NAJNOVIJE
Proslavljen 200. rođendan skladatelja hrvatske himne

U Gradskom kazalištu Joza Ivakić u Vinkovcima održana je svečana akademija kojom je proslavljen 200. rođendan znamenitoga časnika i skladatelja Josipa Runjanina koji je rođen u Vinkovcima 8. prosinca 1921. godine.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 19:56)
Predstavljen prvi prijevod s latinskoga jezika Petrarcinih pisama

U dvorani Matice hrvatske u Vinkovcima predstavljen je prijevod knjige pisama glasovitoga talijanskoga renesansnoga književnika Francesca Petrarce.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 19:01)
Kanadski veleposlanik u posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji

Župan Vukovarsko–srijemske županije Damir Dekanić primio je u radni posjet veleposlanika Kanade Njegovu Ekselenciju Alana Bowmana.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 18:29)
Valpovo 8.prosinca slavi Dan grada

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Valpovo je proslavilo Dan grada, a hrvatski predsjednik Zoran Milanović je poručio kako svaka jedinica lokalne samouprave mora imati cilj da izvorni proračun još barem nekoliko puta premaši novcem iz EU projekata, prenosi HINA.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 17:18)
Milanović u Belišću i Baranjskom Petrovom Selu

Predsjednik Zoran Milanović posjetio je Inkluzivnu kuću Zvono u Belišću i Rehabilitacijski i radno-okupacijski kamp Citadela u Baranjskom Petrovom Selu.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 17:09)
Potvrđena prva smrt povezana s cijepljenjem

Hrvatska agencija za lijekove potvrdila je prvi smrtni slučaj povezan s cijepljenjem protiv korovairusa, a riječ je o 33-godišnjaku koji je umro nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 17:04)
Novoizabrani čelnici na edukaciji o Civilnoj zaštiti

Čelnici lokalnih vlasti s područja triju županija u Osijeku se osposobljavaju za poslove Civilne zaštite, a ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite Damir Trut rekao je da je osposobljavanje iznimno važno radi kvalitetnog upravljanja u slučaju izvanrednih događaja.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 16:56)

Gradonačelnik primio članove Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara

Gradonačelnik primio članove Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara Foto: Vanessa Kupina

U sklopu Festivala domoljubnog filma "Gordan Lederer" večeras će se u Rodnoj kući Lavoslava Ružičke održati premijera dokumentarnog filma "Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca" tim je povodom Gradonačelnik Vukovara primio predstavnike Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara. 

Dokumentarni film Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca govori o zagrebačkim dragovoljcima koji su branili Vukovar 1991. godine, motivima zbog kojih su ostavili sigurnost svojih domova i krenuli u opkoljeni Vukovar, ali i o tome tko su zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, gdje su bili prije dolaska u Vukovar, zašto i gdje su ratovali i gdje su danas.

Povodom premijere dokumentarnog filma gradonačelnik Vukovara Ivan Penava primio je predstavnike Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara te pritom zahvalio Udruzi.
- Udruga na razne načine doprinosi Vukovaru kroz čuvanje sjećanja na Domovinski rat, na vrijednosti Domovinskog rata, promoviranje istine o Domovinskom ratu i upravo je ovaj filmski uradak na tome tragu. Trud i rad kompletne Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara tijekom 1991. kada je bilo najteže, ali i sve ove godine nakon rata služi na čast ne samo članovima Udruge, nego i Zagrebu, Vukovaru i cijeloj državi - rekao je Penava.

Više je o samome filmu rekla autorica i scenaristica filma Zorica Gregurić. 
- Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca su nastale na ideji da moramo sačuvati istinu o Domovinskom ratu, o onome što se doista događalo. Nažalost, svjesni smo da se dosta izopačuju njegove vrijednosti i da se stvara jedna sasvim druga slika o Domovinskom ratu i hrvatskom ratniku. Smatrali smo da ono što se događalo treba primjereno i prikazati - istaknula je Gregurić. Redateljica je filma Gordana Pintarić, a producent Hrvatski domoljubni film produkciju je radio Goran Fistrić.

Domoljubni festivala "Gordan Lederer" zamišljen je kao putujući festival koji prenosi filmove nezavisnih autora rekao je organizator festivala Marijan Capek.
- Kad govorimo o zagrebačkim braniteljima i dragovoljcima Domovinskog rata, moramo znati da su to stvarno, po meni istinski heroji i to zato jer nisu došli ni s jednom jedinicom, došli smo samostalno na poziv Vukovara i Vukovaraca - rekao je Capek.

Pročitano 126 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija