NAJNOVIJE
Identificirano šest osoba nestalih u Domovinskom ratu s područja Ličko-senjske i Zadarske županije te s područja Bosne i Hercegovine

Ministarstvo hrvatskih branitelja izvijestilo je u petak da su ovog tjedna, u dvije završne identifikacije posmrtnih ostataka nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu, identificirani posmrtni ostaci šest osoba čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNA.

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu u ponedjeljak su identificirani posmrtni ostaci tri osobe pronađene i ekshumirane na području Ličko-senjske i Zadarske županije.

Danas su identificirani posmrtni ostaci dvije osobe pronađene i ekshumirane na području Sisačko-moslavačke županije te posmrtni ostaci jedne osobe koji su preuzeti s područja Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju.

- Njihove obitelji, nakon više od tri desetljeća, pronašle su svoj mir i imat će mjesto na kojem mogu zapaliti svijeću svojim najmilijima, što zaslužuju sve obitelji i svi naši nestali -  rekao je izražavajući sućut obiteljima ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Istaknuo je predanost Ministarstva u rješavanju sudbina osoba nestalih tijekom Domovinskoga rata te pohvalio međuresornu suradnju nadležnih tijela i službi, kao i suradnju s obiteljima i udrugama koje ih okupljaju.

Medved je uputio apel svima koji imaju informacije i mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba, da svoja saznanja podijele s Ministarstvom ili drugim nadležnim tijelima.

Hrvatska traga za još 1.797 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata.

U proteklih osam godina provedena su terenska istraživanja na 387 lokacija te je pretraženo više od 900.000 metara četvornih terena, pronađene su tri masovne i niz pojedinačnih grobnica te identificirane 263 osobe, hrvatski branitelji i civili.

Tri masovne grobnice pronađene su na širem vukovarskom području, kod Marinaca (2018.) iz koje su ekshumirane i identificirane četiri osobe, kod Bobote (2022.) iz koje je ekshumirano 13, a identificirano 12 osoba, te Šarviz Dola (2023.) iz koje su ekshumirani i identificirani posmrtni ostaci 11 osoba.

Na području Vukovara već duže vrijeme pretražuje se i sumnjivo područje na Petrovačkoj Doli i drugim lokacijama, a sustavne pretrage terena provode se i na ostalim područjima hrvatskog Podunavlja, Banovine, zapadne Slavonije te na drugim ranije okupiranim područjima Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju Ministarstva hrvatskih branitelja.

(Petak, 23 Veljača 2024 14:38)
U središtu Vukovara otvorena foto izložba "Obrisani s lica zemlje"

Ispred Grand Hotela u središtu Vukovara otvorena je foto izložba „Obrisani s lica zemlje“. Izložbu organizira Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske i Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo „Ivan Franko“ Vukovar, uz potporu Grada Vukovara, Gradskog muzeja Vukovar i predstavnika ukrajinske nacionalne manjine grada Vukovara, pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Izložba, kroz slike, prikazuje gradove i sela iz Ukrajine prije i nakon agresije.

- Naša Ukrajinska zajednica u Hrvatskoj i Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo „Ivan Franko” nastoje, kroz kampanju Svjetskog kongresa Ukrajinaca „StandWithUkraine“, podržati Ukrajince, senzibilizirati javnost i institucije na situaciju u Ukrajini te podsjetiti kako agresija Ruske Federacije na Ukrajinu još uvijek traje. Budući se mi bavimo kulturom, željeli smo ovako jednom prikladnom izložbom našoj javnosti prikazati trenutnu situaciju. Autor ove izložbe je Ukrajinski nacionalni institut sjećanja, a prikazani su gradovi i sela koji su uništeni od 80 do sto posto - pojasnila je tajnica Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske i tajnica Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo „Ivan Franko“ Vukovar Marija Semenjuk Simeunović.

Ispred grada Vukovara izložbu je obišao i nazočnima se obratio pročelnik upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Vukovara Josip Paloš. Paloš je naglasio kako Grad Vukovar kontinuirano daje potporu ukrajinskoj zajednici.
- I na ovaj način dajemo potporu ukrajinskoj zajednici. Podsjetio bih kako je prošle godine u Vukovaru otvoren i Ukrajinski dom čija je izgradnja uvelike napravljena uz potporu Grada Vukovara, a koji zasigurno pruža dodatnu pomoć ukrajinskoj manjini – rekao je Paloš.

Izložba će biti postavljena u središtu grada sedam dana nakon čega se premješta u Ukrajinski dom u Vukovaru.

(Petak, 23 Veljača 2024 14:32)
Donesena odluka o promjeni poticajnih mjera u Općini Bogdanovci

Na inicijativu načelnika općine Bogdanovci Marka Baruna na 287. Sjednici Vlade, koja je održana u četvrtak 22. veljače donesena je odluka o primjeni poticajnih mjera na području Općine Bogdanovci.

Ovom odlukom svi poslodavci i fizičke osobe sa registriranim sjedištem i djelatnosti, odnosno s prebivalištem na području ove općine, ostvaruju pravo na povrat 50% uplaćenih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, kao i u Gradu Vukovaru. Na temelju ove odluke svaki zaposlenik iz Bogdanovaca, Petrovaca i Svinjarevaca postaje poželjan djelatnik jer poslodavac ostvaruje jednaka prava kao i za stanovnike grada Vukovara - izvijestili su iz Općine Bogdanovci.

- Naši mještani postaju poželjni na tržištu rada, neće imati potrebu prijavljivati mjesto prebivališta u Gradu Vukovaru, a i dalje živjeti u našim mjestima, sada imaju jednake uvjete - poručili su iz Općine Bogdanovci. 

(Petak, 23 Veljača 2024 14:08)
Termini u veljači za dobrovoljno darivanje krvi u Vukovaru

Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar organizira redovno darivanje krvi svakoga mjeseca, a za mjesec veljaču, kako je je istaknuo ravnatelj Vlatko Glavaš, osigurana su dva termina.


Prvi termin je u subotu 24. veljače 2024. u DVD Borovo od 10-13 sati, a drugi u četvrtak 29.veljače 2024. na Atletskom stadionu Vukovar koji se nalazi u ulici 204. Vukovarske brigade na broju 73 u vremenu od 8-12 sati. - rekao je Glavaš te pozvao sugrađane da se odazovu akciji.

(Petak, 23 Veljača 2024 13:54)
Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva lani posjetilo više od 117 tisuća posjetitelja

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima je u petak posjetio Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva gdje je zajedno s direktoricom Mirelom Janković održao konferenciju za medije na temu rada Vukovarskog vodotornja u 2023. godini te radova na izgradnji nove suvenirnice.

Penava je prilikom obilaska radova na izgradnji nove suvenirnice istaknuo kako je Vukovarski vodotoranj objekt koji zahtjeva kontinuirano ulaganje te inovacije, stoga je pristupljeno proširivanju suvenirnice koja će biti u mogućnosti pružiti bolju uslugu te nove sadržaje. 

- Stara suvenirnica nije bila najbolje rješenje, a moderni objekti poput Vukovarskog vodotornja zahtijevaju ulaz kroz suvenirnicu pa kroz izgradnju nove suvenirnice želimo uvažiti i komercijalni dio cijele priče koja će, siguran sam, doprinijeti boljem i kvalitetnijem radu. Također, siguran sam da će posjetiteljima novi sadržaji omogućiti još bolji doživljaj prilikom posjete – naglasio je Penava.

Direktorica Vukovarskog vodotornja Mirela Janković pojasnila je kako je od otvorenja Vukovarski vodotoranj posjetilo ukupno 327.218 posjetitelja. U prošloj godini posjetilo ga je 117.090 posjetitelja što čini 35,78% od ukupnog broja posjeta.
- Iza nas je još jedna uspješna poslovna godina. Bilježimo tendenciju rasta iz godine u godinu. Prihodi Vukovarskog vodotornja su u 2023. godini za 19% veći od prihoda 2022. godine - rekla je Janković te dodala kako je Vukovarski vodotoranj tijekom prošle godine bio mjesto brojnih manifestacija, a sadržaj koji nudi svojim posjetiteljima je iz godine u godinu sve bogatiji.   

- Mi tijekom cijeele godine imamo različite manifestacije i događaje od kojih najviše izdvajamo jedinstvenu utrku "Vukovarskih 198" te Vukovar film festival koji je prošle godine po prvi put bio na amfiteatru Vukovarskog vodotornja. Za ovu godinu možemo najaviti još bolji i bogatiji sadržaj jer smo i ove godine partneri Vukovar film festivala. Također, nastojimo upotpuniti naš sadržaj novitetima pa tako naši posjetitelji mogu vidjeti izložbu Proširena stvarnost Vukovarskog vodotornja. Prošle smo godine dobili i međunarodno kulturno-turističku nagradu "Plautilla" projekt za očuvanje i valorizaciju kulturne baštine – pojasnila je Janković.

Projekt izgradnje nove suvenirnice je u vrijedan 387.353,63 eura s PDV-om, a u visini 325.170,89 eura sufinanciran je sredstvima Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.

Očekivani kraj radova je kraj ožujka 2024. godine.

(Petak, 23 Veljača 2024 12:35)
Preminula legenda s Trpinjske ceste, Ivan Leutar

Ivan Leutar, pripadnik legendarnih postrojbi s Trpinjske ceste - Žutih mrava i Pustinjskih štakora, preminuo je u petak, potvrdio je to za Hrvatski radio Vukovar Damir Markuš, hrvatski branitelj.
- Teška i tužna vijest, zaista mi je teško. Osobno nisam bio na ratištu s Leutarom, ja sam bio na Sajmištu kao pripadnik HOS-a, a on u Borovo naselju. Kasnije smo se upoznali, najljepše riječi o njemu, bio je zaista velikan i junak Domovinskog rata. Rodom je iz Županje, ali došao je braniti Vukovar. Ostat će upamćen, kao i svi pripadnici Žutih mrava i Pustinjskih štakora, koji su uništili puno neprijateljskih tenkova. Žao mi je što nije stigao izdati knjigu koju je pisao, govorio je u zadnje vrijeme da radi na tome jer što se ne zapiše, nije se dogodilo, nažalost, knjigu nije stigao plasirati... - rekao je Markuš o Ivanu Leutaru.

Ovi odredi slani su na zadatke u koje se gotovo nitko drugi nije usudio ići. Išli su u akcije dok se većina drugih nije usuđivala izaći iz podruma. Žuti mravi i Pustinjski štakori zajedno s Turbo vodom zaslužni su za velik broj mrtvih neprijateljskih vojnika na vukovarskom bojištu, a slijedom toga i za dugotrajnost otpora hrvatskih branitelja Vukovara. O njima se do danas gotovo ništa nije znalo.

Posljednji ispraćaj održat će se u ponedjeljak, 26. veljače 2024. u 13 sati na Novom groblju Dubrava u Vukovaru.

(Petak, 23 Veljača 2024 11:42)
Za očuvanje tradicije i baštine kroz školu folklora i tambure osigurano 35 tisuća eura

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Tamara Kalistović dodijelili su 38 ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu u sklopu Javnog poziva za sufinanciranje organiziranja dječje škole folklora i tambura s ciljem očuvanja tradicijske kulture Vukovarsko-srijemske županije, priopćili su iz Vukovarsko-srijemske županije.

(Petak, 23 Veljača 2024 10:31)

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen Dan Grada Osijeka

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen Dan Grada Osijeka Foto: OBŽ

U povodu Dana grada Osijeka u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća Grada Osijeka. Uz gradske vijećnike i predstavnike gradskih ustanova, udruga i javnog života, sjednici su nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i zastupnik Goran Ivanović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, ministar zdravstva Vili Beroš, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Đuro Hranić, rektor Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku Vlado Guberac, saborski zastupnici Krunoslav Katičić, Nataša Tramišak, Marin Mandarić i Stipan Šašlin te drugi uzvanici.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić čestitao je Dan Grada svim Osječankama i Osječanima, kao i svim dobitnicima priznanja na današnjoj svečanoj sjednici Gradskoga vijeća, a zahvalio premijeru Plenkoviću i svih gostima na dolasku na 237. rođendan Grada. U svom govoru je, između ostalog, istaknuo kako je Grad Osijek povukao najviše sredstava iz fondova Europske unije za 2022. godinu.

- Od većih projekata, a bilo ih je uistinu jako puno, istaknuo bih izgradnju podvožnjaka u Ulici sv. L. B. Mandića koji građane grada Osijeka nije koštao niti jednog eura. Otvorili smo treću poddionicu promenade, a uskoro ćemo ispuniti stoljetni san Osječana o spajanju promenadom Donjeg i Gornjeg grada. Osim toga, brojne projekte realizirali smo u suradnji sa Osječko-baranjskom županijom, poput Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće te Gospodarskog centra OBŽ, zatim doveli smo najveću investiciju u proteklih 30 godina u Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju, tvrtku Jabil koja će zaposliti 1.500 ljudi, a također postigli smo i rekordnu cijenu za to zemljište. Vrijeme koje je pred nama je vrijeme proračuna koji je razvojan, vrijednosti 140 milijuna eura, a obuhvaća sve grane i sve segmente grada koji se treba razvijati. Modernizacija tramvajske infrastrukture ide svojim smjerom i 2025. godine dolaze nam novi niskopodni tramvaji. Kroz ITU mehanizam imamo 15 milijuna eura više na raspolaganju nego što smo imali u prethodnom financijskom razdoblju. Projektna dokumentacija i projekti su spremni, krećemo u njihovu realizaciju, od revitalizacije Dvorane Gradski vrt, biciklističkih staza, obnove dvorane i parka Zrinjevac, Strossmayerove kao zelene avenije. Nakon otvaranja promenade u Donjem gradu, krećemo s otvaranjem promenade prema Retfali i Višnjevcu. Mnogobrojni projekti su pred nama koje realiziramo i u saradnji s Osječko-baranjskom županijom, ali i s Vladom Republike Hrvatske, kojoj ovim putem zahvaljujem na podršci na svim ovim projektima - rekao je Radić dodajući kako Osijek ni u 2024. neće kreditno zaduživati, ali će dati svoj doprinos poreznoj politici Vlade kojom će u Osijeku u odnosu na ostale velike gradove najviše porasti plaće.

Mato Lukić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije istaknuo je, između ostaloga, vrhunsku suradnju između Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

- Rođendani i slične prigode uvijek su dobra prilika za podvući crtu i osvrnuti se na rad u prethodnom razdoblju. Suradnja između Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije je zaista na vrhunskoj razini, puna razumijevanja i zajedničkog planiranja budućnosti. Kada smo kod planiranja, osnovna stvar je osluškivati bilo naših građana, potrebe naših građana, kako u gradu Osijeku, tako i na području cijele Osječko-baranjske županije, ali isto tako i cijelog istoka Hrvatske. Mi ćemo ovim tempom nastaviti i dalje. Gradonačelnik je spomenuo izgradnju i planiranje novih kapaciteta Doma za starije i nemoćne osobe, što je jedan od gorućih problema, ali surađivat ćemo i u niz drugih projekata koji su potrebni na području grada Osijeka i Osječko- baranjske županije. Ovim putem želim se zahvaliti Vladi Republike Hrvatske na čelu s premijerom Plenkovićem, jer razumiju potrebe naših sugrađana i nas koji vodimo politiku na ovom području te stoje na raspolaganju u svakom trenutku - naglasio je Lukić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je Dan Grada Osijeka te zahvalio na gostoprimstvu gradonačelniku Ivanu Radiću, županu Mati Lukiću i donedavnom županu, danas potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Ivanu Anušiću. Rekao je da su postignuća u Osijeku vidljiva ne samo Osječankama i Osječanima nego svim Slavoncima i drugima u Hrvatskoj te da se sve to uradilo u sinergiji dobrog planiranja, izvedbe i podrške Vlade u proteklih nekoliko godina, a Osijek i Slavoniju čini boljim i kvalitetnijim mjestom za život.

Svečana sjednica bila je ujedno i prigoda za dodjela javnih gradskih priznanja koja su dobitnicima uručili gradonačelnik Ivan Radić i predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Florijančić.

Pečat Grada Osijeka za izuzetan doprinos razvoju sporta dobio je Zvonko Borbaš, Pečat Grada Osijeka za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unapređenje društvenog života Grada Osijeka dodijeljen je HRT - Radio Osijeku, Zlatna plaketa Grb grada Osijeka za osobit doprinos u području socijalne skrbi uručena je udruzi HVIDRA Osijek 91., Zlatna plakata Grb Grada Osijeka za izuzetan doprinos u području obrane i zaštite dodijeljena je Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Osijeka, a za izuzetna ostvarenja u području znanosti i obrazovanja Zlatna plaketa Grb grada Osijeka za životno djelo dodijeljena prof. dr. sc. Gordani Kralik.

Pročitano 288 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija