NAJNOVIJE
Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara pružila je potporu Rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara pružila je potporu Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Pozdravljajući odluku Ujedinjenih naroda da proglase Rezoluciju o genocidu u Srebrenici iz Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, udruge koja okuplja preživjele sudionike obrane Vukovara od srpsko-četničke agresije na Hrvatsku 1991. godine, braniteljica i branitelja-ratnika koji su preživjeli zarobljavanje, mučenja u srpskim koncentracijskim logorima i bili svjedoci masovnim egzekucijama, oglasili su se priopćenjem za medije u kojem su naglasili kako su žrtve i oni koji su preživjeli, patnja se ne može ublažiti no kad se pokaže sućut i razumijevanje onda svim ljudima na svijetu kojima je do pravde to ipak nešto znači.

- Svi dobro znamo da su protiv Srbije 1999. godine podnesene dvije tužbe za genocid. Jedna je za Bosnu i Hercegovinu, a druga za Hrvatsku. Nažalost, Međunarodni sud nije u cijelosti usvojio niti jednu tužbu. Za Bosnu i Hrvatsku dosuđen je samo genocid u Srebrenici, a za Hrvatsku, iako su utvrđeni elementi genocida u mnogim hrvatskim gradovima, odluka suda nije potvrdila da je bila namjera za genocid pa nije dosuđen genocid za Hrvatsku. Genocid je najteži masovni zločin na svijetu, koji je opisan kao takav i stoga pozdravljamo ovu Rezoluciju – pojasnila je Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara te naglasila važnost osude svih postupka kojima se veličaju počinitelji ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova, te važnost osude svih koji negiraju postojanje takvih zločina i genocida.
- Posebno smo zahvalni na razumijevanju Ujedinjenih naroda – jedine svjetske organizacije čovječanstva za priznanje žrtvama te očekujemo i priznanje UN-a i žrtvama genocida u Vukovaru, Škabrnji, Dalju i svim hrvatskim mjestima u kojima je srpska vojska počinila genocid. Podsjećamo i na važnost osude svih postupka kojima se veličaju počinitelji ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova, te važnost osude svih koji negiraju postojanje takvih zločina i genocida. Također, ističemo važnost informiranja ali i dovršetka postupka potrage za posmrtnim ostacima preostalih žrtava koji do sada nisu pronađeni te nastavak procesuiranja počinitelja genocida koji su još na slobodi - rekla je Gregurić.

(Utorak, 07 Svibanj 2024 14:29)
Odana počast bugarskim vojnicima i časnicima u Drugom svjetskom ratu

Polaganjem vijenaca na Bugarskom vojnom groblju odana je počast svim poginulim bugarskim vojnicima i časnicima koji su tijekom 1944. i 1945. godine poginuli na bojištima Drugog svjetskog rata. Polaganju vijenaca i paljenju svijeća nazočili su Iva Nikolaeva Kruleva, veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj s izaslanstvom, predstavnici Ministarstva obrane, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Grada Vukovara.

- Odavanje počasti bugarskim časnicima i vojnicima ovdje u Vukovaru postala je tradicija. Zahvaljujem se Gradu Vukovaru što nas podržava i svake godine s nama odaje počast časnicima i vojnicima - rekla je veleposlanica Bugarske dodajući kako prema posljednjem popisu stanovništva na području Republike Hrvatske ima između 200 i 300 Bugara.

Vojni izaslanik obrane Republike Bugarske brigadir Ivan Plamenov Studenkov zahvalio je Gradu Vukovaru što brine o spomeniku bugarskim vojnicima i časnicima.

- Između Vukovara i Vinkovaca poginulo je 1027 bugarskih časnika i vojnika. Ovo je groblje tijekom Domovinskog rata oštećeno no, Grad Vukovar ga je pomogao obnoviti. Nakon toga mi smo postavili spomenik s imenima svih poginulih bugarskih časnika i vojnika. Svake godine ovdje zajedno odajemo počast što je i dobra prilika za nadogradnju suradnje između Bugarske i Hrvatske – naglasio je Studenkov.

Ispred Grada Vukovara počast je odao pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić.

- Turbulentno 20. stoljeće bilo je prepuno totalitarnih sustava i prepuno žrtava. Ovdje, u Vukovaru, daleko od svoga kraja, poginuli su bugarski vojnici, a počast im odajemo ispred spomenika koji je podignut 2016. godine njima u spomen. Ovo mjesto bilo je oštećeno za vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku te je potom obnovljeno. Počast smo odali i poginulim hrvatskim braniteljima na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Oni su svojom žrtvom  prekinuli niz totalitarnih sustava u Hrvatskoj te su omogućili da živimo u demokratskom i slobodnom društvu – rekao je pročelnik Dimić.

Nakon odavanja počasti na Bugarskom vojnom groblju, uslijedilo je odavanje počasti svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskom rata

(Utorak, 07 Svibanj 2024 14:12)
Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku započeo Career day 2024.

Na Ekonomskom fakultetu Osijek, a u organizaciji osječkog AIESEC-a i Ekonomskog fakulteta u tijeku je Career day 2024. pod sloganom „Tvoja prilika za izvrsnost!“

(Utorak, 07 Svibanj 2024 12:45)
Vukovarsko-srijemska županija po 31. put postaje glumačko središte, počinje još jedan Festival glumca

Vukovarsko-srijemska županija će od 10. do 19. svibnja po 31. put postati glumačko središte. Grad domaćin ovogodišnjeg Festivala glumca je grad Otok, a domaćin je glumac Draško Zidar.

(Utorak, 07 Svibanj 2024 12:20)
Osnovnoškolci se natjecali u floorballu

U sklopu mjeseca sporta u Sportskoj dvorani „Danijel Rehak” u Vukovaru učenici petih i šestih razreda iz šest osnovnih škola s područja grada Vukovara natjecala su se u floorballu. Floorball je relativno nova igra u Hrvatskoj, no u nekim državama postoje ozbiljne lige u tom sportu. Cilj je bio približiti ovu novu igru mladima. Kako bi natjecanje bilo zanimljivije ekipe su bile mješovite, dvije djevojčice i dva dječaka kao igrači i vratar koji može biti dječak ili djevojčica. Natjecanje su organizirali Zajednica sportskih udruga i Udruga kineziologa grada Vukovara Natjecanje je otvorio pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić. - Ovo natjecanje je uključeno u mjesec sporta grada Vukovara. Ono što je naša želja bila je da uključimo što više školskog sporta u same aktivnosti mjeseca sporta jer nam je želja da mlade generacije budu sportski osviještene, da se što više uključuju u sportske klubove i da što više žive sportskim duhom – rekao je Dimić.

Predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Vukovara Ivan Polhert istaknuo je da je cilj animirati što veći broj djece– U organizaciji Zajednice sportskih udruga grada Vukovara i grada Vukovara već tradicionalno u svibnju pri kraju školske godine želimo što više klubova, što više škola u što više sportova, na što više objekata organizirati što više natjecanja da djecu izvučemo na teren da se igra u jednom prijateljskom ali natjecateljskom tonu i da kroz to promoviramo sport.

- Ovo smo pokrenuli već prije tri godine. Floorball je igra s palicama, znači hokej u dvorani. Pravila su da igraju muški protiv muških i ženski protiv ženskih a mi smo danas napravili iznimku da igraju dvije curice i dva dečka u isto vrijeme. Igra se na terenu 19x10 koji je ograđen s ogradom visine pola metra i igra se kao hokej na travi. To je novi sport, u Hrvatskoj nije toliko rasprostranjen ali ga želimo popularizirati jer je djeci zanimljiv pošto je novi – rekao je Marković.

(Utorak, 07 Svibanj 2024 11:38)
Penava pred sutrašnji sastanak s HDZ-om: I dalje su oko pregovora sve opcije na stolu

U Domovinskome pokretu sve su opcije oko sastavljanja nove hrvatske Vlade na stolu i tako će biti sve dok se nešto ne potpiše ili dok eventualno netko odluči nakon potpisivanja ne držati se potpisanog, istaknuo je predsjednik ove stranke Ivan Penava pred sutrašnji nastavak pregovora s HDZ-om. Ocijenio je i da su napravili određene pomake ka napretku i dogovoru oko većine u razgovorima upravo s tom strankom.

(Ponedjeljak, 06 Svibanj 2024 14:32)
Na Olajnici otvoren BMX park vrijedan gotovo 90 tisuća eura

Novoizgrađeni BMX park na Olajnici smješten je na šetnici uz Vuku, površine je 420 četvornih metara s voznom površinom duljine 251,50 metara i vrijedan je gotovo 90 tisuća eura s PDV-om. Uz postojeći skate park, dodatno upotpunjuje društveni sadržaj u Vukovaru pa ga je tim povodom obišao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, a bili su tu i njegov zamjenik Filip Sušac te djeca iz Dječjeg vrtića Vukovar 1. Ovim je obilaskom park i službeno otvoren.

(Ponedjeljak, 06 Svibanj 2024 14:20)

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Predstavnici organizatora Predstavnici organizatora Foto: Valerija Lozančić

U organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kino kluba Vukovar  u Vukovaru će se održati 46. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

Revija je jedna od najstarijih smotri neprofesijskog filma na kojoj se jedanput godišnje okupljaju autori, teoretičari, predstavnici filmskih organizacija i ostali zaljubljenici u sedmu umjetnost koji sa zanimanjem prate nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije.

 

Od tajnika Hrvatskog filmskog saveza Duška Popovića doznajemo kako je na reviju prijavljeno 119 filmova, a tijekom šest revijskih projekcija bit će prikazano 25 najkvalitetnijih.

Program Revije, osim projekcija recentne produkcije, obuhvaća autorske retrospektive, programe autora koji su nagrađivani na prethodnim revijama, programe inozemnih autora i filmske tribine. 

Nakon prošlogodišnjeg izdanja u Puli, 46. revija održat će se u Vukovaru od 7. do 9. studenog u Ružičkinoj kući i kinu Borovo naselje.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Pročitano 1834 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija