali svega 8 bodova u polusezoni. I sami znate da su nas svi već jednom nogom izbacili, tražio se onaj drugi. Mi smo se uzdigli i napravili nešto što je naizgled bilo nemoguće, odigrali fantastično. Sve pohvale i zasluge mojim igračima, njihov veliki pristup u htijenju da se dokažu, da uvjere i sebe i sve druge da nam je mjesto tu gdje jesmo. Mi smo ispisali i povijest kluba uzevši trofej kupa i u konačnici, obzirom da je prošle godine prvenstvo prekinuto kada smo bili 12., sad smo završili 10. i opet je to jedan vid pomaka. Sigurno da nije bilo lako niti naći 3-4 dobra igrača koji su nam svakako pomogli i donijeli neku drugu dimenziju jer postavite se da ste igrač i da trebate doći u klub koji je na 8 bodova, gotovo 10 manje o onoga kome gleda u leđa. Nevjerojatna godina za nas ali sve se idealno poklopilo.

Prvo treba vidjeti koje su ambicije kluba

Ne mogu ništa precizno reći za početak priprema i igrački kadar. Mi moramo prvo sjesti napraviti Izvršni odbor, da se vidi kakve su ambicije kluba, kako klub gleda na budućnost, onda ću krenuti od sebe i vidjeti uklapam li se u to. Što se tiče igrača s njima se vrlo skoro mora napraviti sastanak da se vidi što i kako dalje. Ono što ja pretpostavljam je da će biti 3-4 odlazaka i najmanje toliko pojačanja ukoliko bi htjeli ponoviti ovo od prošle godine ili napraviti nešto više. Ukoliko je jedina ambicija boriti se za opstanak, što ovisi najviše od financija, onda ne znam hoće li svi imati jednak motiv. Nije isto 2 ili 3 godine za redom igrati s ciljem da ne budeš među zadnje 2-3 ekipe.

Pripreme bi trebale početi između 15 . i 20. srpnja

Momci moraju dobiti 30 dana odmora jer ovo je bilo prenaporno što smo izgurali. Nevjerojatan ritam i tempo. Bio je veliki broj utakmica za ovaj rang natjecanja, plus županijski kup, plus kup grada, to je engleski ritam i trebaju se dobro odmoriti – zaključio je Berarević.Saša Berarević3

Konačan poredak

1. Vukovar 1991 34 +56 75
2. Belišće 34 +48 75
3. Marsonia 34 +28 62
4. Croatia Đakovo 34 +24 59
5. Slavonija 34 +32 55
6. Graničar Županja 34 +14 54
7. Čepin 34 +9 52
8. Zrinski Jurjevac 34 +1 49
9. Oriolik 34 0 48
10. Vuteks Sloga 34 -19 41
11. Bedem 34 -18 39
12. Vihor 34 -12 38
13. Kutjevo 34 -14 37
14. Slavija Pleternica 34 -24 37
15. NAŠK 34 -38 36
16. Sloga Nova Gradiška 34 -25 35
17. Slavonac Bukovlje 34 -32 33
18. Valpovka 34 -30 31
Pročitano 924 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Sport

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija