Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku u Laboratoriju za senzorske analize održano je 30. ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj.
Trideseto ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj nacionalno je ocjenjivanje s najdužom tradicijom održavanja koje za cilj ima profiliranje i promociju proizvođača kvalitetnog hrvatskog meda. Na ovogodišnje ocjenjivanje stigla su 162 uzorka meda iz cijele Hrvatske, što potvrđuje značaj ove manifestacije.
Uz Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, suorganizatori su ove manifestacije: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Tehnološko-inovacijski centar Virovitica, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica grada Osijeka i Hrvatski pčelarski savez pokrovitelji su ocjenjivanja.
- Ocjena kvalitete meda donosi se temeljem rezultata melisopalinološke analize, fizikalno-kemijskih parametara i senzorske analize koje se provode u Laboratoriju za senzorske analize na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek. Rezultati ocjenjivanja bit će objavljeni tijekom sljedećega tjedna, a proglašenje najboljih i uručenje nagrada i priznanja održat će se 13. prosinca u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u sklopu 2. Festivala meda, piva i rakije - pojasnila je Ivana Flanjak redovita profesorca na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku.