NAJNOVIJE
Vrtićarci na prijemu kod gradonačelnika Penave
U povodu Dječjeg tjedna i Međunarodnog dana djeteta gradonačelnik Ivan Penava te njegovi suradnici susreli su se u gradskoj vijećnici Grada Vukovara s polaznicima Dječjeg vrtića Vukovar I i Dječjeg vrtića Vukovar II. Iako smo naviknuli da su političke teme i tekuća problematika ono što proizlazi iz gradske vijećnice, ovoga puta je bila obasjana iskrenim dječjim smijehom i žamorom, jer su u njoj boravili predškolci iz navedenih vrtića. Gradonačelnik Penava i njegovi suradnici uputili su im dobrodošlicu, a vrtićarci su nestrpljivo čekali da dobiju pokoju riječ te upute pitanja čelniku grada. Prije svega, zaželjeli su još igrala u svojim vrtićima te izrazili i zadovoljstvo izgledom svoga grada. -Ove godine brojimo 35 polaznika dječjih vrtića više te je to trend koji bilježimo nekoliko godina u nizu. Tome zasigurno doprinosi povoljna cijena vrtića koja se nije mijenjala godinama. Cijena vrtića za prvo dijete je 490 kuna, 441 kunu za drugo dijete te za treće i svako slijedeće dijete vrtić je besplatan. Također, i visoki standardi u objektima vrtića u koje godinama ulažemo značajna sredstva, koristeći i sredstva EU fondova, rezultiraju kontinuiranim povećanjem broja upisane djece, ali i zaposlenika vrtića – rekao je Penava. Ravnateljica Dječjeg Vrtića Vukovar I Mirjana Kulić pojasnila je kako im je želja skrenuti pozornost na dječja prava. - Već tradicionalno u Hrvatskoj se prvi tjedan u listopadu obilježava kao dječji tjedan, a u tim danima želja nam je skrenuti pozornost na dječja prava koja su zajamčena Konvencijom o pravima djeteta. Mi odrasli imamo obvezu i dužnost voditi brigu o djeci i naučiti ih njihovim pravima i obvezama, što u vrtiću svaki dan i činimo – istaknula je Kulić dodavši kako će se u okviru Dječjeg tjedna u srijedu na Trgu Republike Hrvatske biti organizirana centralna manifestacija te nastup vukovarske vrtićke djece. Na prijemu je zahvalila i ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar II, Marina Latinović. -Važno je čuti glas djece, a mi smo tu da im u tome pomognemo – zaključila je. Međunarodni tjedan djeteta tradicionalno se održava svake godine u prvom punom tjednu listopada, a njegova svrha je usmjeriti pozornost odraslih na potrebe i prava djeteta, položaj djeteta u zajednici u kojoj živi, raste i razvija se.
(Utorak, 04 Listopad 2022 07:19)
Na godišnjicu pogibije odana počast legendarnom zapovjedniku Petru Kačiću

Članovi Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara odali su počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeće jednom od zapovjednika obrane Sajmišta pukovniku Petru Kačiću kod spomen obilježja na mjestu njegove pogibije.

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 12:50)
Legendarni zapovjednici obrane Vukovara Ivo Šoljić i Velimir Đerek Sokol dobili mural na Mitnici

Na Mitnici je sinoć svečano otkriven mural posvećen dvojici poginulih vukovarskih heroja u obrani grada - pukovniku Ivi Šoljiću, zapovjedniku obrane Mitnice i pukovniku Velimiru Đereku-Sokolu, jednom od zapovjednika obrane Sajmišta. Ovaj mural, djelo bogdanovačkoga umjetnika Marija Matkovića, postavljen je preko puta vukovarskoga Vodotornja. Nastao je na inicijativu skupine hrvatskih branitelja iz Imotskoga i Dalmacije predvođenih umirovljenim pukovnikom i 100 postotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidom Mirkom Čondićem.

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 12:30)
U Đakovu promocija Sedlarovog filma 'Plavi kaputić - 30 godina poslije'

U Đakovu je u organizaciji Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune održana promocija filma „Plavi kaputić – 30 godina poslije“ redatelja Jakova Sedlara, o djevojčici Željki Jurić čije je uplakano lice u koloni koja napušta Vukovar 19. studenoga 1991. na snimkama BBC-a obišlo svijet.

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 10:02)
U Vukovarsko-srijemskoj županiji do škole putuje gotovo 3700 učenika

Od oko 460.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, u školske klupe u Vukovarsko-srijemskoj županiji početkom rujna sjelo je njih 16.833, a mnogi od njih, poglavito srednjoškolci, do škole moraju u najbliži grad, radi se o gotovo 3700 učenika. 

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 09:44)
Danom ružičaste vrpce ukazuje se na važnost ranog otkrivanja raka dojke

U organizaciji Lige protiv raka Vukovar u našem je gradu obilježen 23.dan ružičaste vrpce. Riječ je o humanitarnoj akciji koja za cilj ima upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Dan se obilježava u 30 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj svake prve subote u listopadu.

(Subota, 01 Listopad 2022 15:12)
U Vukovaru otvoreno 26.športsko natjecanje dragovoljaca i veterana, nastupa 800 branitelja iz cijele Hrvatske

Na trgu Republike Hrvatske u Vukovaru potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved svečano je otvorio 26.državno športsko natjecanje dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata RH Vukovar 2022”.

(Subota, 01 Listopad 2022 13:59)

Tek nešto više od četvrtine lokalnih jedinica dostavilo etičke kodekse

Tek nešto više od četvrtine lokalnih jedinica dostavilo etičke kodekse FOTO: Hrvatski radio Vukovar/Jasenka Vrdoljak

Tek nešto više od četvrtine predstavničkih tijela općina, gradova i županija, kojih je 576, dostavilo je Ministarstvu pravosuđa i uprave etičke, odnosno kodekse ponašanja za članove lokalnih vijeća i skupština koji sadrže i odredbe o sprječavanju sukoba interesa.

- Ministarstvo je zaprimilo 159 kodeksa ponašanja - odgovorilo je Hini u petak Ministarstvo koje vodi evidenciju donesenih kodeksa, odnosno prati koja su predstavnička tijela ispunila svoju zakonsku obvezu, a koja nisu.

Iako je Hina tražila poimenične podatke o onima koji su ispunili, odnosno nisu ispunili tu obvezu, Ministarstvo te podatke nije navelo.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa, iz prosinca prošle godine, po prvi je put obvezao sva predstavnička tijela da donesu kodekse ponašanja svojih vijećnika, kojih je oko sedam tisuća. Rok za to bio je konac lipnja.

I dok dio javnosti drži da kodeksi neće imati nikakav utjecaj na ponašanje lokalnih vijećnika, zakon je jasan u pogledu obveze njegova donošenja, a za one koji to ne učine propisao je kazne od 5000 do 15.000 kuna.

Kad bi prve kazne mogle biti izrečene, te koja je procedura nakon što se utvrdi da neka jedinica nema kodeks, pitanja su na koje Hina nije dobila odgovore.

- Vezano za upit o prekršajnim odredbama, dosad nije pokrenut postupak sukladno članku 51. Zakona. O prekršaju će odlučivati nadležni općinski sudovi - odgovorilo je Ministarstvo na Hinine upite tko će izricati kazne te koja je procedura nakon što utvrdi da neka jedinica nije donijela kodeks.

Ministarstvo je navelo kako je zaprimljene kodekse proučilo te kako je uočilo određene ponavljajuće greške, no koje nije preciziralo.

- U svrhu dorade kodeksa, općinama, gradovima i županijama dostavit će se uputa Ministarstva, dok će se ostalim jedinicama skrenuti pažnja na navedenu uputu i objavljene smjernice kako bi pravilno izradile, donijele ili doradile Kodeks ponašanja predstavničkih tijela - ističe Ministarstvo.

Kako bi kodeksi bili dostupni građanima, kao i samim vijećnicima, smjernice  preporučuju njihovu javnu objavu.

Uz dostavu opisanih materijala, uputom će se zatražiti i dostavljanje podataka o ispunjenju zakonske obveze glede članka 4. Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

- Po okončanju roka za dostavu podataka o ispunjenju zakonske obveze, javnost će biti obaviještena o jedinicama koje su ispunile svoju zakonsku obvezu, odnosno o onima koje to nisu napravile - navelo je Ministarstvo.

Neke lokalne jedinice već su javnosti objavile svoje etičke kodekse u kojima se navodi da se osim na članove predstavničkih tijela, odnose i na izvršnu vlast, dakle općinskog načelnika i gradonačelnika te njihove zamjenike.

U njima se nabrajaju načela kojih se moraju držati lokalni dužnosnici.

Među njima su zakonitost i zaštita javnog interesa, odanost lokalnoj zajednici, čestitost i poštenje, zabrana zlouporabe ovlasti, zabrana korištenja dužnosti za osobni probitak, primjereno komuniciranje, uključujući zabranu uvredljivog govora itd.

Za praćenje primjene kodeksa zaduženi su Etički odbor i Vijeće časti koje čine predsjednik i dva člana. Imenuje ih i razrješuje općinsko odnosno gradsko vijeće, a mandati im traju do isteka mandata članova tih vijeća.

Predsjednik Etičkoga odbora imenuje se iz reda osoba nedvojbenoga javnog ugleda u lokalnoj zajednici, ne može biti nositelj političke dužnosti, niti član političke stranke.

Članovi Etičkoga odbora imenuju se iz reda vijećnika gradskog, odnosno općinskog vijeća, jedan iz vlasti i jedan iz oporbe.

Pročitano 78 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija